Η Κόστα Ρίκα ή αλλιώς η «Πλούσια Ακτή», είναι μια μικρή, καταπράσινη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Βρέχεται από τα νερά της Καραϊβικής και του Ειρηνικού και συνορεύει με τον Παναμά και την Νικαράγουα. Αυτές είναι οι βασικές πληροφορίες για την Κόστα Ρίκα. Όχι όμως και οι πιο σημαντικές.
Στη χώρα αυτή, με πληθυσμό μικρότερο των 5εκατ. Κατοίκων όπου ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο- όπως τουλάχιστον «μέτρησε» την ευτυχία το βρετανικό think tank, New Economics Foundation- έχει συντελεστεί ένα μικρό, πράσινο θαύμα μέσα στο 2016.
Και αυτό αφορά τον τρόπο κάλυψης των αναγκών της σε ηλεκτρισμό.
Σύμφωνα λοιπόν με το ΙCE που είναι το Ινστιτούτο Ηλεκτρισμού της χώρας, η Κόστα Ρίκα τη χρονιά που πέρασε κατάφερε να καλύψει το 98,1% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Συγκεκριμένα για περισσότερες από 250 ημέρες του 2016 η χώρα βασιζόταν αποκλειστικά σε ΑΠΕ, ενώ από τις 17 Ιουνίου έως τις 6 Οκτωβρίου, δηλαδή επί 110 συνεχόμενες ημέρες, η χώρα δεν χρειάστηκε να καταφύγει ούτε για λίγα λεπτά στις «παραδοσιακές» πηγές ενέργειας.
Οι αρμόδιες αρχές, λειτουργούν μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και την υψηλή βροχόπτωση της χώρας καθώς επίσης γεωθερμικές μονάδες, ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες ενώ γίνεται και καύση βιομάζας. Οι δε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ντίζελ είναι ελάχιστες και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ λίγες μέρες.
Σύμφωνα με την δημοσιογράφο για θέματα περιβάλλοντος, η χώρα αποτελεί σήμερα «ένα καταπράσινο στολίδι μέσα σε ένα σωρό από βράχια μαύρου άνθρακα».
Σημειώνεται πως το 2007, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να γίνει η Κόστα Ρίκα η πρώτη χώρα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2021 και όπως φαίνεται είναι προσηλωμένη στο στόχο.
Πηγή: alexiptoto.com