Τα χιλιάδες χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την Ελλάδα δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στο να νιώθουν Έλληνες, έστω κι αν κάποιοι από αυτούς δεν μιλούν καλά τη μητρική τους γλώσσα.
Κάθε στιγμή και με οποιοδήποτε τρόπο, οι ομογενείς αναδεικνύουν την ελληνική τους καταγωγή συστήνοντας στους ξένους την ιστορία και τις παραδόσεις μας.
Οι ομογενείς της Αυστραλίας δίνουν καθημερινά μια άλλου είδους μάχη στη νέα τους πατρίδα, προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η ελληνική γλώσσα και τα νέα παιδιά να μάθουν την ιστορία της Ελλάδας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως αυτή που έγινε πριν από λίγες μέρες στο χωριό Θίρλμιρ, νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
«Διοικητής μονάδας», ο Γενικός Πρόξενος δρ Σταύρος Κυρίμης φωτ.: AHEPA NSW)
Με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος του Συνδέσμου Αποστράτων (RSL), το Τμήμα Αλέξανδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας και οι Macarthur Greeks διοργάνωσαν από κοινού μαθητική και «στρατιωτική» παρέλαση για να τιμήσουν τους Έλληνες και Αυστραλούς πεσόντες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε με ελληνική μουσική και παραδοσιακούς χορούς.
Στην κορυφή της «στρατιωτικής» παρέλασης με τρία στρατιωτικά οχήματα ήταν ο Γενικός Πρόξενος δρ Σταύρος Κυρίμης που ήταν και ο «διοικητής της μονάδας», ο πολιτειακός πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ Γιάννης Καλλιμάνης, ο πρόεδρος του «Τμήματος Αλέξανδρος» Λάμπρος Παπαδόπουλος και το μέλος του Ελληνικού Παραρτήματος του RSL Παναγιώτης Τσιγκούνης.
Στελέχη των τοπικών παραρτημάτων του Συνδέσμου Αποστράτων με τον Γενικό Πρόξενο δρ Σταύρο Κυρίμη, τον αντιπρόεδρο του πολιτειακού Συνδέσμου Τζον Χέινς, τον πολιτειακό πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Νέας Νότιας Ουαλίας Γιάννη Καλλιμάνη και τον ιστορικό δρ Παναγιώτη Διαμάντη φωτ.: AHEPA NSW)
Ο Πρόξενος και ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ έδωσαν αναμνηστικές μαρμάρινες πλάκες «Οι Άνζακ της Ελλάδας» στα τέσσερα παραρτήματα του Συνδέσμου Αποστράτων του RSL στο Ίνγκλμπουρν, Κάμπλταουν, Κάμντεν, και Πίκτον-Θίρλμιρ-Μπάργκο. Όπως εξήγησε ο ιστορικός δρ Παναγιώτης Διαμάντης, ο Αυστραλός ελληνιστής Κρίστοφερ Μπρέναν είχε βρει το 1932, επιτύμβια στήλη των Αθηναίων προς τιμή των πεσόντων στην εκστρατεία στην Καλλίπολη από το 447 π.Χ. στο Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα. Τρία χρόνια μετά, αντίγραφο αυτής της επιγραφής τοποθετήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.
Μετά το τέλος της μαθητικής και της στρατιωτικής παρέλασης, το Λύκειο της Παμμακεδονικής Ένωσης έδωσε μουσικοχορευτική παράσταση.
Ο πρόεδρος των Macarthur Greeks Γιάννης Τσέκας τίμησε τον χοροδιδάσκαλο του Λυκείου Βασίλειο Αλιγιάννη υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αναγνωρίζουμε αυτούς που μεταφέρουν τη δημοτική μας παράδοση στις επόμενες γενιές, για να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν το έργο τους».
Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Σωτήρης Τσούρης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας Παναγιώτης Παπουλίδης, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας «Ο Ποντοξενιτέας» Σίδνεϊ Μαρία Άνθονι και Ευθύμης Αυγετίδης αντιστοίχως, και τα μέλη των Macarthur Greeks Μαγδαλένα Χατζοπούλου, Κορίν Ρεκουνιώτη και Τέρι Διώμης.