Τρόμος στη Βρετανία με την επανεμφάνιση προϊστορικού ψαριού με κοφτερά δόντια

Closeup of mouth and teeth of Sea Lamprey, Petromyzon marinus

Το προϊστορικό ψάρι με τα κοφτερά δόντια που επανεμφανίστηκε στα ποτάμια της Βρετανίας

Ένα προϊστορικό ψάρι το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα κυκλικό δίσκο από κοφτερά σαν ξυράφι δόντια έκανε την επανεμφάνισή του στα ποτάμια της Βρετανίας.

Οι θαλάσσιες λάμπραινες, όπως ονομάζεται το ψάρι, έκανε την εμφάνισή του στον υδάτινο κόσμο της Γης 200 εκατομμύρια χρόνια πριν από τους δεινοσαύρους. Τα τελευταία χρόνια όμως είχαν εξαφανιστεί.

Θεωρούνται μάλιστα είδος υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη και δεν έχουν παρατηρηθεί στην Βρετανία από το 1800.


Ωστόσο, πρόσφατα τα πλάσματα αυτά τα οποία μοιάζουν με φίδια και έχουν μήκος ένα μέτρο, σιγά σιγά επιστρέφουν στα παλιά τους λημέρια εξαιτίας των χαμηλότερων επιπέδων μόλυνσης τα οποία έχουν παρατηρηθεί για περισσότερο από έναν αιώνα.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει συμβάλλει επίσης στην επαναφορά των λάμπραινων με το να αφαιρέσει από ορισμένα ποτάμια κατασκευές όπως οι ιχθυοφραγμοί.

Παρά την τρομακτική τους εμφάνιση, οι λάμπραινες θεωρούνται πολυτελές φαγητό καθόλη τη διάρκεια της ιστορίας. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές ότι τρωγόντουσαν από τους Βίκινγκς, συνοδεύονταν με κόκκινο κρασί από τους Ρωμαίους και τρωγόταν σε πίτες από το βρετανό μονάρχη σε ειδικές περιπτώσεις.

Ο βασιλιάς Ιωάννης λέγεται ότι είχε επιβάλλει πρόστιμο στην πόλη του Γκλάουτσεστερ ύψους 250.000 βρετανικών λιρών επειδή δεν του παρέδωσαν την Χριστουγεννιάτικη πίτα με λάμπραινα, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ η Β΄ είχε λάβει από το Γκλάουτσεστερ μία πίτα με λάμπραινα για το ιωβηλαίο των διαμαντιών της το 2012.


Η πίτα με λάμπραινα όμως φιγουράρει και στην τηλεοπτική σειρά του Game of Thrones. Στην «πριγκήπισα του Γουίντερφελ», ο Τύριον Λάνιστερ τρώει μία πίτα με λάμπραινα ενώ μιλά για τα σχέδιά του για την μάχη του Μπλακγουότερ με την αδερφή του βασίλισσα Σέρσεϊ.

Ο ειδικός της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για τα ψάρια Σάιμον Τομς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Για τα προηγούμενα 200 χρόνια, μερικά ποτάμια δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τα είδη της λάμπραινας εξαιτίας της ποιότητας του νερού, των κακών οικότοπων και των εμποδίων που έβαζαν οι άνθρωποι.

«Τώρα που η ποιότητα του νερού έχει βελτιωθεί και μερικά από αυτά τα εμπόδια δεν υπάρχουν, βλέπουμε τις λάμπραινες να επιστρέφουν σε ποτάμια», επισημαίνει.


«Πρόκειται για συναρπαστικά ψάρια τα οποία έχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία και τις παραδόσεις αυτής της χώρας και ελπίζουμε ότι με το να δώσουμε μία χείρα βοηθείας θα μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ποτάμια της Αγγλίας και πάλι», αναφέρει.

Εκτός όμως από συναρπαστικά πλάσματα οι λάμπραινες είναι και οικολογικά σημαντικές στο να βοηθούν στην επεξεργασία θρεπτικών ουσιών στα ποτάμια, καθώς επίσης και μια πηγή τροφής για ψάρια και πουλιά όπως για παράδειγμα οι πάπιες.

Υπάρχουν τρία είδη λάμπραινων οι οποίες έχουν βρεθεί στα ποτάμια της Αγγλίας. Η λάμπραινα των ποταμιών φτάνει περίπου τα 15 εκατοστά και ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής της σε γλυκά νερά. Όπως και πολλά άλλα είδη ψαριών η λάμπραινα απαιτεί καθαρά τρεχούμενα νερά προκειμένου να αναπαράγονται και να μεταναστεύουν.

Οι λάμπραινες μεταναστεύουν στην θάλασσα όπου ωριμάζουν ως ενήλικες και επιστρέφουν στα ποτάμια για να αναπαραχθούν.
[via]

Related posts

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα

Με φόρα έρχεται η κακοκαιρία ATENA: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο έλεος των φαινομένων που φέρνει στο πέρασμά της