Τις μαζέψαμε όλες εδώ:
1. Οι Αθηναίοι όταν πηγαίνουν σε σουβλατζίδικα και θέλουν να πάρουν ένα σουβλάκι χωρίς πίτα, το αναφέρουν ως “καλαμάκι” ενώ οι Θεσσαλονικείς το αποκαλούν “σουβλάκι” – κάτι λογικό γιατί καλαμάκι είναι αυτό με το οποίο ρουφάμε την φραπεδούμπα.
2. Οι Θεσσαλονικείς αποκαλούν όλα τα τυριά ως κασέρια με μοναδική εξαίρεση την φέτα που την αποκαλούν τυρί. Οι Αθηναίοι αντιθέτως αποκαλούν κάθε τυρί με το όνομά του, π.χ. Gouda, γραβιέρα, φέτα, κ.ά.
3. Στην προφορά των Θεσσαλονικιών δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο λάμδα, ενώ παράλληλα αντικαθιστούν τις λέξεις “μου” και “σου” με “με” και “σε” αντίστοιχα. Οι Αθηναίοι μιλάνε όπως όλος ο υπόλοιπος φυσιολογικός κόσμος.
4. Οι Αθηναίοι όταν χρησιμοποιούν την λέξη “τοστ” εννοούν αυτό το τετράγωνο ψωμάκι, ψημένο ή άψητο, ενώ οι Θεσσαλονικείς όταν αναφέρουν την λέξη “τοστ” εννοούν ο,τιδήποτε ψημένο, τετράγωνο, ορθογώνιο, μακρόστενο, κυλινδρικό, σφαιρικό και πάει λέγοντας. Πάντως εδώ πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν ένα σοβαρό δίκιο, μιας και η λέξη “τοστ” προέρχεται από την αγγλική λέξη “toasted” που σημαίνει ψημένο.
5. Οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν τη ζωή τους πιο χαλλλλλλαρά σε σχέση με τους Αθηναίους που είναι μονίμως στην πρίζα…