Η οπτική ψευδαίσθηση είναι η εντύπωση ενός ορατού αντικειμένου ή φαινομένου που δεν υφίσταται. Ορισμένες οπτικές ψευδαισθήσεις έχουν εξηγηθεί επιστημονικά, ενώ άλλες εξακολουθούν να παραμένουν ένα μυστήριο.
Συγκεντρώσαμε τις πιο φοβερές οπτικές ψευδαισθήσεις, όμως σας προειδοποιούμε: κάποιες από αυτές μπορεί να προκαλέσουν δάκρυα, ναυτία και αποπροσανατολισμό στο χώρο.
Αυτή η γάτα ανεβαίνει ή κατεβαίνει τα σκαλοπάτια;
Άλογο ή βάτραχος;
Είναι απλά ένα διπλωμένο χαρτί…
Εσείς θα μπαίνατε εκεί μέσα;
Τα μάτια σας δεν μπορούν να επικεντρωθούν και στα 12 σημεία ταυτόχρονα
Βλέπετε τρεις όμορφες γυναίκες;
Δείτε την εικόνα αναποδογυρισμένη!
Από ποια πλευρά βρίσκεται το παράθυρο;
Αντίθεση χρωμάτων
Φαίνεται ότι τα τετράγωνα από την αριστερή πλευρά είναι πιο σκούρα από τα τετράγωνα της δεξιάς πλευράς. Στην πραγματικότητα έχουν το ίδιο χρώμα.
Δωμάτιο Έιμς
To δωμάτιο του Έιμς (Ames room) είναι ένα δωμάτιο με μη κανονικές αναλογίες, που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μια οπτική ψευδαίσθηση. Επινοήθηκε το 1934 από τον Αμερικανό οπτικό Άντελμπερτ Έιμς (Wikipedia)
Δυναμική φωτεινότητα
Σιγά σιγά πλησιάστε κοντά στην οθόνη και το «φως» στο κέντρο μέση θα γίνει πιο φωτεινό. Μετακινηθείτε προς τα πίσω και το φως θα γίνει και πάλι αδύναμο.
Η ψευδαίσθηση των «τεσσάρων κύκλων»
Στην πραγματικότητα κανένας κύκλος δεν τέμνεται.
Το φαινόμενο Droste
Μια αναδρομική εικόνα που εμφανίζεται μέσα στην ίδια.
Η ψευδαίσθηση της αντίληψης
Το χρώμα της λωρίδας είναι ομοιόμορφο σε όλο το μήκος της.
Κινούμενη εικόνα
Μετακινηθείτε με τον τροχό του ποντικιού πάνω – πάνω και θα δείτε πώς η εικόνα «κινείται».
Σας παρουσιάζονται δύο εικόνες, και υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των δύο. Προσπαθήστε να τη βρείτε, και το συντομότερο θα παρατηρήσετε τη διαφορά, δεν βλέπω, δεν θα είναι δυνατή. (Λύση: κοιτάξτε τη δεξιά κάτω γωνία: εξαφανίζεται ένα κίτρινο λουλουδάκι.)
Credit: Adme