Δείτε ΤΙ πρέπει να Κάνετε για να βγείτε Ζωντανοί από το Σπίτι σας σε Περίπτωση Σεισμού.

Αν και οι σεισμοί λαμβάνουν χώρα μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της Γης, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε πως να συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκειά τους. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις σεισμογενείς χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η γειτονική Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ινδονησία. 

Σας παρουσιάζουμε τις συστάσεις των ειδικών του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε την ώρα του σεισμού.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε την ώρα του σεισμού:

  • Να κρυφτείτε στο πλαίσιο της πόρτας. Αυτός είναι ένας επικίνδυνος μύθος: Μπορεί να διαλυθεί και να πέσει πάνω στο κεφάλι σας.
  • Να τρέξετε στο δρόμο, αν μένετε πάνω από τον δεύτερο όροφο. Τα ασανσέρ και οι σκάλες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες κατά τη διάρκεια σεισμού.

Ξαπλώστε στο πάτωμα, κατά προτίμηση κατά μήκος του καναπέ ή του κρεβατιού και πάρτε εμβρυϊκή στάση

  • Μόλις νιώσετε ταρακουνήματα, μετακινηθείτε γρήγορα προς κάποιον εξωτερικό τοίχο, και όχι προς το κέντρο του σπιτιού. Σε περίπτωση που το σπίτι καταρρεύσει, με αυτή την κίνηση θα σας βρουν πιο γρήγορα.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κοντά σας αντικείμενα που μπορούν να πέσουν: ράφια, βαριά έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές.
  • Ξαπλώστε στο πάτωμα, παράλληλα με έναν καναπέ ή ένα κρεβάτι (όχι από κάτω!). Σε περίπτωση κατάρρευσης του ταβανιού, το κρεβάτι θα δεχτεί τη πρόσκρουση. Μια άλλη λύση, είναι να ξαπλώσετε κατά μήκος ενός τοίχου. 
  • Πάρτε εμβρυϊκή στάση, προστατεύοντας το κεφάλι με τα χέρια σας.

Αξίζει να κρυφτείτε κάτω από τραπέζι;

Αυτή η θεωρία είναι αμφιλεγόμενη. Από τη μια μεριά, υπάρχει κίνδυνος από αντικείμενα που πέφτουν. Αν υπήρχε δυνατότητα να γνωρίζουμε εκ των προτέρων την ένταση του σεισμού, θα μπορούσαμε να κρυφτούμε με ασφάλεια κάτω από το τραπέζι.

Αλλά σε πολύ δυνατούς σεισμούς, όταν πέφτουν τοίχοι και ταβάνια, το τραπέζι μπορεί απλά να καταπλακώσει ένα άτομο.

Αξίζει να τρέξετε έξω;

Από το πρώτο ταρακούνημα μέχρι τη πιθανή κατάρρευση, μεσολαβούν 10-20 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το χρονικό διάστημα για να εγκαταλείψετε το κτίριο. Μη το κάνετε ωστόσο αυτό αν: 

  • Βρίσκεστε πάνω από δεύτερο όροφο.
  • Στην έξοδο υπάρχει συνωστισμός από κόσμο.
  • Έχετε αμφιβολίες ότι δε θα προλάβετε μέσα σε 10 δευτερόλεπτα να βγείτε. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τραυματιστείτε, από το να παραμείνετε στη θέση σας.

Για να εκτιμήσετε την κατάσταση, χρειάζεστε χρόνο, και σε έκτακτες καταστάσεις είναι ακόμα πιο δύσκολο να πάρετε μια απόφαση.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, σταθείτε σε σημείο που έχει τη μέγιστη απόσταση από ψηλά κτήρια

Έτσι θα αποφύγετε κατάρρευση οικοδομικών κτιρίων και ηλεκτρικών καλωδίων. Αν βρίσκεστε σε γέφυρα ή σκάλα, εγκαταλείψτε την αμέσως.

Credit: Adme

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα