3 Τεράστια Λάθη που Κάνουν οι Γονείς όταν το Παιδί τους είναι στην Εφηβεία και Καταστρέφουν την Σχέση τους Μαζί του.

Όταν πρόκειται για την ανατροφή ενός έφηβου, είναι ασφαλές να πούμε πως τίποτα δεν είναι εύκολο. Πράγματι, το ταξίδι αυτό μπορεί να γίνει πολύ απογοητευτικό! Εάν καταλαβαίνετε αυτό που λέμε, τότε οι συμβουλές αυτές σίγουρα θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε την ηρεμία σας στα χρόνια μέχρι το παιδί σας να περάσει την εφηβεία. 

Δείτε 3 πράγματα που δεν θα πρέπει ποτέ να κάνετε σε έναν έφηβο…

Να είστε συνεχώς απών

Δεν μιλάμε για βαρύ πρόγραμμα. Οι γονείς μπορεί να είναι στο σπίτι αλλά να είναι συναισθηματικά απών. Οι ειδικοί συμφωνούν πως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη ή και έλλειψη ταυτότητας.

Τώρα, ξέρουμε πολύ καλά πως ενώ είναι δύσκολο να κάνουμε έναν έφηβο να μιλήσει για τις φιλίες, τους έρωτες και το σχολείο, δεν είναι ακατόρθωτο. Είναι σημαντικό όμως να μην τους πιέζουμε. Δείτε τι προτείνει το Aha Parenting:

Βρείτε τρόπους να είστε κοντά στο παιδί σας, χωρίς να φαίνεται σαν να είναι δύσκολο. Μπορεί να είναι προφανές αλλά είναι σημαντικό να τους δείχνετε πως είστε εκεί για εκείνα.

Να απορρίπτετε τις φιλοδοξίες τους

Κάθε έφηβος έχει όνειρα, είτε είναι μικρά, είτε μεγάλα και είναι φυσικό για τους γονείς να νιώθουν ταραχή όταν ακούνε τα παιδιά τους να τους λένε τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Μπορεί το παιδί σας να θέλει να γίνει Ολυμπιονίκης. Είναι μία πολύ έντιμη φιλοδοξία αλλά μήπως έτσι απορρίψει ένα μέλλον στην επιστήμη;

Είναι δύσκολο θέμα και θέλει συγκεκριμένη αντιμετώπιση αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να πιέσετε τα παιδιά σας! Εάν νιώθετε πως το παιδί σας θέλει βοήθεια για να καταλάβει τι καριέρα θα ακολουθήσει, ακούστε την συμβουλή του Robert Hellman, ενός συμβούλου σταδιοδρομίας από την Νέα Υόρκη.

Λέει πως το κλειδί για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας είναι να τα κάνουμε να θυμηθούν τα 7 πιο σημαντικά γεγονότα στην ζωή τους που είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο. Μετά κάντε τους τις εξής ερωτήσεις: ‘Τι ακριβώς σου άρεσε τότε; Τι νιώθεις πως έκανες καλύτερα; Γιατί το έκανες; Ποια ήταν η σχέση σου με άλλους ανθρώπους σε αυτές τις δραστηριότητες;’

Είναι μια απλή άσκηση που μπορεί να χτίσει εμπιστοσύνη και επικοινωνία ανάμεσά σας και να τα βοηθήσει να πάρουν μία απόφαση. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να μην σας αρέσει τόσο αλλά θα βοηθήσει το παιδί σας να παίρνει αποφάσεις σύμφωνα με την εμπειρία και όχι με τα όνειρα.

Να τα κατακρίνετε

Οι ψυχολόγοι λένε πως το να κατακρίνεις ένα παιδί στην εφηβεία θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ενώ είναι λογικό να μας έρθει μία τέτοια συμπεριφορά, η αντίδρασή τους είναι μία φυσική συμπεριφορά που οι γονείς πρέπει να αναγνωρίσουν. Ο ρόλος ενός γονέα δεν είναι να επιτίθεται στον χαρακτήρα αλλά στις αποφάσεις.

Ενώ όλοι θα συμφωνήσουν πως ένα έφηβος δεν θα πρέπει να ντύνεται όπως θέλει ή να κάνει ότι θέλει, αυτό δεν σημαίνει πως οι γονείς του έχουν το δικαίωμα να το προσβάλλουν και να του μιλάνε με άσχημο ύφος. Σίγουρα είναι μία δύσκολη στρατηγική, αλλά είναι σημαντικό για να παραμείνει υγιής η σχέση του με τον γονιό.

Οι σκέψεις σας;

Credit: tiphero.com

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα