“Και τι γίνεται όταν το αγόρι σου είναι κολλημένο πάνω σου; Όταν επειδή είναι ανασφαλής δεν θέλει να πας με μια φίλη σου για καφέ; Όταν δεν νιώθει αυτός την ανάγκη να πάει βόλτα με τους φίλους του; ΜΟΝΟΣ! Χωρίς να πάρει και σένα! Όταν απλά θέλεις να πάρεις μια ανάσα μόνη σου! Μόνη σου! Όταν λοιπόν αυτό δεν συμβαίνει… τι κάνουμε;”
Αυτό ήταν το σχόλιο της Βίκυς στο θέμα του TLIFE “Γιατί όταν ερωτευόμαστε… χανόμαστε από τους φίλους”. Εκείνη ζει το αντίθετο. Το αγόρι της είναι κολλημένο πάνω της κι αναρωτιέται πως να το διαχειριστεί. Για να πάρει αυτήν την πολυπόθητη ανάσα…
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη εξηγεί…. “Αρχικά είναι πολύ δύσκολο να ζήσεις με έναν άνθρωπο που σε καταπιέζει και σε ζηλεύει. Πρέπει να έχεις πάρα πολύ υπομονή, πάρα πολύ μεγάλη αγάπη έτσι ώστε να αντέξεις τη ζήλια και την καταπίεση. Θα πρέπει να τον χειριστείς σταθερά και αυστηρά, γιατί αν τον αφήσεις να συνεχίσει τις ζήλιες του, θα σου κάνει τη ζωή μαρτύριο”.
Δεν θέλω να χωρίσω όμως! Τι να κάνω;
“Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ζήσεις με έναν άνθρωπο που είναι παθολογικά ζηλιάρης. Αν όμως τον αγαπάς τόσο πολύ και αποφασίσεις ότι θα μείνεις μαζί του θα πρέπει να είσαι σταθερός και να μην του επιτρέπεις να το κάνει και να το παρακάνει” σημειώνει η ψυχολόγος.
Πώς, πώς όμως! Νιώθεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Τι πρέπει να κάνεις, τι μπορείς να κάνεις;
“Να του λες: δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις, δεν μου κάνει και δεν με τιμάει αυτή η συμπεριφορά σου, κάνει κακό στη σχέση και σε παρακαλώ πάρα πολύ να μην το ξανακάνεις. Δεν πρέπει να του αφήνουμε περιθώρια να το κάνει και να του δείχνουμε ότι μας ενοχλεί. Γιατί αν κολακευόμαστε και δεν το παίρνουμε στα σοβαρά, εκείνος θα συνεχίσει να το κάνει και θα γίνει μεγάλο πρόβλημα” διευκρινίζει η ψυχολόγος.
“Το πιο σωστό είναι να του υποδείξεις ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ζηλεύει, ότι αν δεν ήθελες να ήσουν μαζί του δεν θα ήσουνα. Πρέπει να εκλογικεύσει την κατάσταση και να καταλάβει ότι αυτά που λέει δεν στέκουν. Είναι ανασφάλεια και πρόβλημα δικό του και πρέπει να προσπαθήσει να το λύσει είτε μόνος του με αυτοέλεγχο είτε με την βοήθεια ειδικού για να μπορέσετε να είσαστε μαζί.”
Αδιόρθωτος!
Αν όμως φτάσει στο σημείο και δεν το καταλαβαίνει και το επαναλαμβάνει συνέχεια, τότε μάλλον η απάντηση είναι σκληρή, αλλά… πρέπει να αναγκαστείς να φύγεις;
”Αν εξηγήσεις και δεν καταλάβει τότε πρέπει να σταματήσεις τη σχέση γιατί αλλιώς έχεις διάθεση να κάνεις κακό στον εαυτό σου (αυτοκαταστροφική). Δεν μπορείς να μένεις και να δυστυχείς με κάποιον. Ή προσπαθώ να του δώσω να καταλάβει ότι πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις μας και ότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης εκείνος ή αν δεν το καταλάβει ”γεια σας”!” καταλήγει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
Πηγή: tlife.gr