Αν και για εμάς το νερό θεωρείται δεδομένο, υπάρχουν άνθρωποι ανά τον κόσμο που δεν το βρίσκουν εύκολα, ούτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν.
Αναμφισβήτητα, το νερό καλύπτει αρκετές ανθρώπινες ανάγκες και πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Υπάρχουν 12 παράξενες πληροφορίες σχετικά με το πολυτιμότερο αυτό αγαθό, που πιθανότατα δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
1. Μόνο το 1% του νερού της Γης είναι πόσιμο
Γνωρίζαμε ότι το 70% της Γης καλύπτεται από το νερό. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι πως μόλις το 1% αυτού του νερού είναι πόσιμο και αυτό το ποσοστό πρέπει να μοιραστεί και να καλύψει τις ανάγκες 6,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Εξαιτίας, λοιπόν αυτής της δυσαναλογίας οι πολίτες των υπανάπτυκτων χωρών δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό.
2. Υπάρχει πινακίδα που μετατρέπει τον αέρα σε νερό
Γνωρίζατε ότι στη Λίμα του Περού υπάρχει πινακίδα που μετατρέπει τον αέρα σε νερό; Είναι μια εξαιρετική και χρήσιμη τεχνολογική εφεύρεση του Πανεπιστημίου Μηχανικής και Τεχνολογίας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για πινακίδα που στο εσωτερικό της αποτελείται από πέντε συσκευές που εξάγουν υδρατμούς από τον αέρα χρησιμοποιώντας έναν συμπυκνωτή και φίλτρα, όλα αυτά με τη βοήθεια της υγρασία στην ατμόσφαιρά της περιοχής που φτάνει στο 98%.
Το νερό αποθηκεύεται σε δεξαμενές στην κορυφή της πινακίδας. Όταν το νερό φιλτραριστεί καταλήγει μέσω αγωγού σε μια βρύση, προσβάσιμη σε όλους. Το κόστος του μηχανισμού ανέρχεται σε 1.200 δολάρια.
3. Το νερό δεν είναι αγωγός του ηλεκτρισμού
Το νερό δεν είναι από μόνο του αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς στην πραγματικότητα οι ακαθαρσίες και οι μικροοργανισμοί που εντοπίζονται σε αυτό το καθιστούν καλό αγωγό. Επειδή, λοιπόν είναι σχεδόν αδύνατο το νερό να καθαριστεί ή να “αποστειρωθεί” 100% από αυτούς τους οργανισμούς θα χαρακτηρίζεται πάντα ως καλός αγωγός ηλεκτρισμού.
4. Το ζεστό νερό είναι πιο βαρύ από το κρύο
Ενώ το λογικό θα ήταν το ζεστό νερό να είναι πιο ελαφρύ από το κρύο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα μόρια του ζεστού νερού συστέλλονται αντί να διαστέλλονται, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα υγρά στοιχεία. Ο λόγος είναι η πυκνότητα των μορίων που είναι εντονότερη σε αυτό σε σύγκριση με το κρύο νερό, το ίδιο συμβαίνει και με τον πάγο.
5. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει “δηλητηρίαση”
Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να μας “δηλητηριάσει”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία δυνητικά θανατηφόρα διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου που προκύπτει όταν η φυσιολογική ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα ωθείται εκτός των ασφαλών ορίων.
6. Η ημερομηνία λήξης στα μπουκάλια με νερό δεν αφορούν το νερό αλλά το μπουκάλι
Η συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο μπουκάλι, είτε αυτό είναι πλαστικό, είτε είναι γυάλινο αφορά καθαρά τη συσκευασία και όχι το περιεχόμενο.
Παρόλα αυτά είναι χρήσιμο το γεγονός ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης ακόμη και για τις συσκευασίες, αφού η αλλοίωσή τους μπορεί να καταστήσει το περιεχόμενο, δηλαδή το νερό ακατάλληλο και βλαβερό.
7.Το παγκόσμιο ρεκόρ για να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του κάτω από το νερό είναι 22 λεπτά
Το παγκόσμιο ρεκόρ αντοχής κάτω από το νερό είναι τα 22 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Το ρεκόρ κατέχει ένας δύτης από τη Γερμανία, που στους τελευταίους αγώνες κατάφερε να νικήσει τον βραζιλιάνο πρώην κάτοχο για 1, μόλις, δευτερόλεπτο.
8. Τo ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο
Και όμως όσο παράδοξο και αν ακούγεται το ζεστό νερό παγώνει όντως υπό περιστάσεις πιο γρήγορα μέσα σε ένα καταψύκτη από ότι το ψυχρότερο νερό.
Αν τοποθετήσουμε δηλαδή σε ένα ψυγείο δύο δοχεία με ίση ποσότητα νερού το ένα εκ των οποίων έχει θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου και το άλλο 100 βαθμών Κελσίου θα διαπιστώσουμε ότι αυτό που θα παγώσει πρώτο είναι το νερό των 100 βαθμών Κελσίου.
Τις τελευταίες δεκαετίες είναι γνωστό ως «Φαινόμενο Mpemba» προς τιμή του Erasto Mpempa, ενός φοιτητή από τη Τανζανία που το περιέγραψε το 1963.
Το 2012 μάλιστα, η Βασιλική Εταιρία Χημείας της Μεγάλης Βρετανίας ανακοίνωσε πως θα έδινε ένα βραβείο 1.000 λιρών σε όποιον κατάφερνε να εξηγήσει ικανοποιητικά το φαινόμενο, σε ένα διαγωνισμό στον οποίο έλαβαν μέρος 22.000 άτομα (εκ των οποίων 127 ελληνικές συμμετοχές). Αν και το βραβείο δόθηκε στο Νίκολα Μπρέκοβιτς, το θέμα δεν θεωρήθηκε πως διευθετήθηκε πλήρως.
Ωστόσο, δύο φυσικοί από το πολυτεχνείο Nanyang της Σιγκαπούρης, οι Dr. Sun Changqing και Dr. Xi Zhang υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο συμβαίνει γιατί το ζεστό νερό μεταφέρει την ενέργεια του εκθετικά γρηγορότερα.
9. Υπάρχει δεξαμενή νερού στο διάστημα
Στις 22 Ιουλίου 2011, δύο ομάδες αστρονόμων ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη και πλέον απομακρυσμένη δεξαμενή νερού που έχει ανιχνευθεί ποτέ στο σύμπαν! Η αναφορά των επιστημόνων περιέγραψε την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου νέφους από υδρατμούς που περιέχει 140 τρισεκατομμύρια φορές την ποσότητα νερού που περιέχουν όλοι οι ωκεανοί της Γης, γύρω από ένα κβάζαρ που βρίσκεται 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανακάλυψη δείχνει ότι το νερό είναι παρόν στο σύμπαν, σχεδόν σε όλη του την ύπαρξη.
10. Πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως βρίσκεται σε μια λίμνη
Η λίμνη Βαϊκάλη, γνωστή και ως το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας», είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας.
Η λίμνη που βρίσκεται στη νότια Σιβηρία μεταξύ της Περιφέρειας Ιρκούτσκ στα βορειοδυτικά και τη Μπουργιατία στα νοτιοανατολικά σημείο κοντά στην πόλη του Ιρκούτσκ, δέχεται τα νερά περίπου 300 ποταμών με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα ενώ από αυτήν ξεκινά ο ποταμός Ανγκάρα, το κυριότερο υδάτινο ρεύμα από όσα σχηματίζουν τον ποταμό Ιενεσέη. Μάλιστα, στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν.
Από το 1996 η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φυσική κληρονομιά).
11. Το εκπληκτικό φαινόμενο Leidenfrost
Το φαινόμενο Leidenfrost είναι ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται όταν ένα υγρό έρθει σε επαφή με ένα σώμα που είναι εξαιρετικά θερμότερο από το σημείο ζέσης του υγρού. Τότε παράγεται ένα στρώμα ατμού το οποίο αποτρέπει το υγρό από το να βράσει ακαριαία. Επιπλέον όταν η θερμή επιφάνεια είναι πριονωτή υπάρχει η δυνατότητα να κατευθύνουμε τη σταγόνα προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση!
Για την ιστορία, πήρε το όνομά του από τον Johann Gottlob Leidenfrost ο οποίος μελέτησε το φαινόμενο στο A Tract About Some Qualities of Common Water το 1756.
Μάλιστα, μια ομάδα επιστημόνων από το Bath University της Μ. Βρετανίας ανέβασαν στο YouTube ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει σε αργή κίνηση πώς παράγεται το περίφημο φαινόμενο.
12. Οι νιφάδες χιονιού είναι μοναδικές
Οι νιφάδες κρύβουν έναν ολόκληρο γεωμετρικό κόσμο και κάθε μία από αυτές είναι μοναδική. Δεν υπάρχουν δύο ακριβώς ίδιες νιφάδες ούτε έχουν ποτέ υπάρξει στα δισεκατομμύρια χρόνων ζωής της Γης! Κάθε νιφάδα κάνει το δικό της ταξίδι ανάλογα με τις θερμοκρασίες και την υγρασία, που συναντάει στη διαδρομή της προς τη Γη.
Έτσι, τα σχέδιά τους εξαρτώνται από τη θερμοκρασία και την υγρασία, που συναντούν στην ατομική πορεία της καθεμίας τους προς τη Γη.
Τα κρυσταλλικά συσσωματώματα των νιφάδων του χιονιού είναι κατά το πλείστον διαφανή με στιλπνές έδρες που αντανακλούν το φως και παρουσιάζουν λευκή μάζα. Το μέγεθος των κρυστάλλων τους είναι 0.25 – 13 χιλιοστά (mm) και πέφτουν μεμονωμένοι ή ενωμένοι σε νιφάδες που σχηματίζονται συνήθως σε ήρεμη χιονόπτωση με θερμοκρασία εδάφους 0 °C (32 °F) ή χαμηλότερη. Τα λίαν ψυχρά νέφη σχεδόν πάντα είναι ξερά σε αντίθεση με τα θερμότερα νέφη (τα χαμηλότερα) που περιέχουν περισσότερη υγρασία και έχουν την τάση να παρασκευάζουν τους μεγαλύτερους, ταχέως αυξανόμενους και διακλαδιζόμενους κρυστάλλους.
Γενικά τα σχήματα των κρυστάλλων του χιονιού ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα με επικράτηση των αστεροειδών μορφών με έξι ακτίνες.