Σημαντικό: Έτσι θα Καταλάβεις αν κάποιος Φίλος σου ή Γνωστός σου σκέφτεται να Αυτοκτονήσει. Μάθε πως μπορείς να Βοηθήσεις!

Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από αυτοκτονία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και για κάθε αυτοκτονία ευθύνονται πάρα πολλοί άνθρωποι.

Η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί και η πρόληψή της είναι ένα ζήτημα που συνεπάγεται πολλούς διαφορετικούς παράγοντες – όπως τη συνεργασία μεταξύ παροχών υγειονομικής περίθαλψης, ατόμων, φίλων, μελών της οικογένειας και υπηρεσιών θεραπείας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με την αναγνώριση των προειδοποιητικών σημαδιών και τη λήψη τους στα σοβαρά.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προειδοποιητικά σημάδια αυτοκτονίας:

1. Που πρέπει να απευθυνθείτε όταν έχετε να κάνετε με ένα άτομο που έχει τάσεις αυτοκτονίας.

Μπορείτε να παίξετε πολύ σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσετε ένα τέτοιο άτομο, αλλά δεν είστε επαγγελματίας.

Μπορείτε να καλέσετε σε όλες τις γραμμές στήριξης που θα βρείτε (Με τηλεφωνικό ή γραπτό τρόπο επικοινωνίας).

Επίσης, το να καλέσετε στα επείγοντα περιστατικά, δεν αφορά μόνο μια προφανή φυσική κατάσταση ανάγκης ζωής και θανάτου – μπορείτε να καλέσετε εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε και χρειάζεστε βοήθεια άμεσα.

2. Η παρέμβαση δεν αφορά μόνο την πρόληψη μιας επικείμενης απόπειρας αυτοκτονίας. Γίνεται για να μη φτάσει το άτομο σε χειρότερη θέση.

Σύμφωνα με τον Beeson, υπάρχει κίνδυνος αυτοκτονίας σε ένα φάσμα. Οι εμπειρίες ζωής συνδέονται με τη βιολογική προδιάθεση για ορισμένες ψυχικές ασθένειες, που συνδέονται με περιβαλλοντικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Δεν χρειάζεται να αφήσετε κάποιον να φτάσει στα άκρα δείχνοντας τα προειδοποιητικά σημάδια για να επέμβετε.

3. Παρακολουθήστε πόσα προειδοποιητικά σημάδια αυτοκτονίας είναι παρόντα, δεδομένου ότι σχεδόν όλοι δείχνουν το ένα ή το άλλο σε κάποιο βαθμό.

Αναρωτηθείτε: Πόσα από αυτά τα σημάδια είναι παρόντα; Πόσα από αυτά τα πράγματα κάνει ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ημέρας, του μήνα, του έτους;

4. Η απελπισία για το μέλλον είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να προσέξουμε, ειδικά στους νέους.

Κάθε φορά που υπάρχει μια αίσθηση απελπισίας η οποία συνδέεται με άλλα προειδοποιητικά σημάδια – που σημαίνει την πεποίθηση ότι το μέλλον δεν πρόκειται να γίνει καλύτερο και ότι ένα μέλλον χωρίς πόνο δεν υφίσταται – αυτό μπορεί να μεταβεί σε μια πραγματική επιθυμία ή σχέδιο αυτοκτονίας, λέει ο Beeson.

Μην περιμένετε να έρθει αυτή η απελπισία. Αυτό είναι προειδοποιητικό σημάδι που πρέπει να γνωρίζετε.

5. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας όταν νομίζετε ότι συμβαίνει κάτι.

Αν υποπτεύεστε ότι κάτι συμβαίνει, θα συμβαίνει. Ανακαλύψτε το ή βάλτε κάποιον άλλο να το ανακαλύψει.

6. Όταν καταλάβετε ότι ένα άτομο χρειάζεται βοήθεια, σιγουρευτείτε ότι είστε εσείς το κατάλληλο άτομο που πρέπει να μιλήσει.

Σιγουρευτείτε για τον εαυτό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση. Εάν έχετε προσωπική, θρησκευτική ή ηθική προκατάληψη ή έντονο φόβο για το θέμα ή αν νομίζετε ότι δεν είστε οι κατάλληλοι για να χειριστείτε τη συζήτηση, αυτό είναι εντάξει. Βρείτε ένα άλλο άτομο που θα μπορέσει να το κάνει.

7. Εάν αποφασίσετε να συνομιλήσετε μαζί τους, θα πρέπει να έχετε έτοιμο ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι χρειάζονται βοήθεια.

Εάν το άτομο απαντήσει πως όντως είναι αυτοκτονικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα προγραμματισμένο πλάνο για το πώς θα το βοηθήσετε.

8. Μπορεί να θέλετε απλά να το καταλάβετε, αλλά είναι καλό να ρωτήσετε ευθέως εάν το άτομο έχει αυτοκτονικές σκέψεις.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την κουβέντα λέγοντας: «Έι, δεν φαίνεσαι και τόσο καλά. Έχεις σκεφτεί να κάνεις κακό στον εαυτό σου;»

9. Εάν η απάντηση είναι ναι, ρωτήστε μερικές ερωτήσεις για να αξιολογήσετε τον άμεσο κίνδυνο.

Πρέπει να εξετάσετε εάν έχουν κάποιο σχέδιο αυτοκτονίας, τα μέσα για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου, το χρονικό διάστημα, και την πρόθεση (σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αυτό το σχέδιο ή είναι μόνο μια σκέψη;). Όσο περισσότερα από αυτά τα πράγματα σκέφτεται κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος και πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

10. Μείνετε ήρεμοι και επικεντρωθείτε στο να τους ρωτήσετε, να κάνετε διάλογο και να ακούσετε. Ο πανικός και η επιμονή μπορεί να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο το καλύτερο. Ο κόσμος τους βρίσκεται ήδη σε χάος και η προβολή των δικών σας ανησυχιών και φόβων για αυτούς, θα επιβαρύνει την κατάσταση. Εάν θέλουν να σας μιλήσουν καλώς. Εσείς μπορείτε να τους μιλήσετε για το μέλλον τους, τους στόχους τους, το παρελθόν τους, τους φίλους τους και για αυτά που έχουν επιτύχει.

11. Υπάρχουν μερικοί κανόνες για αυτά που δεν πρέπει να τους πείτε.

Μην πείτε: «Δεν σκέφτεσαι να κάνεις καμία χαζομάρα, έτσι;» ή «Δεν θα ήθελες να βλάψεις την οικογένειά σου». Αυτό, μπορεί να εντείνει το αίσθημα βάρους και ενοχής του ατόμου.

Μη λέτε ότι ξέρετε τι περνούν, επειδή δεν το κάνετε. Πείτε: «Ακούγεται σαν να πονάς απίστευτα αυτή τη στιγμή. Ακούγεται πολύ διαφορετικό από ότι έχω βιώσει ποτέ.»

Ενθαρρύνετέ τους με το να πείτε: «Μην ανησυχείς, όλα θα γίνουν καλύτερα» ή ενθαρρύνετέ τους να προχωρήσουν ή να ξεπεράσουν.

12. Κάντε ό,τι μπορείτε για να δώσετε μια αίσθηση ελπίδας.

Τα άτομα αυτά, ψάχνουν να βρουν την ελπίδα αλλά δεν μπορούν από μόνα τους. Η διάθεσή σας μπορεί να μεταδώσει ότι η ελπίδα υπάρχει, ότι η αποκατάσταση είναι δυνατή, ότι η θεραπεία λειτουργεί, ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να θεραπευτούν και να βοηθηθούν».

13. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται για άμεση κατάσταση κρίσης, ενθαρρύνετε τους να επικοινωνήσουν με μια τηλεφωνική γραμμή άμεσης επικοινωνίας ή να γράψουν σε θεραπευτή και ρωτήστε τους αν θέλουν να βρίσκεστε και σεις μαζί τους.

Η επαφή με κάποιον ειδικό, θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε καλύτερα την κατάσταση.

14. Εάν επιμένουν ότι δεν είναι αρκετά σοβαρό για να έρθουν σε επαφή με έναν επαγγελματία, αλλά εξακολουθείτε να ανησυχείτε, κάντε μια συμφωνία ότι θα το τσεκάρετε. Στη συνέχεια βεβαιωθείτε.

Κάντε τους να δεσμευτούν στο ότι αν νοιώσουν χειρότερα, θα επικοινωνήσουν μαζί σας αμέσως. Βεβαιωθείτε αν κάτι σας κρύβουν και δεν μπορούν να σας το πουν. Κάντε τους να νοιώσουν ότι μπορούν να στηριχτούν επάνω σας.

15. Ζητήστε τους να σας πουν τι τους βοηθάει αυτή τη στιγμή, για να το γνωρίζετε για το μέλλον.

Μάθετε τι τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Ζητήστε τους λεπτομέρειες. Έχουν κάποιο χόμπι, ένα συγκεκριμένο βιβλίο; Αυτό θα σας βοηθήσει στο να τους το θυμίσετε όταν το χρειαστούν.

16. Εάν έχετε στενή σχέση με αυτό το άτομο, εξετάστε πώς μπορείτε να είστε μέρος της ανάκαμψής του προχωρώντας.

«Μερικές φορές τα μέλη της οικογένειας διαχωρίζουν τη θέση τους και παραδίδουν αυτό το άτομο σε έναν επαγγελματία για να το διορθώσει», λέει ο Beeson. «Και τότε νομίζουν ότι έχουν κάνει ό, τι χρειάζεται και δεν έχουν πλέον καμία ευθύνη». Είναι σημαντικό να δείχνουμε σε αυτά τα άτομα ότι είμαστε μαζί τους και το φταίξιμο δεν είναι κανενός.

17. Τέλος, να θυμάστε ότι η ανθρώπινη σχέση και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχετε σε αυτούς πάνε πολύ μακριά.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους είναι σημαντικός», λέει ο Beeson. «Δεν είναι τόσο πολύ για την πρόληψη της αυτοκτονίας, όσο για την προστασία της ζωής και το χτίσιμο ποιοτικών σχέσεων με τους ανθρώπους».

Credit: BuzzFeed

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα