Μας δίνονται μόνο 7 δευτερόλεπτα για να σχηματίσουν οι άλλοι μια πρώτη εντύπωση για τον εαυτό μας. Συντάξαμε έναν κατάλογο με ασυγχώρητα λάθη που οι περισσότεροι εξακολουθούν να κάνουν όταν γνωρίζουν νέα άτομα.
1. Λέτε ψέματα
Ναι, το ψέμα είναι κακό, και όλα τα μυστικά πάντα αποκαλύπτονται – αυτό το γνωρίζουμε από την παιδική ηλικία. Ωστόσο, όλοι μας, έχουμε πει τουλάχιστον μία φορά ψέματα σε συνέντευξη, παρουσιάζοντας ανύπαρκτα επιτεύγματα ή εμπλουτίζοντας τα γεγονότα μέχρι σήμερα.
Όταν είστε ειλικρινείς για πράγματα που δεν σας κολακεύουν, όταν αναγνωρίζετε τα λάθη σας και παραδέχεστε τα κενά στις γνώσεις, ανοίγεστε. Ο συνομιλητής σας αρχίζει να σας αντιλαμβάνεται ως άμεσο και αξιόπιστο πρόσωπο. Δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας.
Θυμηθείτε το αξίωμα: μια σχέση που ξεκίνησε με «ειλικρινή εξομολόγηση» είναι πάντα ισχυρότερη από εκείνη που ξεκίνησε με εξαπάτηση.
2. Προσπαθείτε υπερβολικά
Ακόμα κι αν αυτή η συνάντηση εξαρτάται από το μέλλον σας, ακόμα κι αν είναι συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων σας, ή εξοικείωση με τους γονείς του/της συντρόφου σας, μην προσπαθήσετε να σας θυμούνται για πάντα.
Αν φανείτε πολύ έξυπνοι ή πολύ απότομοι, ο συνομιλητής σας μπορεί να θεωρήσει τη συμπεριφορά σας ψεύτικη ή ότι καυχιέστε.
Ή μπορεί απλά να νιώσει ντροπή για να συνεχίσει την κουβέντα μαζί σας. Ανοιχτείτε σιγά-σιγά, μέχρι να αισθανθείτε ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να σας δεχτούν για το ποιος πραγματικά είστε.
3. Είστε πολύ ειλικρινείς
Μερικές φορές συμβαίνει ότι ένα άτομο είναι αξιαγάπητο με την πρώτη ματιά. Και θέλετε να είστε όσο το δυνατόν ειλικρινείς μαζί του. Θέλετε να του πείτε την ιστορία σας και να μοιραστείτε ν τις ενδόμυχες σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αλλά το να το κάνετε κατά την πρώτη συνάντησή είναι κατηγορηματικά αδύνατο.
Πρώτον, δεν ξέρετε τι περνάει το άλλο πρόσωπο, τι όνειρα έχει, τις ανησυχίες και τις αρχές του. Αν πείτε πολλά για την προσωπική σας ζωή, χωρίς να γνωρίζετε το άλλο άτομο, μπορείτε να εύκολα να βρεθείτε σε μια αμήχανη κατάσταση.
Και δεύτερον, αν μιλήσετε για γεγονότα που πρέπει να μείνουν μυστικά, θα φανείτε πολύ επιπόλαιοι και ανώριμοι.
4. Φοβάστε τις παύσεις
Μια παύση σε μια συνομιλία με έναν ξένο είναι κάτι φυσιολογικό! Φυσικά, η σιωπή μπορεί να είναι αμήχανη, αλλά ακόμη πιο ντροπιαστική είναι οι πολύωρες συζητήσεις για περί ανέμων και υδάτων, όπως και τα ακατάλληλα αστεία.
Είναι πολύ κουραστικό να μιλάτε με κάποιον που αναμένει από σας να ακούτε ολόκληρη τη ροή της ομιλίας του. Έτσι, αν η συνομιλία πάει μακριά μετά από λίγο, μπορείτε να αλλάξετε το θέμα ή να πείτε αντίο.
Και πάλι, μην πιέζετε καταστάσεις, στην πρώτη γνωριμία η συζήτηση θα είναι αρκετά χαμηλών τόνων. Μην απαιτείτε αμέσως αινιγματικά αιτήματα και προτάσεις. Αν ο συνομιλητής σας πει αντίο, μην επιμένετε να συνεχίσετε.
5. Είστε πολύ περίεργοι
Πάντα να έχετε ένα γνήσιο ενδιαφέρον προς το άτομο με το οποίο συνομιλείτε. Κάντε του ερωτήσεις, ενδιαφερθείτε για τη γνώμη του, να έχετε υπομονή και κατανόηση για να ακούσετε τις απαντήσεις του.
Όποια συζήτηση και αν έχετε, μη το μετατρέψετε σε μια ανάκριση. Μη κάνετε πολλές ερωτήσεις. Και μην ξεχνάτε ότι κατά την πρώτη γνωριμία δεν μιλάμε για πολιτική, θρησκεία, χρήματα και την προσωπική ζωή.
Έτσι, οι λέξεις που λέμε, και πώς ακριβώς τις λέμε, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το πώς θα μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετική εντύπωση.
Credit: Adme