9 Παράλογες συμπτώσεις που άλλαξαν για πάντα την ιστορία της ανθρωπότητας

Όλος ο κόσμος μας βασίζεται σε τυχαίες συμπτώσεις. Σίγουρα ο καθένας μας μπορεί να το επιβεβαιώσει και στη δική του προσωπική ζωή.

Επιλέξαμε κάποια ιστορικά γεγονότα που διαδραμάτισαν κρίσιμο και μοιραίο ρόλο στην παγκόσμια ιστορία και βασίστηκαν στην πιθανότητα λάθους.

Μετεωρίτης και Χριστιανισμός

Τα γεγονότα που περιγράφονται ως «ο δρόμος προς τη Δαμασκό,» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Χριστιανισμού. Και το πιο πιθανό είναι ότι σχετίζονται με την πτώση μετεωρίτη.

Ο απόστολος Παύλος κατευθυνόταν στη Δαμασκό για να διδάξει τους ντόπιους πληθυσμούς τον χριστιανισμό. Στο δρόμο του, είδε στον ουρανό το πιο λαμπρό φως, χτυπήθηκε με ωστικό κύμα και άκουσε ένα εκκωφαντικό θόρυβο. Τυφλώθηκε για 3 ημέρες και ανέκτησε την όρασή του στη Δαμασκό μετά τη συνάντησή του με τον χριστιανό Ανανία.

Ο Παύλος εξήγησε ότι το περιστατικό ήταν ένα σημάδι σταλμένο από τον Θεό και άρχισε να διδάσκει το Ευαγγέλιο.

Η δύσκολη μετάφραση και η ατομική βόμβα

Το 1945, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την παράδοση της Ιαπωνίας. Στην απάντησή του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σουζούκι χρησιμοποίησε τη λέξη mokusatsu, η οποία μπορεί να μεταφραστεί ως «χωρίς σχόλιο», «παραμένουμε σε ουδέτερη σιωπή» ή «σκεφτόμαστε».

Κατά τη μετάφραση αυτή η λέξη έγινε «αγνοούμε», και στη συνέχεια, μετατράπηκε σε παρανόηση «απορρίπτουμε» και «εξετάζουμε την ερώτησή σας με περιφρόνηση.»

Αυτή η απάντηση προσέβαλλε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν, που τον οδήγησε στην απόφαση να ρίξει στην Ιαπωνία δύο ατομικές βόμβες.

Ο Τιτανικός και ο βοηθός καπετάνιου

Τα κλειδιά της καμπίνας, όπου φυλάσσονταν τα κιάλια του Τιτανικού, θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στη βύθιση του πλοίου. Ο David Blair, έλαβε τη θέση του δεύτερου αξιωματικού στον Τιτανικό και την τελευταία στιγμή του έδωσαν μια άλλη θέση σε άλλο πλοίο. Αναχωρώντας από το πλοίο, ο Blair ξέχασε να βγάλει από την τσέπη του τα κλειδιά για το ντουλάπι με τα κιάλια. Ως εκ τούτου, το πλήρωμα δεν είδε έγκαιρα το παγόβουνο πριν συμβεί το μοιραίο.

Αμέλεια και πενικιλίνη

Ο επιστήμονας Αλεξάντερ Φλέμινγκ δεν ήταν πολύ οργανωτικός. Ξέχασε να καθαρίσει το εργαστήριό του, άφησε σταφυλόκοκκο σε ένα τρυβλίο Petri, και πήγε για διακοπές για 2 εβδομάδες.

Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν ήρθε στο εργαστήριο, και όταν ο Φλέμινγκ επέστρεψε, αντίκρισε ένα εκπληκτικό θέαμα. Τα κύπελλα ήταν γεμάτα με μούχλα και ο σταφυλόκοκκος πέθανε.

Κάπως έτσι ανακαλύφθηκε το αντιβιοτικό της πενικιλίνης και έπαψαν να πεθαίνουν άνθρωποι από βακτηριακές λοιμώξεις.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το παραστράτημα του πολιτικού

Το 1989, ο πολιτικός της Ανατολικής Γερμανίας Günter Schabowski κάλεσε συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει τις μικρές αλλαγές στο νόμο για τη διέλευση του Τείχους του Βερολίνου. Στην ομιλία του, άφησε να εννοηθεί ότι θα αφαιρεθούν τυχόν περιορισμοί όσον αφορά τις αναχωρήσεις. Ο δημοσιογράφος, που άκουσε αυτές τις δηλώσεις, ρώτησε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές.

