Ξεσπάστε ελεύθερα: Να γιατί το κλάμα κάνει καλό στην υγεία

Το κλάμα, όπως όλοι γνωρίζουμε, μπορεί να προκύψει για διαφορετικούς λόγους. Υπάρχουν τα ήπια, καθημερινά δάκρυα που βοηθούν ώστε να κρατηθούν τα μάτια μας υγρά (ίσως παρατηρήσετε αυτά όταν χασμουριέστε, ή όταν τα κρατάτε ανοιχτά για μεγάλο χρονικό διάστημα). Αυτά είναι τα βασικά δάκρυα.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα αντανακλαστικά δάκρυα, τα οποία έρχονται ξαφνικά σαν μια φυσική αντίδραση σε κάτι, όπως ένα ζουζούνι στο μάτι, σκόνη ή μία λάθος κίνηση με τη μάσκαρα. Τέλος, υπάρχουν τα δάκρυα από χαρά ή λύπη, τα λεγόμενα συναισθηματικά, τα οποία στην πραγματικότητα λειτουργούν ως ένα φυσικό παυσίπονο! Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κλάψει, όπως η διατήρηση της ψυχολογικής μας υγείας αλλά και η ενίσχυση της φυσικής μας κατάστασης.

Με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως κατά μέσο όρο οι γυναίκες κλαίνε 30 με 64 φορές το χρόνο και οι άνδρες 6-17 φορές το χρόνο πάμε να δούμε παρακάτω τους λόγους που τα δάκρυα κάνουν καλό στην υγεία.

Οι πιο πολύ άνθρωποι έχουν περισσότερο θετική διάθεση περίπου 90 λεπτά μετά από ένα καλό κλάμα.

Όταν δεν υπάρχει συναισθηματική αποφόρτιση, η ένταση που συσσωρεύεται αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Με το κλάμα τα συναισθήματα βρίσκουν διέξοδο, εκτονώνονται και έτσι ο οργανισμός μας μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το στρες.

Το κλάμα μας υπενθυμίζει την ικανότητά μας να ανεχόμαστε καταστάσεις και να αντιμετωπίζουμε τον πόνο. Τα δάκρυα είναι ένας τρόπος να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας, ενώ ταυτόχρονα μας προστατεύουν από την κατάθλιψη.

Το κλάμα αποτοξινώνει τον οργανισμό, καθώς οι χημικές ουσίες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της συναισθηματικής φόρτισης μετακινούνται και αποβάλλονται από τον οργανισμό μας μέσω των δακρύων.

Το αλμυρό νερό που διαρρέει από τα μάτια μας περιέχει το ένζυμο λυσοζύμη, η οποία εξαλείφει το 90-95% όλων των βακτηρίων σε μόλις 5-10 λεπτά. Έτσι, αν μπει κάποιο σκουπιδάκι στο μάτι τα δάκρυά μας είναι αυτά που θα μας σώσουν.

Τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες, μαγγάνιο και ορμόνες του στρες, όπως η προλακτίνη, που μεταξύ άλλων, παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Γιατί κλαίμε;

49% των ανθρώπων κλαίνε από θλίψη

21% από χαρά

10% από θυμό

7% από συμπόνια

5% από άγχος

4% από φόβο

Για όποιο λόγο κι αν θέλετε να κλάψετε λοιπόν, απλά κάντε το.

Πηγή: instyle.gr

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα