13 από τα πιο μυστήρια ιστορικά μνημεία πάνω στη γη

Οι πρόγονοί μας που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς, έφτιαξαν μερικές πραγματικά εντυπωσιακές κατασκευές. Υπάρχουν όμως και κάποια μνημεία που ακόμη και σήμερα διχάζουν την επιστημονική κοινότητα για τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν.

Αποφασίσαμε και εμείς να κάνουμε ένα ταξίδι στα μυστικά του παρελθόντος και φτιάξαμε την παρακάτω λίστα με 13 ιστορικά μνημεία, που εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να προβληματίζουν τους επιστήμονες που τα μελετούν.

Στόουνχεντζ, Αγγλία

© Freesally / pixabay.com

Σύμφωνα με τον μύθο, αυτό το μεγαλιθικό μνημείο χτίστηκε με τη βοήθεια του μάγου Μέρλιν. Στην πραγματικότητα, το Στόουνχεντζ εμφανίστηκε πολύ πριν από την εποχή του βασιλιά Αρθούρου.

Υπάρχει ένα ερώτημα, πως μπόρεσαν οι άνθρωποι με τα μέσα εκείνης της εποχής, να μεταφέρουν αυτούς τους βαριούς ογκόλιθους από το λατομείο, το οποίο βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα από την κατασκευή; Ο σκοπός κατασκευής του Στόουνχεντζ δεν είναι ακόμα σαφής: μερικοί μελετητές υποστηρίζουν πως το Στόουνχεντζ χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο για τη θέση του ηλίου και άλλοι υποστηρίζουν πως ήταν ναός χτισμένος από τους Δρυΐδες και ανήκε στην δικαιοδοσία τους.

Μπάαλμπεκ, Λίβανος

© Anton_Ivanov / shutterstock.com

Αυτός ο κλασικός ναός στα ερείπια της άλλοτε ακμάζουσα πόλη είναι ένα πραγματικό μυστήριο. Οι Ρωμαίοι δεν είχαν την τεχνολογία για να εγκαταστήσουν ογκόλιθους βάρους έως και 1000 τόνων (από τέτοιους ογκόλιθους είναι φτιαγμένη η βάση του ναού).

Για σύγκριση: ο αθηναϊκός Παρθενώνας είναι δύο φορές μικρότερος από αυτόν τον ναό, ενώ ο μεγαλύτερος ογκόλιθος στην πυραμίδα του Χέοπα ζυγίζει «μόνο» 90 τόνους. Πιστεύεται πως την βάση του ναού την έχτισαν οι Αιγύπτιοι. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν πως, αυτή μπορούσε να ήταν η βάση του Πύργου της Βαβέλ.

Newgrange, Ιρλανδία

© UnaPhoto / shutterstock.com

Παρά το γεγονός πως αυτό το μνημείο το ανακάλυψαν τυχαία όταν γίνονταν έργα στην περιοχή τον 17ο αιώνα, η ερευνά του άρχισε μόλις μετά από τρεις αιώνες. Ως αποτέλεσμα των αρχαιολογικών ανασκαφών οι επιστήμονες: ανακάλυψαν μια τεράστια ολοστρόγγυλη κατασκευή, με διάμετρο μεγαλύτερη των αιγυπτιακών πυραμίδων.

Στο κέντρο της κατασκευής οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο. Αν βρεθείτε εκεί κατά τη διάρκεια του ηλιοστασίου, θα μπορέσετε να δείτε ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο, ο εσωτερικός χώρος του Newgrange θα αρχίσει σταδιακά να φωτίζεται με το φως του ήλιου.

Ντόλμεν του Καυκάσου, Ρωσία

© mariakraynova / shutterstock.com

Στις πλαγιές των βουνών του Καυκάσου της Ρωσίας υπάρχουν εκατοντάδες διάσπαρτα μικρά σπιτάκια, χτισμένα από επίπεδες πέτρες. Στην πρόσοψη υπάρχει μια μικρή τρύπα που κλείνει με ένα είδους πώμα. Η ακρίβεια με την οποία είναι τοποθετημένες οι πέτρες η μία πάνω στην άλλη είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Η ηλικία αυτών των μεγαλιθικών μνημείων φτάνει μέχρι και τα πέντε χιλιάδες χρόνια. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως μεγαλιθικά μνημεία τύπου Ντόλμεν υπάρχουν διάσπαρτα σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Τικάλ, Γουατεμάλα

© Simon Dannhauer / shutterstock.com

Ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς των Μάγια ήταν κρυμμένος στην μέση μιας καταπράσινης ζούγκλας. Σε αυτόν τον οικισμό έχουν βρεθεί τεχνητές λίμνες, γήπεδο για παιχνίδια μπάλας και δεκάδες παλάτια. Αλλά ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι πυραμίδες, οι οποίες περιτριγυρίζουν την πλατεία του οικισμού.

Τα ευρήματα μιλάνε για τελετουργίες που σημάδευαν το πέρασμα των μεγάλων χρονικών διαστημάτων, όπως κάθε 52 χρόνια η αλλαγή του αιώνα μας. Οι θεωρίες για τις λειτουργίες των κτηρίων δεν είναι λίγες, μερικοί υποστηρίζουν πως ήταν θρησκευτικά κτήρια, άλλοι υποστηρίζουν πως ήτανερευνητικά κέντρα και άλλοι πως ήταν νεκροταφεία. Ασαφής είναι και η ετυμολογία του ονόματος «Τικάλ».

Πέτρινος λαβύρινθος, Ρωσία

© Vladimir Sevrinovsky / shutterstock.com

Τα νησιά του αρχιπελάγους Σολοβέτσκι είναι διακοσμημένα με περίτεχνους κυκλικούς λαβύρινθος φτιαγμένους από πέτρες. Οι ντόπιοι αποκαλούν τους λαβύρινθους ως «Βαβυλώνες».

Η είσοδος και η έξοδος είναι ενιαίες, δηλαδή αν ακολουθήσετε αυστηρά τις γραμμές που χαράζουν οι πέτρες, μετά από λίγο θα βγείτε από εκεί που μπήκατε. Κανείς όμως δεν ξέρει πως ήταν στην πραγματικότητα αυτοί οι λαβύρινθοι στο παρελθόν. Μερικοί μελετητές υποθέτουν πως ήταν παγίδες ψαριών, ενώ άλλοι πιστεύουν πως ήταν περιοχές στις οποίες γινόντουσαν γιορτές. Αλλά η πλειοψηφία των ερευνητών πιστεύουν πως ήταν τελετουργικά κτίσματα.

Πέτρα Ιορδανίας

© Pocholo Calapre / shutterstock.com

Αυτή η αρχαία πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι αρκετά καλά κρυμμένη στο βάθος ενός στενού φαραγγιού. Οι τεχνίτες έδειξαν μια αξιοθαύμαστη υπομονή στην κατασκευή αυτής της πανέμορφης πόλης. Η πόλη της Πέτρα είναι ένα πραγματικό αριστούργημα αρχιτεκτονικής.

Στο τέλος του φαραγγιού θα μπορέσετε να δείτε την φανταστική θέα της πρόσοψης του Χαζνέ Φαραούν που στα αραβικά σημαίνει θησαυροφυλάκιο. Υπάρχουν δεκάδες ερωτήματα  για τον τρόπο κατασκευής αυτής της αρχαίας πόλης που προβληματίζουν μέχρι και σήμερα τους ερευνητές.

Πέτρινες σφαίρες, Κόστα Ρίκα

© Marco Diaz Segura / shutterstock.com

Οι προϊστορικές πέτρινες σφαίρες στην ακτή του Ειρηνικού παραλίγο να πέσουν θύματα βανδαλισμού όταν βρέθηκαν: οι εργάτες που τις έβρισκαν της έσπαζαν με την ελπίδα ότι θα βρουν χρυσό μέσα τους. Αρκετές σφαίρες καταστράφηκαν πριν την επέμβαση του κράτους. Το κράτος της Κόστα Ρίκα αποφάσισε να μεταφέρει της πέτρινες σφαίρες στις κοντινές πόλεις για να προσελκύσουν τους τουρίστες.

Σχεδόν όλες οι πέτρινες σφαίρες είναι κατασκευασμένες από γρανοδιορίτη, ένα πέτρωμα που υπάρχει στο βουνό Talamanca, το οποίο βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από την τοποθεσία που ανακαλύφθηκαν οι πέτρινες σφαίρες. Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα.

Στρατός από τερακότα, Κίνα

© Bule Sky Studio / shutterstock.com

Στo μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang)  βρίσκονται παραπάνω από 8000 αγάλματα κινέζικων πολεμιστών και αλόγων. Τα αγάλματα τα έθαψαν μαζί με τον κυβερνήτη τους σύμφωνα με την παράδοση.

Τα αγάλματα χρονολογούνται περίπου στο 200 π.χ και όλα είναι φτιαγμένα σε φυσικό μέγεθος. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως για την κατασκευή των προσώπων των στρατιωτών πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα πραγματικοί στρατιώτες, καθώς ο Τσιν Σι Χουάνγκ είχε απαιτήσει κανένα από τα πρόσωπα των στρατιωτών να μην μοιάζει με άλλο.

Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 έγιναν με πάρα πολύ προσοχή, γιατί σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο αυτοκράτορας θα έπρεπε να ταξιδέψει στον άλλο κόσμο μέσα από ποτάμια υδραργύρου.

Άνγκορ Βατ, Καμπότζη

© lastdjedai / shutterstock.com

Οι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν τίποτα για την ύπαρξη αυτού του συγκροτήματος μέχρι τον 19ο αιώνα και όταν έμαθαν για την ύπαρξή του, αρχικά αμφέβαλλαν πως χτίστηκε από τους Χμερ. Οι πέτρες με τις οποίες έγινε η κατασκευή είναι πάρα πολύ λείες. Το συγκρότημα αποτελείτε από περίπου 200 ναούς και έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, που από όποια πλευρά και να δει το σύμπλεγμα μπορεί να δει μόλις τρεις από αυτούς.

Το Άνγκορ Βατ γίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην εποχή των βροχών, όταν η τάφρος που περιτριγυρίζει το σύμπλεγμα γεμίζει με νερό και το Άνγκορ Βατ μετατρέπεται σε ένα νησάκι στη μέση ενός απέραντου ωκεανού.

Τιμπουκτού, Μάλι

© Attila JANDI / shutterstock.com

Σύμφωνα με το μύθο, η πόλη αυτή ιδρύθηκε χάρις μια ηλικιωμένης γυναίκας με το όνομα Μπούκτου και το πηγάδι της («τιμ» στην γλώσσα των Τουαρέγκ), η οποία καλωσόριζε και φιλοξενούσε τα καραβάνια που περνούσαν από εκεί. Για το Τιμπουκτού είχαν γραφτεί δεκάδες μεσαιωνικά παραμύθια, που μιλούσαν για δρόμους από χρυσό και για τους σοφούς κατοίκους το.

Οι γενναίοι άνθρωποι που προσπάθησαν να επισκεφτούν το Τιμπουκτού δεν γύριζαν ποτέ ζωντανοί από το Αφρικανικό Ελ Ντοράντο, μέχρι που ο Γάλλος εξερευνητής René Caillié προσποιήθηκε πως είναι ένας Άραβας προσκυνητής και έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που έφυγε ζωντανός από το Τιμπουκτού. Φανταστείτε την έκπληξη του, όταν είδε τη φτωχή πόλη με τα κτήρια από λάσπη.

Μοάι, Νησί του Πάσχα

© Amy Nichole Harris / shutterstock.com

Το Νησί Πάσχα ή Rapa Nui, στα πολυνησιακά, βρίσκεται μερικές χιλιάδες ναυτικά μίλια δυτικά της Νοτίου Αμερικής και το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, είναι τα 887 μονολιθικά αγάλματα, τα Μοάι. Δυστυχώς, λίγα είναι γνωστά για τον λόγο δημιουργίας αυτών των αγαλμάτων, διότι οι κάτοικοι αποδεκατίστηκαν από ασθένειες που έφεραν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές και το δουλεμπόριο.

Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας, Αίγυπτος

© Volodymyr Martyniuk / shutterstock.com

Αυτό το κολοσσιαίο άγαλμα στη μέση της ερήμου είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο από όλα. Αρχικά όταν βρέθηκε, οι αρχαιολόγοι πίστευαν πως ήταν δουλειά των Φαραώ, μέχρι που το 1857 βρέθηκε μια στήλη στην οποία αναφέρεται ότι ο Φαραώ Χέοπας βρήκε τυχαία το άγαλμα το οποίο ήταν ήδη μισοθαμμένο στην άμμο.

Είναι περίεργο το γεγονός πως το κεφάλι του αγάλματος είναι αρκετά δυσανάλογο σε σχέση με το σώμα. Επιπλέον έχουν ανακαλυφθεί μέσα και κάτω από το άγαλμα δωμάτια και διάδρομοι, που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα.

Πηγή

Related posts

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα

Με φόρα έρχεται η κακοκαιρία ATENA: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο έλεος των φαινομένων που φέρνει στο πέρασμά της