Πόση μνήμη έχει ένα χρυσόψαρο; Ο Einstein ήταν κακός στα μαθηματικά; Έχουμε τις απαντήσεις για όλα τα “καuτά” ερωτήματα.
Στην εποχή μας υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες, μαθαίνουμε συνέχεια για καινούργια πράγματα. Αρκετές από αυτές τις πληροφορίες είναι άχρηστες ή λανθασμένες. Μερικές όμως παρότι είναι λάθος θεωρούνται από την πλειοψηφία του κόσμου ως αλήθεια.
Δείτε λοιπόν τις 15 πιο γνωστές παρεξηγήσεις. Πληροφορίες, γνώση που οι περισσότεροι θεωρούν σωστή και αληθής, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη.
Έχουμε 5 αισθήσεις; Αν ξυπνήσουμε κάποιον που υπνοβατεί τι θα γίνει; Έχουμε τις απαντήσεις.
Δεν μπορείτε να δείτε το Σινικό Τοίχος από το διάστημα
Αν έχετε σκοπό να πάτε στο διάστημα τότε μη περιμένετε να δείτε από εκεί το Σινικό Τοίχος. Καλύτερα να πάτε κατευθείαν στη Κίνα. Μπορεί το Σινικό Τοίχος να είναι τεράστιο όμως δεν είναι τόσο μεγάλο ώστε να φαίνεται από το μακρινό διάστημα.
Η μαύρη τρύπα δεν είναι όντως τρύπα
Στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο και πυκνό “αντικείμενο” με τεράστια βαρυτική έλξη. Μάλιστα η βαρυτική έλξη που έχει μια μαύρη τρύπα είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να ρουφήξει διάφορα πράγματα, για αυτό και παρομοιάζεται με τρύπα.
Ο Einstein δεν απέτυχε στα μαθηματικά
Ίσως αρκετοί απογοητευτούν, μιας και όταν αποτυγχάνεις δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμέσως σπεύδουν να σε καθησυχάσουν λέγοντάς σου: “Μην στεναχωριέσαι και ο Einstein ήταν σκράπας στα μαθηματικά στο σχολείο και μετά κοίτα τι έκανε“. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Αυτή η φήμη κυκλοφόρησε διότι ο Albert Einstein είχε αποτύχει μόλις σε ένα διαγώνισμα μαθηματικών για εισαγωγικές εξετάσεις στο σχολείο. Κατά τα άλλα ήταν εξαιρετικός στα μαθηματικά.
Το χρυσόψαρο δεν έχει 3 δευτερόλεπτα μνήμης
Για κάποιο λόγο κάποιος μπέρδεψε τα 3 δευτερόλεπτα με τους τρεις μήνες. Επομένως η φράση “μνήμη χρυσόψαρου” πρέπει να αλλάξει άμεσα.
Υπάρχει έκτη αίσθηση
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μόνο έκτη αίσθηση αλλά και έβδομη, όγδοη κτλπ. Για την ακρίβεια έχουμε είκοσι αισθήσεις. Απλά οι 5 που ξέρουμε όλοι είναι οι πιο βασικές. Για παράδειγμα έχουμε την αίσθηση της ισορροπίας ή του να κρίνουμε πότε πονάμε ή πεινάμε.
Η γλώσσα δεν είναι χωρισμένη σε “περιοχές” για κάθε γεύση
Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν ισχύει ότι η γλώσσα μας είναι χωρισμένη σε “περιοχές γεύσεων”, π.χ η γεύση του γλυκού να βρίσκεται μόνο στην άκρη της γλώσσας μας. Η πραγματικότητα είναι ότι η γλώσσα έχει 8 χιλιάδες γευστικούς κάλυκες, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι πάνω της και είναι ικανοί να αισθανθούν όλο το φάσμα των γεύσεων.
Ξυπνήστε τους υπνοβάτες
Αρκετοί θεωρούν ότι αν ξυπνήσουν κάποιον που υπνοβατεί είναι αρκετά πιθανό να πάθει κάτι κακό. Το μόνο που μπορεί να πάθει όμως είναι να μπερδευτεί για λίγο στην αρχή σχετικά με το που και πως βρέθηκε εκεί, τίποτα παραπάνω.
Τέλος στη δυσφήμηση του Ναπολέων
Πρόκειται για μια ιστορική παρεξήγηση πως ο Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας ήταν αρκετά κοντός. Η αλήθεια είναι πως το ύψος του ήταν φυσιολογικό για την εποχή του, απλώς ίσως κάποιοι περίμεναν από έναν τέτοιο ηγέτη να είναι και θεόρατος.
Δείξτε σε ταύρους κόκκινο άφοβα
Οι ταύροι έχουν αχρωματοψία, είναι τόσο απλό. Επομένως δεν τους κάνει διαφορά οποιοδήποτε χρώμα. Αυτό που όμως τους εκνευρίζει και τους κάνει έτοιμους για επίθεση είναι η κίνηση του πανιού και όχι το χρώμα.
Δεν πρέπει να περάσουν 24 ώρες για να δηλώσετε την εξαφάνιση κάποιου
Από τις ταινίες έχουμε μάθει ότι για να δηλώσεις την εξαφάνιση κάποιου θα πρέπει πρώτα να περάσουν 24 ώρες. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού ένας αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει μια έκθεση για την εξαφάνιση κάποιου αμέσως μόλις τον ειδοποιήσουν.
Οι μυστικοί αστυνομικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν ότι είναι μυστικοί
Μπερδευτήκατε; Και όμως σύμφωνα με τις ταινίες κάποιος μυστικός αστυνομικός είναι υποχρεωμένος να αποκαλύψει την πραγματική του ιδιότητα αμέσως μόλις κάποιος πολίτης τον ρωτήσει. Κάτι τέτοιο ωστόσο φυσικά και δεν ισχύει. Αλλιώς γιατί ο αστυνομικός να ήταν μυστικός;
Οι νυχτερίδες δεν είναι τυφλές
Οι νυχτερίδες όχι μόνο δεν είναι τυφλές, αλλά μπορούν να δουν πολύ καλά και κατά τη διάρκεια της νύχτα καθώς διαθέτουν “ηχοεντοπισμό”.
Άνθρωποι και δεινόσαυροι δεν συνυπήρξαν ποτέ
Όχι απλώς οι άνθρωποι δεν συνυπήρξαν ποτέ με δεινόσαυρους, αλλά οι δεινόσαυροι ζούσαν 63 εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί ο πρώτος άνθρωπος.
Οι Βίκινγκς δεν είχαν ποτέ κέρατα στα κράνη τους
Μπορεί τα κέρατα στο κράνος να κάνουν τους Βίκινγκς να είναι επιβλητικοί και τρομακτικοί ωστόσο στην πραγματικότητα είχαν απλά κράνη. Τα κέρατα προστέθηκαν από έναν σχεδιαστή κοστουμιών σε μια παράσταση στην όπερα το 19ο αιώνα.
Αγγίξτε άφοβα τα μωρά ενός πουλιού
Η φήμη λέει ότι αν κάποιος άνθρωπος αξίζει το μωρό ενός πουλιού τότε τα υπόλοιπα δεν θα το δεχτούν πίσω στη φωλιά γιατί θα μυρίσουν τον άνθρωπο. Αν υπολογίσουμε όμως ότι τα πουλιά έχουν πολύ περιορισμένη την αίσθηση της όσφρησης τότε είναι αδύνατο να μπορούν να μυρίσουν τον άνθρωπο.
[via]