15 Σχολεία από όλο τον Κόσμο: Από Μαθήματα σε Σπηλιές έως τις Υπερσύγχρονες Εγκαταστάσεις των Σκανδιναβικών Χωρών

Δείτε παρακάτω 15 από τα πιο ασυνήθιστα σχολεία που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο:

Πλωτό σχολείο Makoko, Λάγος, Νιγηρία

Βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή της Αφρικής και δέχεται μαθητές όλων των ηλικιών. Αρχικά κατασκευάστηκε για να αντέχει στην άνοδο της στάθμης του νερού στη λιμνοθάλασσα. Έχοντας δύο αίθουσες διδασκαλίας και χώρους παιχνιδιού, αυτό το ασυνήθιστο πλωτό σχολείο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει με ασφάλεια περισσότερα από 100 παιδιά ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σχολείο σε ένα κύβο, Κοπεγχάγη, Δανία

Αυτό το σχολείο είναι μια τεράστια αίθουσα παρακολούθησης μαθημάτων με περισσότερους από 1.100 μαθητές λυκείου. Τα μαθήματα γίνονται σε έναν επεκταμένο γυάλινο κύβο που ονομάζεται γυμνάσιο. Ο ανοιχτός χώρος χωρίζεται σε διαφορετικά τμήματα από τα «τύμπανα», σημεία με άνετους καθιστικούς χώρους που ενθαρρύνουν την ευελιξία των μαθητών και την δημιουργική σκέψη.

Ένα σχολείο με ατομική προσέγγιση για τους μαθητές, Αυστραλία

Εκτός από το ασυνήθιστο και φωτεινό εξωτερικό σχεδιασμό, η στρατηγική διδασκαλίας που εφαρμόζεται από αυτό το σχολείο, δεν είναι παραδοσιακή. Όλοι οι μαθητές έχουν το δικό τους ατομικό σχέδιο εκμάθησης που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί από τους καθηγητές και τους γονείς.

Τα παιδιά επίσης έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις δικές τους προτάσεις για να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και να τις κάνουν πιο άνετες. Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι πως όλες οι τάξεις γίνονται σε μικρές ομάδες.

Το σχολείο στον πραγματικό κόσμο, Ρόουντ Άιλαντ, Ηνωμένες Πολιτείες

Από την αρχή, οι μαθητές μαθαίνουν τι τους αρέσει πραγματικά για να βοηθήσουν τους εφήβους να βρουν και να κυνηγήσουν το επαγγελματικό τους πάθος. Οι μαθητές αλληλεπιδρούν σε συνδυασμό με συμβούλους που εργάζονται στα πεδία ενδιαφέροντος των παιδιών που ίσως εισέλθουν κάποια μέρα. Αυτό σημαίνει πως οι έφηβοι μαθαίνουν μόνο όσα έχουν πραγματικά ανάγκη για τις μελλοντικές τους καριέρες. Αυτή η στρατηγική διδασκαλίας έχει υιοθετηθεί σήμερα από 55 σχολεία σε εθνικό επίπεδο.

Σχολείο που μοιάζει με γραφείο, Οχάιο, ΗΠΑ

Αυτό το σχολείο δεν έχει αίθουσες διδασκαλίας. Μέσα στην κύρια αίθουσα υπάρχει ένα τεράστιο γραφείο με 300 θαλάμους (ένα γραφείο για κάθε μαθητή). Το κάθε παιδί έχει τον δικό του υπολογιστή που το καθοδηγεί με ατομικό σχέδιο μάθησης.

Οι μαθητές μαθαίνουν μόνοι τους και αν έχουν ερωτήσεις μπορούν να απευθυνθούν στους εκπαιδευτικούς τους για βοήθεια. Το σχολείο είναι ανοιχτό σε όλους τους μαθητές ηλικίας από 3 ως 12 ετών.

Σχολείο όπου τα παιδιά μαθαίνουν «επικίνδυνα» πράγματα, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Οι δάσκαλοι στο σχολείο αυτό έχουν αναλάβει να διδάξουν τα παιδιά μερικά επικίνδυνα πράγματα που οι γονείς λένε στα παιδιά τους να μην κάνουν ποτέ. Υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα σπουδών με βάση αυτά. Τα παιδιά επιτρέπεται να είναι βρώμικα, να παίζουν με τη φωτιά, να συναρμολογούν οικιακές συσκευές καθώς και να ζωγραφίζουν. Όλα αυτά σε μια μέρα. Η στρατηγική αυτή επιτρέπει στους μαθητές να συν-υπαγορεύουν την μάθησή τους.

Σχολείο ουδέτερου φύλου, Στοκχόλμη, Σουηδία

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σχολείο αυτό βασίζεται στην αρχή της πλήρους ισότητας μεταξύ των μαθητών. Οι καθηγητές εδώ αποφεύγουν τη χρήση αντωνυμιών όπως «αυτός» και «αυτή». Αντί για αυτό, τα παιδιά αναφέρονται με τα ονόματά τους ή προσφωνούνται ως «αυτοί».

Το σύστημά τους έχει ως στόχο την καταπολέμηση των στερεοτύπων σε άτομα που νιώθουν πως είναι διαφορετικά από τους άλλους. Αυτή η διδακτική προσέγγιση συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Το φωτεινότερο γυμνάσιο, Στοκχόλμη, Σουηδία

Αντί για τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες, αυτό το σχολείο διαθέτει «διαδρόμους μάθησης» που έχει διακριτικούς χώρους για παρουσιάσεις πολυμέσων στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών πολλαπλών χρήσεων. Υπάρχουν επίσης περιοχές για ήσυχη ατομική μάθηση και μικρές ομάδες εργασιών. Εκτός από τα παραπάνω, όλοι οι διάδρομοι μάθησης έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μιας και η καρδιά του σχολείου είναι οι διάδρομοι εκμάθησης, προωθείται η συνεργασία μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Συγχρόνως δημιουργούνται ευκαιρίες για διεπιστημονική μάθηση και απόκτηση γνώσεων διαφόρων πεδίων. Οι διάδρομοι είναι εξοπλισμένοι σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και φέρνουν την μαθησιακή διαδικασία σε νέο και πιο προχωρημένο επίπεδο.

Σχολείο της κοιλάδας Σίλικον, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Αυτό το σχολείο δεν έχει να κάνει με τις αρχές παραδοσιακής προσέγγισης της διδασκαλίας. Η τεχνική μάθησης σκοπεύει να κάνει τα παιδιά να σκέφτονται ευέλικτα και να βελτιώσουν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες.

Οι μαθητές λαμβάνουν συμμετοχή μέσω iPad και ολοκληρώνουν μια λίστα με δραστηριότητες. Μαθαίνουν επίσης λογισμικό μοντελοποίησης 3D και πώς να σχεδιάζουν παιδικά σπίτια. Το σχολείο εκπαιδεύει παιδιά ηλικίας 4 ως 14 ετών.

Σχολείο Στηβ Τζομπς, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το σχολείο Στηβ Τζομπς είναι ένας δυνατός αντίπαλος της απρόσωπης προσέγγισης όπου όλοι οι μαθητές αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με αυτούς, κάθε μαθητής πρέπει να έχει το δικό του ατομικό πρόγραμμα εκμάθησης με βάση τα ταλέντα του, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του.

Αυτό το σχέδιο αξιολογείται και αναπροσαρμόζεται κάθε 6 εβδομάδες από το παιδί, τους γονείς και τον εκπαιδευτικό του. Το σχολείο είναι ανοιχτό σε μαθητές από την Δ’ Τάξη ως το τέλος του Λυκείου.

Σχολείο που προάγει τη συμπόνια και τη δημιουργικότητα, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Οι ιδρυτές αυτού του εκπαιδευτικού ιδρύματος πιστεύουν πως το σχολείο πρέπει να είναι περισσότερο σαν παιδική χαρά. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό ενθαρρύνει τους μαθητές να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην μάθηση.

Τα παιδιά από την Β’ τάξη ως το Γυμνάσιο συζητούν τρόπους να βελτιώσουν την ανακύκλωση, δημιουργούν μοντέλα της Νέας Υόρκης σε μορφή 3D και κάνουν πολλά άλλα διασκεδαστικά πράγματα που αναπτύσσουν την περιέργειά τους.

Σχολείο όπου τα παιδιά μαθαίνουν σε βουνά και σε σπηλιές, Στοκχόλμη, Σουηδία

Είναι απίθανο τα παιδιά να βιώσουν βαρεμάρα σε αυτό το σχολείο γιατί χάρης στους έμπειρους σχεδιαστές, μοιάζει περισσότερο με μαγικό κόσμο. Εκεί τα παιδιά μπορούν να ανέβουν σε ένα βουνό, να μπουν σε μια σπηλιά και να συνομιλήσουν δίπλα σε ένα δέντρο.

Δεν θα βρείτε καμία αίθουσα εδώ, το όλο κτήριο είναι ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος. Οι μαθητές χρησιμοποιούν υπολογιστές για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και το σχέδιο μάθησης περιλαμβάνει επίσης τη μουσική, τον χορό και την τέχνη.

Σχολείο χωρίς μαθήματα, Τορόντο, Καναδάς

Αυτό το σχολείο θέλει τους μαθητές να αντιμετωπίζονται ως ίσοι με τους καθηγητές τους. Οι εκπαιδευτικοί εδώ είναι οι παρατηρητές που μπορούν απλά να συμβουλέψουν τους μαθητές και όχι να τους πιέσουν. Δεν τους αναθέτουν εργασίες, αξιολογήσεις ή αυστηρά προγράμματα.

Οι μαθητές ασχέτως με την ηλικία τους παρακολουθούν τα μαθήματα που τους αρέσουν. Είναι επίσης ελεύθεροι να αποφασίσουν πώς να ξοδέψουν την ημέρα τους στο σχολείο και τι να κάνουν.

Το πιο πράσινο σχολείο, Γαλλία

Φαίνεται πως κάθε τετραφωνικό μέτρο αυτού του σχολείου είναι καλυμμένο με γρασίδι. Η οροφή του κτηρίου και όλες οι αυλές είναι καλυμμένες με πράσινο. Θεωρείται πως το να κάθετε κανείς σε σκονισμένες αίθουσες είναι βλαβερό και οι μαθητές πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο φρέσκο αέρα περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορούν σε εξωτερικούς χώρους. Τους θερμούς μήνες, τα μαθήματα γίνονται κατευθείαν στο γρασίδι.

Το σχολείο που δεν υπάρχει καμία πίεση και άγχος, Έσποο, Φινλανδία

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι μαθητές έχουν την ελευθερία να καθίσουν όπου θέλουν και να συνομιλήσουν με τους φίλους τους. Μπορούν ακόμη και να πηδήξουν από την καρέκλα ή να ξαπλώσουν στον καναπέ αν είναι κουρασμένοι. Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα είναι θετική και χαλαρωτική. Το σχολείο έχει βιβλιοθήκη, γυμναστήριο και λέσχη νέων.

Πώς σας φάνηκαν; Πιστεύετε πως το ελληνικό σχολείο παίζει καλά το ρόλο του;

Credit: brightside.me

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα