Πρέπει να κάνεις κάτι σημαντικό, αλλά συνεχώς το αναβάλλεις. Σας ακούγεται γνωστό; Έχετε πει ποτέ, ‘Έχω αρκετό χρόνο, θα το κάνω αργότερα.’ Εάν ναι, δεν είστε ο μόνος. Συχνά λέμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει όταν ξεκινάμε να κάνουμε κάτι, αλλά τελικά συνειδητοποιούμε πως η διορία πλησιάζει πιο γρήγορα από ότι νομίζαμε και πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε.
Γι’αυτό, ετοιμάσαμε για σας κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τελειώνετε τα καθήκοντά σας στην ώρα τους.
Όσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να νομίζει πως όλα είναι υπό έλεγχο και πως έχουμε άπλετο χρόνο μπροστά μας, ποτέ δεν θα είμαστε σε θέση να τελειώσουμε τη δουλειά. Η αναβλητικότητα έχει πολύ μεγάλο κόστος. Αργά ή γρήγορα θα φτάσετε σε ένα σημείο όπου θα δούμε πως ο χρόνος που μας απομένει είναι πολύ λίγος.
Αλλά γιατί πέσαμε πάλι στην παγίδα;
Οι επιστήμονες λένε πως η αναβλητικότητα προκαλείται από 5 κύριες αιτίες:
- Αναβάλουμε τα πράγματα που θεωρούμε δυσάρεστα.
- Φοβόμαστε πως θα αποτύχουμε.
- Έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε με πίεση.
- Υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας.
- Προτιμάμε να μην κάνουμε τίποτα παρά να πνιγούμε στη δουλειά.
Ο χρόνος που ξοδεύουμε σε ‘άκακες’ δραστηριότητες κυλάει εναντίον μας. Τείνουμε μετά να χάνουμε την αυτοπεποίθηση, το κίνητρο και την κατανόηση της κατάσταση. Αυτό μας κάνει να παθαίνουμε κατάθλιψη, ενώ η διορία πλησιάζει.
Εάν συνεχίσουμε να αναβάλλουμε τα πράγματα για ένα αύριο που δεν έρχεται, θα καταλήξουμε να έχουμε άγχος, σύγχυση, χαλασμένες φιλίες, απλήρωτους λογαριασμούς, κακή φήμη και πολύ δουλειά.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους από την Αμερική, Dianne Tice και Roy Baumeister, η αναβλητικότητα είναι η συνήθεια του να ξεκουράζεσαι για λίγο, ενώ έχεις μία σημαντική υποχρέωση και ξέρεις πως η ξεκούραση αυτή θα σου κοστίσει. Οι ερευνητές λένε πως η συνήθεια του να καθυστερείς τη δουλειά σου έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία, όπως:
- Κατάθλιψη
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση
- Άγχος
- Στρες
- Παράλογες πεποιθήσεις
Η αναβλητικότητα δεν είναι μία αθώα συμπεριφορά και θα πρέπει να μάθουμε πώς να απαλλαγούμε από αυτήν την κακή συνήθεια.
Το μόνο που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι ένα σύστημα με το οποίο θα δουλεύουμε. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν τα συστήματα και τους κανόνες γιατί φοβούνται την μονοτονία και θέλουν ελευθερία. Αλλά δεν είναι όσο τρομακτικό όσο ακούγεται και είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας.
Αποτελεσματική εργασία:
- Εσωτερικά κίνητρα
- Προσωπικές διορίες
- Σύστημα λογοδοσίας (χρήση ενός φίλου σαν προπονητή)
- Καλός συνδυασμός δουλειάς και σπουδών
- Εξαλείψτε τους περισπασμούς.
- Σωστή διατροφή
- Καθημερινή άσκηση
Το πιο σημαντικό είναι το κίνητρο. Όλα τα πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε είναι συνήθως αυτά που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε τον εαυτό μας. Οπότε κάθε φορά που ξεκινάτε κάτι, να ρωτάτε τον εαυτό σας: ‘Γιατί το κάνω;’ Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ να αποκτήσετε κίνητρο.
Είναι σημαντικό να κάνετε διαλείμματα όσο δουλεύετε ή διαβάζετε. Εάν παραμείνετε για πολύ ώρα συγκεντρωμένοι κάπου, θα αρχίσετε να κουράζεστε και να χάνετε την συγκέντρωσή σας. Να προσπαθείτε να αναγνωρίζετε μέχρι πού πρέπει να φτάσετε την εργασία σας πριν κάνετε ένα διάλειμμα και να επιβραβεύετε τον εαυτό σας όταν τα καταφέρνει.
Το να σας βοηθάει ένας φίλος θα σας κάνει πιο υπεύθυνους. Η διατροφή και η άσκηση θα σας βοηθήσουν επίσης να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα. Όχι μόνο θα βοηθήσουν την λειτουργία του σώματος, αλλά θα αυξήσουν και την θέλησή σας.
Εάν συνδυάσετε όλα αυτά τα πράγματα, θα έχετε ένα σύστημα που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε τη ζωή. Μην ξεχνάτε πως η αλλαγή χρειάζεται τρία πράγματα: αυτοδυναμία, θετική σκέψη και καλές σχέσεις με άλλους ανθρώπους.
Credit: brightside.me