Ο Σπουδαίος λόγος που τα Μικρά Παιδιά πρέπει να πέφτουν για ύπνο ΠΡΙΝ τις 9 το Βραδύ.

Όταν ήμασταν μικροί, όλοι ακούγαμε τους γονείς μας που έλεγαν ότι τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται από τις 9. Φυσικά, με τον καιρό οι συνήθειες μας αλλάζουν πολύ. Παλιά ήμασταν μια ολόκληρη γενιά παιδιών που έπεφταν για ύπνο πριν τις 9 αλλά τα σημερινά παιδιά αρνούνται να φορέσουν τις πιτζάμες τους “τόσο νωρίς”.

Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται νωρίς. Η ανάπτυξή τους είναι πολύ σημαντική και μπορεί να συμβεί μόνο όταν το παιδί κοιμάται. Η ορμόνη της ανάπτυξης εκκρίνεται όταν το παιδί είναι στο τέταρτο στάδιο του ύπνου, γύρω στις 12:30. Αν το παιδί μένει ξύπνιο μέχρι αργά και κοιμάται μετά τα μεσάνυχτα, η ώρα για την παραγωγή της ορμόνης της ανάπτυξης θα μειωθεί και το παιδί μπορεί να μην μεγαλώσει πολύ.

Πέρα από αυτό, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετές ώρες είναι πιο παραγωγικά, πιο συγκεντρωμένα και μπορούν να μάθουν καλύτερα και να απορροφήσουν τις πληροφορίες που ακούνε στο σχολείο. Επίσης, τα παιδιά που έχουν υγιείς συνήθειες όσον αφορά τον ύπνο έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ στην ενήλικη ζωή τους, επειδή, όπως λένε οι γιατροί, υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που μπορούν να καθυστερήσουν την πρόοδο αυτής της ασθένειας: ο ύπνος και η άσκηση.

Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν τις συνήθειες των παιδιών τους. Είναι ξεκάθαρο ότι το βράδυ είναι η μόνη στιγμή της ημέρας που μπορούν να ξεκουραστούν μετά από μια δύσκολη ημέρα. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά παίρνουν όλες τις συνήθειες τους από τους ενήλικες που υπάρχουν στην ζωή τους.

Έτσι, το να ελέγχετε τις συνήθειες του παιδιού σας όσον αφορά τον ύπνο είναι κάτι πολύ σημαντικό που βοηθά να δημιουργηθεί ένα ρυθμικό μοτίβο στην ζωή του και αυτό με την σειρά του θα έχει θετική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού.

Πώς να αλλάξετε τις συνήθειες του παιδιού σας και να βάλετε τον ύπνο του σε ένα πρόγραμμα:

Η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναγκάσετε το παιδί σας να πάει για ύπνο νωρίτερα αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε τις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας. Αν το παιδί, ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι του, δει ένα φως και ακούσει τους γονείς του να μιλάνε ή να βλέπουν τηλεόραση, αυτομάτως θα υποθέσει ότι είναι ώρα για παιχνίδι, χοροπηδητά, φωνές ή οτιδήποτε άλλο εκτός από ύπνο.

Μια ακόμα καλή λύση είναι να ενσωματώσετε κάποιες “τελετουργίες” ύπνου στην βραδινή σας ρουτίνα. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάζετε στο παιδί σας πριν πέσει για ύπνο. Μετά από μερικές ημέρες, το παιδί θα συνηθίσει στην ιδέα ότι το διάβασμα σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα για ύπνο.

Ένας ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας που βοηθά το παιδί να κοιμηθεί νωρίτερα είναι ο φωτισμός. Πιστεύεται ότι το απαλό, κίτρινο φως βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για τον ύπνο.

Μια συμβουλή προτείνει να απενεργοποιείτε τα γκάτζετ πριν πέσετε για ύπνο. Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστές και κινητά την νύχτα, δίνετε κακό παράδειγμα στο παιδί σας που μπορεί να επαναλάβει τις κακές σας συνήθειες.

Και μην ξεχνάτε την γυμναστική. Μια βόλτα με το ποδήλατο ή το χοροπηδητό με μια μπάλα μετά το βραδινό μπορεί να κάνει θαύματα στον ύπνο.

Μην αγνοείτε αυτούς τους κανόνες. Δημιουργούν όντως καλές συνήθειες ύπνου για τα παιδιά όταν είναι μικρά και έχουν καλά αποτελέσματα αργότερα στην ζωή. Αυτά τα παιδιά θα γίνουν υγιείς και ενεργοί ενήλικες.

Credit: brightside.me

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα