7 Σημαντικά Λάθη που κάνουμε στην Ανατροφή των Παιδιών μας και ΠΡΕΠΕΙ να Διορθώσουμε. Δώστε βάση στο Τελευταίο!

Στην πορεία των ερευνών του, ο συγγραφέας των πιο πετυχημένων βιβλίων ψυχολογίας, Dr. Tim Elmore, έχει ανακαλύψει αρκετά σημαντικά λάθη που κάνουν οι γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους, τα οποία μειώνουν την αυτοπεποίθησή τους από μικρή ηλικία και περιορίζουν τις δυνατότητές τους στην προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή. 

Για να σας βοηθήσουμε να μην κάνετε τα ίδια λάθη, σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω. Ρίξτε μια ματιά:

1. Δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να νιώσουν τον κίνδυνο

Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να είναι ασφαλή και προστατευμένα. Εξάλλου, αυτή ακριβώς είναι και η δουλειά μας. Αν όμως τα απομακρύνουμε από κάθε πιθανό κίνδυνο, τότε μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε.

Ψυχολόγοι στην Ευρώπη είδαν πως όταν ένα παιδί δεν παίζει έξω και δεν έχει βιώσει την εμπειρία ενός τραυματισμού, είναι πιο πιθανό να αναπτύξει κάποια φοβία μεγαλώνοντας. Τα παιδιά πρέπει να πέσουν μερικές φορές για να μάθουν πως είναι κάτι συνηθισμένο.

Όπως είναι σημαντικό να βιώσουν τον χωρισμό στην εφηβεία για να εκτιμήσουν την συναισθηματική ωριμότητα που χρειάζεται μία σχέση για να κρατήσει. Εάν οι γονείς αφαιρέσουν κάθε κίνδυνο από την ζωή των παιδιών τους, πιθανόν να δούμε αλαζονεία και χαμηλή αυτοεκτίμηση στους αυριανούς μας ηγέτες.

2. Τα σώζουμε πολύ νωρίς.

Η σημερινή γενιά των νέων δεν έχουν αναπτύξει κάποιες από τις ικανότητες που είχαν τα παιδιά πριν 30 χρόνια επειδή οι γονείς μπαίνουν στην μέση και τα ξελασπώνουν πολύ νωρίς. Όταν τα σώζουμε πολύ νωρίς, δεν τους δίνουμε την ευκαιρία να διαχειριστούν τις δυσκολίες και να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους.

Με τον καιρό συνηθίζουν πως κάποιος θα βρεθεί να τα σώσει και το θεωρούν δεδομένο. Στην πραγματικότητα όμως δεν λειτουργεί έτσι ο κόσμος και αυτό δεν τα βοηθάει να ανοίξουν τα φτερά τους.

3. Τα επιβραβεύουμε πολύ εύκολα

Είναι λάθος η νοοτροπία πως όλοι πρέπει να είναι νικητές και να παίρνουν ένα έπαθλο. Όταν τα επιβραβεύουμε πολύ εύκολα και δεν δίνουμε αντίστοιχη βαρύτητα σε αρνητικές συμπεριφορές, τελικά θα μάθουν να κλέβουν, να υπερβάλουν και να ψεύδονται για να αποφύγουν την δύσκολη πραγματικότητα. Δεν έχουν μάθει να την αντιμετωπίζουν.

4. Τους δίνουμε όλα όσα θέλουν λόγω τύψεων.

Μπορεί να νιώσει απογοήτευση, αλλά δεν θα γίνει κακομαθημένο. Είναι σημαντικό να τους λέτε ‘όχι’ και ‘όχι τώρα’, ειδικά αν έχετε πολλά παιδιά. Όταν ένα παιδί τα πάει καλά σε κάτι ενώ τα άλλα όχι, δεν είναι άδικο να το παινέψουμε.

Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν πως η επιτυχία έρχεται από τις δικές μας πράξεις. Είναι επίσης σημαντικό να μην βασίζετε την σχέση σας μόνο σε υλικά αγαθά, γιατί έτσι δεν θα αποκτήσουν εσωτερικά κίνητρα, ούτε θα καταλάβουν την ανιδιοτελή αγάπη.

5. Δεν μοιραζόμαστε μαζί τους τα λάθη μας.

Οι έφηβοι θα θελήσουν να ανοίξουν τα φτερά τους και να δοκιμάσουν δικά τους πράγματα. Εμείς σαν ενήλικες πρέπει να τα αφήσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε να βρουν τον δρόμο τους. Μοιραστείτε μαζί τους τα λάθη που κάνατε στην ηλικία τους για να τα βοηθήσετε να κάνουν τις σωστές επιλογές.

Είναι σημαντικό επίσης να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Πείτε τους πώς νιώσατε όταν περνούσατε κάτι παρόμοιο. Μπορεί να μην είμαστε οι μόνοι που επηρεάζουν το παιδί μας, αλλά θα πρέπει όμως να είμαστε η καλύτερη επιρροή.

6. Μπερδεύουμε την εξυπνάδα, το ταλέντο και την επιρροή με την ωριμότητα.

Η εξυπνάδα συχνά χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης της ωριμότητας και έτσι ένας γονιός μπορεί να νομίζει πως ένα έξυπνο παιδί είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον κόσμο. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Κάποιοι επαγγελματίες αθλητές και ηθοποιοί για παράδειγμα, παρά το ταλέντο τους, ακόμα μπλέκονται σε δημόσια σκάνδαλα.

Το ότι ένα παιδί είναι ταλαντούχο δεν σημαίνει πως είναι έτοιμο να αναλάβει ευθύνες και να πάρει ελευθερίες. Βέβαια, μπορείτε να παρατηρείτε και τα άλλα παιδιά για να βλέπετε πόσες ελευθερίες έχουν, έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως δεν καθυστερείτε την ανεξαρτησία του.

7. Δεν κάνουμε όσα λέμε

Σαν γονείς, είναι η ευθύνη μας να δίνουμε το παράδειγμα στο παιδιά μας. Να τα βοηθήσουμε να έχουν χαρακτήρα και να είναι αξιόπιστοι. Σαν ηγέτες του σπιτιού μας, πρέπει να ξεκινήσουμε με την ειλικρίνεια – τα ‘αθώα’ ψέματα θα αποκαλυφτούν και αυτό θα διαβρώσει σιγά σιγά τον χαρακτήρα μας.

Προσέξτε τι διαλέγετε στα ηθικά διλήμματα, γιατί θα το προσέξουν και τα παιδιά σας. Εάν έχετε αρχές και τις τηρείτε, το ίδιο θα κάνει και αυτό. Δείξτε τους τι είναι ο εθελοντισμός και πόση χαρά μπορεί να μας δώσει. Αφήστε ένα μέρος καλύτερο από ότι το βρήκατε και τα παιδιά σας θα κάνουν το ίδιο.

Οι σκέψεις σας;

Credit: brightside.me

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα