Υπάρχουν επιστημονικά γεγονότα που εξηγούν τις φιλίες που διατηρούμε και γιατί διαλέγουμε τα συγκεκριμένα άτομα για φίλους μας.
1. Υπάρχει επιστημονική φόρμουλα για τις καλές φιλίες.
Οι επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχει ένα μυστικό για μακροχρόνιες και υγιείς φιλίες. Κάποιος που είναι πραγματικός φίλος βάζει σε προτεραιότητα τη δική σας ευτυχία και ποτέ δεν ζητάει να βάλετε τη φιλία σας πάνω από τις δικές σας προσωπικές αρχές.
2. Αρκετά συχνά όταν ερωτεύεστε, χάνετε φίλους.
Μια μελέτη που έγινε από τον Robin Dunbar προτείνει ότι όταν ξεκινάτε μια καινούρια σχέση, χάνετε δύο στενούς φίλους. Για να διατηρήσετε μια σχέση, απαιτείται να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια στο νέο σας σύντροφο, που κατά συνέπεια αφιερώνετε λιγότερο στους φίλους σας.
3. Η φιλία είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε σε βρεφική ηλικία.
Το Journal of Experimental Psychology δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι βρέφη από την ηλικία των 9 μηνών κατανοούν τι σημαίνει να είναι κάποιος καλός φίλος.
4. Έχουμε περισσότερους φίλους από ποτέ άλλοτε.
Χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και ιδίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε αποκτήσει περισσότερους νέους φίλους, αλλά ταυτόχρονα είμαστε αποκομμένοι περισσότερο από ποτέ άλλοτε με άλλους τρόπους. Μια πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι έμπιστοι φίλοι έχουν μειωθεί κατά 1/3 τα τελευταία 20 χρόνια!
5. Μοιραζόμαστε το 1% του DNA με τους στενούς μας φίλους!
Το Πανεπιστήμιο Yale ισχυρίζεται σε μια μελέτη ότι η χημεία που μας κάνει να αγαπάμε τους καλύτερούς μας φίλους πηγάζει από το κοινό μας DNA!
6. Συχνά ακούσια υιοθετούμε τη συμπεριφορά των φίλων μας.
Μια μελέτη προτείνει ότι όσο περισσότερο αγαπάμε τους φίλους μας, τόσο περισσότερο συμπεριφερόμαστε κατά παρόμοιο τρόπο. Αυτό ονομάζεται η επίδραση του χαμελέοντα.
7. Το να έχουμε στενούς φίλους ενεργοποιεί τη συμπόνοια μας.
Όταν έχουμε στενούς φίλους, μπαίνουμε εύκολα στη θέση τους και τους συμπονούμε. Ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας όταν βρίσκεται σε κίνδυνο, και όταν ο καλύτερός μας φίλος βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι ο ίδιος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που επιλέγουμε να αγαπάμε, γίνονται μέρος του εαυτού μας.
8. Και τα ζώα έχουν καλύτερους φίλους!
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα έχουν μακροχρόνιες φιλίες, όπως και οι άνθρωποι, ακόμα και αν ανήκουν σε διαφορετικά είδη.
9. Οι φιλίες είναι πιο σταθερές και διαρκούν περισσότερο όταν γνωρίζουμε τι ενοχλεί εμάς και τους φίλους μας.
Γνωρίζοντας πως θα αντιδράσει ένας φίλος σε διάφορες καταστάσεις, είναι το ίδιο σημαντικό γνωρίζοντας τι αρέσει στο φίλο μας. Αυτό μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις με τους φίλους μας, αλλά και να τους προσφέρουμε στήριξη όταν το χρειαστούν.
10. Οι φίλοι στη δουλειά είναι χρήσιμοι!
Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι ένας καλός φίλος στον εργασιακό χώρο μας κάνει καλό. Μας κρατάει δημιουργικούς, παραγωγικούς και μας ωθεί σε υγιή άμιλλα.
11. Οι γάμοι τείνουν να διαρκούν περισσότερο όταν έχουν χτιστεί πάνω σε μια δυνατή φιλία.
Το να έχουμε έναν καλύτερο φίλο σημαίνει ότι γνωρίζουμε τις αδυναμίες του, τις αντιδράσεις του και τις ανάγκες του και μοιραζόμαστε αμοιβαία αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, γάμοι που έχουν χτιστεί πάνω σε μια δυνατή φιλία, έχουν και μακροχρόνια διάρκεια.
12. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας, μπορεί να αποκτήσετε 396 φίλους ή και παραπάνω!
Αλλά από όλες αυτές τις φιλίες, μόνο οι 33 από αυτές θα έχουν μακροχρόνια διάρκεια.
13. Οι μισοί από τους φίλους μας χάνονται κάθε 7 χρόνια.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ζωές των ανθρώπων αλλάζουν, και συχνά δεν ελέγχουμε αυτές τις καταστάσεις όταν συμβαίνουν.
Ωστόσο, ο αριθμός των φίλων που έχουμε δεν αλλάζει δραματικά, αλλά οι ίδιοι οι φίλοι. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια νέα εργασία ή σε μετακόμιση.
14. Το να έχουμε καλούς φίλους είναι σημαντικό για την πνευματική και σωματική μας υγεία.
Η έλλειψη φίλων στη ζωή σας μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην υγεία όπως το κάπνισμα ή η παχυσαρκία. Όσοι έχουν πολλούς φίλους και λαμβάνουν αγάπη και στήριξη, έχουν λιγότερο άγχος και πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Credit: diply.com