Ο Schabowski είπε: «Αμέσως». Ο Τύπος δημοσίευσε αμέσως ότι η απαγόρευση δεν ίσχυε πια. Αυτό οδήγησε σε ένα πανδαιμόνιο του κόσμου ενάντια στον τοίχο, ο οποίος απαίτησε άδεια για να περάσει. Οι αρχές, προκειμένου να αποφύγουν μια εξέγερση, επέτρεψαν να πέσει ο τοίχος.

Γιατί ο Schabowski το είπε αυτό; Πιθανώς να μπερδεύτηκε. Αλλά έγινε ο άντρας που στην ουσία κατέστρεψε το Τείχος του Βερολίνου.

Ο αδέξιος επιστήμονας και το τζάμι ασφαλείας

Το 1903, ο επιστήμονας Έντουαρντ Μπενεντίκτους έριξε στο πάτωμα μια φιάλη. Προς έκπληξή του, δεν έσπασε σε κομμάτια, αλλά μόνο ράγισε. Ο επιστήμονας θυμήθηκε ότι μετά από προηγούμενα πειράματα στα τοιχώματα της φιάλης παρέμενει ένα λεπτό στρώμα από νιτρική κυτταρίνη.

Ο Μπενεντίκτους έφτιαξε ένα «σάντουιτς» με δύο ποτήρια κολλημένα με στρώμα νιτρικής κυτταρίνης. Αυτό το γυαλί μπορούσε να χτυπηθεί και δεν έσπαγε, παρά μόνο ράγιζε.

Έτσι δημιουργήθηκε το τζάμι «triplex», το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας. Χάρη σε αυτόν τον επιστήμονα, κατά τη διάρκεια ατυχήματος, ο οδηγός και οι επιβάτες δεν τραυματίζονται θανάσιμα από τα θραύσματα των γυαλιών.

Ο Ναπολέων και η Γαλλία

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Ναπολέοντα σε μεγάλο βαθμό προκαθόρισε τη μοίρα της Γαλλίας. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν δεν λάμβανε χώρα ένα σημαντικό γεγονός. Η Κορσική, η γενέτειρα του Ναπολέοντα, παραδόθηκε στη Γαλλία για τα χρέη της Συνθήκης της Compiegne μόλις ένα χρόνο πριν από τη γέννησή του.

Αυτό τον έκανε Γάλλο εκ γενετής και κατέστησε δυνατό να γίνουν όσα γνωρίζουμε στη συνέχεια. Αν το νησί συνέχισε να κυριαρχείται από τους Γενουάτες, κατά πάσα πιθανότητα, ο Ναπολέων θα παρέμενε αφανής, και όπως όλοι γνωρίζουμε, η ιστορία δεν ανέχεται την υποτακτική διάθεση.

Ακτίνες Χ

Το 1895, o Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Ρέντγκεν ανακάλυψε μια νέα ακτινοβολία. Για να δοκιμάσει της ιδιότητές της, τοποθέτησε στη διαδρομή των ακτίνων μια ποικιλία από αντικείμενα. Τυχαία το χέρι του μπήκε στην ακτίνα δράσης. Τα όσα αντίκρισε ο επιστήμονας τον συγκλόνισαν: μόνο τα οστά παρέμειναν αδιαφανή. Η ανακάλυψη των ακτίνων X άλλαξε εντελώς την επιστήμη της ιατρικής.

Η Κωνσταντινούπολη και η ξεκλείδωτη πύλη

Η Κωνσταντινούπολη άντεξε πολλές πολιορκίες για χιλιάδες χρόνια, αλλά έπεσε στη μάχη με τους Τούρκους το 1453. Μοιραίο ρόλο έπαιξε η ξεκλείδωτη πύλη Κερκόπορτα.

Σε ολόκληρο το σύστημα των οχυρώσεων της Κωνσταντινούπολης υπήρχαν μερικές μυστικές πόρτες και πύλες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξορμήσεις αναγνώρισης. Μία από αυτές , κατά λάθος (ή ίσως εσκεμμένα;) παρέμεινε ανοικτή έπειτα από μία επίθεση. Μέσα από αυτή την μυστική είσοδο ο τούρκικος στρατός εισήλθε αθόρυβα και κατέλαβε την πόλη.

Credit: Adme

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα