5 Επτασφράγιστα μυστικά των “Duty Free” που οι που κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται ποτέ να σας αποκαλύψει!

Για πολλούς ανθρώπους, οι λέξεις «Duty Free» είναι συνώνυμες με την εύρεση εκπτώσεων. Είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις, η θέση τους στα αεροδρόμια επιτρέπει στις επιχειρήσεις αυτές να αποφεύγουν να καταβάλλουν φόρο επί των αγαθών τους και με τη σειρά τους να μειώνουν τις τιμές στις ακριβές μάρκες. Αλλά λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει σε αυτά τα καταστήματα.

Οι τιμές τους δεν είναι πάντα χαμηλότερες από αυτές του λιανεμπορίου:

Αυτά τα καταστήματα δεν πληρώνουν φόρο, αλλά το κόστος ενοικίασης των εμπορικών χωρών στο αεροδρόμιο είναι τόσο υψηλό, με αποτέλεσμα να μην γίνεται να εξοικονομούνται χρήματα. Για το λόγο αυτό, οι τιμές στο Duty Free μπορούν στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερες συγκριτικά με αυτές των κανονικών καταστημάτων. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα.

Το άρωμα Tresor in Love της Lancοme κοστίζει 84 δολάρια στα επίσημα καταστήματα, 82 δολάρια στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, 114 δολάρια στο Ντουμπάι και 73 δολάρια στο Τόκιο.

Το Flora by Gucci κοστίζει 119 δολάρια στην επίσημη ιστοσελίδα της, 145 δολάρια στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ και μόλις 107 δολάρια στο Δελχί.

Μερικές φορές, τα πράγματα παραγγέλνονται από τα καταστήματα και στέλνονται στα Duty Free:

Πολλοί, αγοράζουν πολλά πράγματα από τα Duty Free επειδή νομίζουν ότι πάντα πωλούν αυθεντικά προϊόντα. Όμως, πολλά καταστήματα πωλούν ψεύτικες εκδόσεις γνωστών εμπορικών σημάτων στις πόλεις. Ωστόσο, συχνά τα εμπορεύματα αποστέλλονται για πρώτη φορά σε έναν επίσημο διανομέα στην πόλη και στη συνέχεια στα καταστήματα Duty Free.

Οι πωλητές δεν είναι πάντοτε επαγγελματίες:

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι μόνο επαγγελματίες πωλητές εργάζονται στα καταστήματα Duty Free, αλλά αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτά είναι απλά από την πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο αεροδρόμιο και δεν κερδίζουν τίποτα περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Οι άνθρωποι αγοράζουν πράγματα που δεν χρειάζονται συχνότερα στα Duty Free:

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αγορές στα Duty Free είναι γενικά αυθόρμητες και όχι ορθολογικές. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή τσιγάρα για μελλοντική χρήση επειδή δεν υπόκεινται σε φόρους. Το ίδιο ισχύει και για τα αρώματα.

Πρέπει να κάνετε έξυπνες αγορές:

Παρ’ όλες αυτές τις αδυναμίες, είναι δυνατό να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας πράγματα από τα Duty Free. Το θέμα είναι ότι οι τιμές τους εξαρτώνται από δύο παράγοντες: τη θέση τους και την τοπική συναλλαγματική ισοτιμία.

Είναι πιο συμφέρουσα η αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων στην Ασία, για παράδειγμα, ενώ τα καλλυντικά είναι γενικά φθηνότερα στη Δυτική Ευρώπη.

Ακολουθεί μια λίστα που δείχνει πόσο θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε αγοράζοντας από τα Duty Free διάφορων χωρών, σε σύγκριση με τις συνήθεις τιμές λιανικής:

  • Αεροδρόμιο Saint-Exupéry, Λυών, Γαλλία – 11,9%
  • Αεροδρόμιο Charles de Gaulle, Παρίσι, Γαλλία – 11%
  • Αεροδρόμιο Schipol, Άμστερνταμ, Ολλανδία – 6%
  • Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, Γερμανία – 5,6%
  • Αεροδρόμιο Gatwick, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – 5%
  • Αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, Ισπανία – 5%
  • Αεροδρόμιο Barajas, Μαδρίτη, Ισπανία – 4,7%
  • Αεροδρόμιο Fiumicino, Ρώμη, Ιταλία – 4,7%
  • Αεροδρόμιο Sch?nefeld, Βερολίνο, Γερμανία – 4,6%

Να θυμάστε να ελέγχετε πάντα τις τιμές ηλεκτρονικά εκ των προτέρων!

Credit: BrightSide

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα