Το Χόλιγουντ έχει δημιουργήσει μια κάπως ιδιόμορφη εικόνα για τους ψυχοπαθείς. Είτε είναι γοητευτικά τέρατα όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είτε τους παρουσιάζει ως αποκτηνωμένα πλάσματα που σκοτώνουν με αδιαφορία και απάθεια, όπως ο Χένρι στη διαβόητη ταινία «Χένρι-Το πορτραίτο ενός καθ’ έξιν δολοφόνου».
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Kατ’ αρχάς, δεν είναι όλοι οι ψυχοπαθείς δολοφόνοι και δεν είναι όλοι οι ψυχοπαθείς όπως αυτοί που βλέπουμε στις ταινίες.
Ωστόσο, λίγο ως πολύ, όλα τα άτομα που πάσχουν από το Σύνδρομο Αντικοινωνικής Προσωπικότητας έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά.
Με απλά λόγια, αν κάποιο άτομο στο κύκλο σας παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά του, τότε υπάρχει περίπτωση να είναι ψυχοπαθής:
1. Έλλειψη συμπάθειας: οι ψυχοπαθείς δεν δείχνουν συμπάθεια για τον πόνο του πλησίον τους, αντιθέτως, αντιμετωπίζουν τα πάντα από μια εμφανή απόσταση και με αδιαφορία.
2. Δυσκολία στις σχέσεις: τα άτομα αυτά αδυνατούν να συνάψουν ψυχικούς δεσμούς με τους άλλους και οι σχέσεις τους είναι ασταθείς και χαώδεις.
3. Xειραγώγηση των άλλων: οι ψυχοπαθείς πάντα προσπαθούν να γοητεύσουν και να χειραγωγήσουν τους άλλους με στόχο το προσωπικό τους κέρδος.
4. Εξαπάτηση: εκ φύσεως οι ψυχοπαθείς επιδιώκουν να εξαπατούν τον περίγυρό τους, καθώς αυτό τους κάνει να νοιώθουν ανώτεροι και τους δίνει προσωπικό κέρδος.
5. Αναισθησία: συνδέεται με την έλλειψη συμπάθειας και εκφράζεται ως ιδιαίτερη σκληρότητα.
6. Ανευθυνοτητα: οι ψυχοπαθείς αγνοούν κάθε μορφής ευθύνη, προσωπική, οικονομική ή επαγγελματική.
7. Παρορμητικότητα: τα άτομα με Σύνδρομο Αντικοινωνικής Προσωπικότητας πολύ συχνά λαμβάνουν αποφάσεις και κάνουν πράγματα χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες.
8. Εχθρότητα: συχνά οι ψυχοπαθείς συμπεριφέρονται με ιδιαίτερη και αδικαιολόγητη εχθρότητα έναντι των άλλων, μεταφράζοντας κατά τον ίδιο τρόπο και τη συμπεριφορά του περίγυρού τους.
Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι οι ψυχοπαθείς, αν και θα μπορούσαν να βοηθηθούν μέσω ψυχοθεραπείας, σπανίως έως ποτέ δεν αναζητούν τη βοήθεια ειδικού, καθώς θεωρούν εαυτούς ανώτερους των υπολοίπων.
Όσον αφορά στη δική μας συμπεριφορά, οι ειδικοί τονίζουν ότι αν διαπιστώσουμε ότι ένα άτομο πάσχει από Σύνδρομο Αντικοινωνικής Προσωπικότητας, καλό είναι να μένουμε μακριά του, καθώς είναι βέβαιο ότι θα μας κάνει τη ζωή δύσκολη.
Πηγή: truelife.gr