Στην απομονωμένη και απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας, διαμορφώνεται μια παράνομη οικονομική άνθηση. Ο φωτογράφος Amos Chapple το 2016, μπήκε μέσα στο σκοτεινό κόσμο των Ρώσων ανδρών που κυνηγάνε παράνομα τα εναπομείναντα μαύρα μαμούθ, με την ελπίδα να εξαργυρώσουν το εμπόριο της μαύρης αγοράς. Οι εικόνες που κατέγραψε, δείχνουν έναν αναπόφευκτο κύκλο κακοποίησης, απελπισίας και περιβαλλοντικών συνεπειών.
Τα τριχωτά μαμούθ, οι χαμένοι αρκτικοί συγγενείς του σύγχρονου ελέφαντα, πιστεύεται ότι έζησαν στη Σιβηρία περίπου 400.000 χρόνια πριν. Η περιοχή τώρα περιβάλλεται όλο το χρόνο από παγωμένο νερό, ένα παχύ στρώμα πάγου κάτω από το έδαφος, το οποίο έχει συμβάλει στη διατήρηση των βυθισμένων σκελετών των μαμούθ για χιλιετίες.
Προκειμένου να φθάσουν στους θαμμένους θησαυρούς αυτής της εχθρικής γης, οι άνδρες επιδιώκουν να σπάσουν την παχιά, παγωμένη λάσπη, με νερό που αντλείται από τα κοντινά ποτάμια, πράγμα το οποίο μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Πρόκειται για μια επικίνδυνη και παράνομη δουλειά, αλλά με τα μαμούθ που διανέμονται για περίπου 35.000 δολάρια το κομμάτι σε ανυπόμονους κινέζους αγοραστές, είναι ένας πολύτιμος κίνδυνος για τους άνδρες που προέρχονται από πόλεις όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός, είναι κάτω από 500 δολάρια.
Οι άνδρες που ξεκινούν τις κυνηγετικές εργασίες εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους με τον φόβο ότι μπορούν να πεθάνουν και με τον συνεχή φόβο του εντοπισμού τους από την αστυνομία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης. Αγκαλιάζουν τα quarts της βότκας και της φθηνής μπύρας για να αντιμετωπίσουν τη δοκιμασία, οδηγώντας σε συχνές μάχες ανάμεσα στους ανθρακωρύχους. Ίσως το χειρότερο από όλα, είναι η επίδραση της εργασίας τους προς το περιβάλλον. Το παγιδευμένο νερό απορροής από την κατεψυγμένη γη επιστρέφει στα γύρω ποτάμια, ρυπαίνοντας τα ρέματα και αυξάνοντας δραματικά τα επίπεδα της πυκνότητας.
Δείτε τις φωτογραφίες του Chapple, με τους ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν πλούσιοι και είναι πρόθυμοι να πεθάνουν προσπαθώντας.
Credit: BoredPanda