Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη σοβιετική πόλη – φάντασμα τρία χιλιόμετρα από το Τσερνομπίλ.

Έρημα νοσοκομεία, εγκαταλειμμένα σπίτια, σκόρπια διάσπαρτα υπάρχοντα, είναι το μόνο που έχει απομείνει από την κάποτε ακμάζουσα πόλη της Σοβιετικής Πρίπιατ.

Η πόλη των 50.000 κατοίκων που κάποτε υπήρξε το όραμα για το μέλλον, μέσα από την μοντέρνα και προοδευτική αρχιτεκτονική της, εκκενώθηκε στις 2:00 μμ της 27ης Απριλίου 1986.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, ο αυστριακός φωτογράφος Ρόλαντ Βέραντ, μπήκε στην απαγορευμένη ζώνη και τράβηξε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες που ακολουθούν.

Εγκαταλελειμμένα ερείπια νοσοκομείου: Ο φωτογράφος Roland Verant, από τη Βιέννη, συνέλαβε μια σειρά από ρεαλιστικές εικόνες της ουκρανικής πόλης της Πριπιάτ, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ, που αποδεκάτισε την πόλη.

Ερείπια μιας ζωής: Η κάποτε-πολύβουη πόλη του Pripyat ξεπήδησε μόλις τρία χιλιόμετρα από το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, που εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986.

Είναι παράνομο να πάρεις το παραμικρό αντικείμενο μέσα ή έξω από το Πριπιάτ λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της ραδιενεργής μόλυνσης. Τα γκράφιτι όμως στους τοίχους της πόλης αποδεικνύουν ότι οι μοντέρνοι καλλιτέχνες κατάφεραν να εισβάλλουν και να αφήσουν το δικό τους σημάδι στην πόλη φάντασμα.

Το Πριπιάτ εξακολουθεί να είναι μια απαγορευμένη περιοχή, λόγω των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, αλλά οι γκράφιτι καλλιτέχνες έχουν παραβεί τους κανόνες και χρησιμοποίησαν την ερειπωμένη πόλη ως ένα κενό καμβά.

Χρειάστηκαν μόλις τρεις ώρες μέχρι να εκκενωθεί η πόλη των 50 χιλιάδων κατοίκων, σε μια μεγάλη επιχείρηση της κυβέρνησης. Μια μαζική απορρύπανση συνεχίστηκε για τους επόμενους εφτά μήνες. Στην προσπάθεια απολύμανσης των περιοχών που επλήγησαν βοήθησαν πάνω από 500 χιλιάδες άνθρωποι.

Σχολική αίθουσα στο Πρίπιατ. Οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα ότι δεν θα επέστρεφαν ποτέ στην πόλη τους, πριν από την χειρότερη πυρηνική καταστροφή που χτύπησε τον κόσμο.

Κονσέρβες και αφημένα τρόφιμα μέσα στα σπίτια του Πρίπιατ.

Χρειάστηκαν 42 μέρες για να ολοκληρωθεί το φωτογραφικό πρότζεκτ του ερασιτέχνη φωτογράφου από την Βιέννη. Πριν από πέντε χρόνια είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά το Πριπιάτ και έμεινε άναυδος με την εικόνα που αντίκρισε. Από τότε έβαλε σκοπό να επιστρέψει και το τήρησε.

Όπως δήλωσε ο φωτογράφος στην εφημερίδα Daily Mail: “Με προειδοποίησαν ότι δεν έπρεπε να παραβιάσω τα “καuτά” σημεία από ακτινοβολία. Για τον σκοπό αυτό μου παραχώρησαν έναν μετρητή Geiger. Έτσι θα ήμουν προστατευμένος από την ραδιενέργεια σε κάθε μου βήμα.

Τότε και τώρα: O φωτογράφος Roland Verant, από τη Βιέννη, κρατά ψηλά μια φωτογραφία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μετά την έκρηξη στις 26 Απριλίου 1986 με φόντο το πως είναι σήμερα.

Ζωές αφημένες πίσω. Οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σχεδόν όλα τα υπάρχοντά τους, όταν η πόλη εκκενώθηκε. Σήμερα, τα σπίτια εξακολουθούν να στέκονται με τα τρόφιμα στα ντουλάπια και τα κρεβάτια άστρωτα.

Παρακολουθείστε το βίντεο με όλο το υλικό από το Πρίπιατ. Εικόνες που μαρτυρούν το πριν και το μετά της μεγαλύτερης ραδιενεργής καταστροφής που έπληξε τον κόσμο.

[via]

Related posts

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα

Με φόρα έρχεται η κακοκαιρία ATENA: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο έλεος των φαινομένων που φέρνει στο πέρασμά της