10 Επτασφράγιστα Μυστικά για να ΜΗΝ ξεχνάτε Εύκολα και να θυμάστε για Καιρό πολλά περισσότερα Πράγματα

Συνέχεια μαθαίνουμε πράγματα, αλλά συνέχεια ξεχνάμε τις πληροφορίες που μαθαίνουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σήμερα αποφασίσαμε να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό και να βρούμε έναν τρόπο να απομνημονεύουμε την πληροφορία πιο αποδοτικά.

Υπάρχει μία φόρμουλα που μας βοηθάει να θυμόμαστε καλύτερα και δημιουργήθηκε από τον Hermann Ebbinghaus, έναν Γερμανό ψυχολόγο. Και δουλεύει…

Γιατί ξεχνάμε

Ο εγκέφαλός μας μας προστατεύει από την υπερφόρτωση από άχρηστες πληροφορίες. Γι’αυτό και όλες οι νέες πληροφορίες αποθηκεύονται στην βραχυπρόθεσμη μνήμη και όχι στην μακροπρόθεσμη. Εάν δεν τις επαναλάβετε ή δεν τις χρησιμοποιήσετε, θα τις ξεχάσετε πολύ γρήγορα.

H καμπύλη του Ebbinghaus που δείχνει πόσο γρήγορα ξεχνάμε

Η καμπύλη αυτή δείχνει πως μετά από μόλις μία ώρα αφού διαβάσαμε, έχουμε ξεχάσει πάνω από τις μισές πληροφορίες. Μία εβδομάδα μετά, θυμόμαστε μόνο το 20%.

Πώς να θυμόμαστε τα πάντα 

Για να θυμόμαστε καλύτερα τις πληροφορίες, θα πρέπει να αποθηκεύονται στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Το να προσπαθήσουμε να μάθουμε κάτι γρήγορα δεν είναι αποτελεσματικό γιατί ο εγκέφαλος δεν μπορεί να την καταλάβει την πληροφορία και να κάνει συσχετισμούς. Εάν θέλετε να θυμάστε κάτι για καιρό, πρέπει να το μάθετε αργά. Ίσως χρειαστούν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

10 συμβουλές για να θυμάστε καλύτερα:

  • Προσπαθήστε να καταλάβετε τι μαθαίνετε. Αυτά που καταλαβαίνουμε, τα θυμόμαστε 9 φορές καλύτερα.
  • Μάθετε τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Πρέπει να βάλετε σωστές προτεραιότητες.
  • Τα πράγματα που διαβάζουμε στην αρχή ή στο τέλος, τα θυμόμαστε καλύτερα.
  • Αλλάξτε την προσοχή σας από το ένα θέμα στο άλλο. Οι παρόμοιες αναμνήσεις μπλέκονται και δημιουργείται ‘χάος.’
  • Μάθετε αντίθετα πράγματα. Για παράδειγμα, εάν μαθαίνετε μία ξένη γλώσσα, μάθετε πώς είναι το βράδυ και η μέρα. Τα αντίθετα τα θυμόμαστε καλύτερα.
  • Συσχετίστε πράγματα με ένα συγκεκριμένο μέρος. Για παράδειγμα, εάν είστε στο δωμάτιό σας, προσπαθήστε να συνδέστε κάτι που μαθαίνετε με κάτι που είναι στο δωμάτιο. Επαναλάβετε μερικές φορές. Μετά, προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς είναι το δωμάτιό σας και επαναλάβετε τα πράγματα που έχετε μάθει με τον τρόπο αυτό.
  • Συσχετίστε νέες λέξεις με αυτές που ήδη ξέρετε. Εάν μαθαίνετε μία γλώσσα, μπορείτε να μάθετε κάτι καινούργιο βασισμένο σε ότι ήδη ξέρετε.
  • Φτιάξτε ιστορίες. Εάν πρέπει να θυμάστε πληροφορίες σε μια συγκεκριμένη σειρά, βάλτε τα κομμάτια σε μία ιστορία. Είναι σημαντικό τα κομμάτια να ενώνονται με κάποιου είδους πλοκή.
  • Οπτικοποιήστε. Χρησιμοποιήστε την γλώσσα του σώματος όταν μαθαίνετε. Αυτό θα ενεργοποιήσει την μνήμη του σώματος.
  • Διαλέξτε μόνο τα καλύτερα υλικά. Μην κοιτάτε παλιά βιβλία και μεθόδους μάθησης. Τα πράγματα συνεχώς αλλάζουν και είναι λάθος να χαλάτε τον χρόνο σας σε κάτι που μπορεί να είναι εσφαλμένο.

Credit: brightside.me

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα