Στο άκουσμα της φράσης «συμβουλές επιβίωσης», σε πολλούς έρχεται η ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου. Αλλά και στη πόλη πρέπει να προσέχουμε, για να μην μπλέξουμε σε μπελάδες.
Σας παρουσιάζουμε χρήσιμες συμβουλές ώστε να ξέρετε πως να την αντιμετωπίσετε σε μια περίπλοκη κατάσταση.
Κλειδιά ως αυτοάμυνα
Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αυτή τη συμβουλή: για να αμυνθείτε σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο δρόμο, θα πρέπει να κρατάτε τα κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλά σας, σαν σιδερογροθιές. Στην πραγματικότητα, κάνοντας κάτι τέτοιο, μπορεί να βλάψετε τα δάχτυλά σας και επιπλέον απαιτείται κάποιος χρόνος, που μπορεί να μη διαθέτετε σε μια τέτοια περίσταση.
Ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να κρατάτε τα κλειδιά στο χέρι σαν ένα μαχαίρι ή να τα κρατάτε σφιχτά σε γροθιά για να γίνει το χέρι σας βαρύτερο.
Αν ο οδηγός ταξί συμπεριφέρεται παράξενα
Πριν επιβιβαστείτε, σημειώστε τον αριθμό της πινακίδας ή τον αριθμό του ταξί. Αν διαπιστώσετε ότι ένας οδηγός ταξί κινείται ύποπτα, καλέστε κάποιον φίλο (ή προσποιηθείτε ότι καλείτε) και πείτε ότι μετακινήστε με ταξί, και αναφέρετε τον αριθμό του ταξί.
Μην υποτιμάτε τα τσιμπούρια
Στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, τα τσιμπούρια μπορούν να μεταφέρουν τη νόσο του Lyme, και στην Ευρασία και σε άλλες περιοχές μπορεί να προκληθεί και εγκεφαλίτιδα από τους κρότωνες. Και οι δύο λοιμώξεις είναι πολύ επικίνδυνες. Έτσι, αν σας έχει τσιμπήσει ένα τσιμπούρι, επισκεφτείτε αμέσως γιατρό για να κάνετε εξετάσεις.
Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να κολλήσετε ένα τσιμπούρι, και σε ένα απλό πάρκο, έτσι πρέπει να είστε πάντα σε ετοιμότητα. Για να το αφαιρέσετε, πιάστε το με λαβίδα κοντά στο κεφάλι του και προσεκτικά κουνήστε το πέρα δώθε, μέχρι να ξεκολλήσει. Για να το αφαιρέσετε με άλλους τρόπους, δείτε εδώ.
Αν κάποιος σας πει ότι δεν θα σας αγγίξει, απομακρυνθείτε
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη παράξενη ανεπιθύμητη υπόσχεση. Αν το άτομο που σας συνοδεύει σας για κανέναν προφανή λόγο αρχίζει να σας λέει ότι δεν θα σας αγγίξει, αυτό πρέπει να σας οδηγήσει σε υποψίες ότι θέλει όντως να σας αγγίξει.
Λεφτά για ώρα ανάγκης
Κρύψτε ένα χαρτονόμισμα κάτω από το καπάκι ή το κάλυμμα του τηλεφώνου. Μερικές φορές, τυχαίνει να μην έχετε χρήματα μαζί σας και πρέπει να πληρώσετε επειγόντως, για παράδειγμα, να πληρώσετε τον οδηγό ταξί. Αν σας πάρουν την τσάντα ή σας βγάλουν λεφτά από την τσέπη, τότε αυτή η συμβουλή μπορεί επίσης φανεί χρήσιμη.
Βοήθεια σε δημόσιο χώρο
Αν εσείς ή κάποιος φίλος σας δεν νιώσετε καλά σε ένα δημόσιο χώρο, μη ζητήσετε βοήθεια από το πλήθος, αλλά εντοπίστε τον πλησιέστερο περαστικό και απευθυνθείτε συγκεκριμένα σε αυτόν. Σε αντίθετη περίπτωση, η ευθύνη «διαλύεται», δηλαδή, οι άνθρωποι θα σκεφτούν ότι κάποιος σας βοηθά ήδη και όλοι θα σας προσπεράσουν.
Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται σε νερό
Αν το αυτοκίνητο βυθίζεται σε νερό, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να βυθιστεί εξ ολοκλήρου, ανοίξτε το παράθυρο και βγείτε μέσα από αυτό. Τι γίνεται όμως αν, για κάποιο λόγο, το παράθυρο δεν ανοίγει; Αυτό συμβαίνει όταν η πόρτα έχει παραμορφωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, βρείτε κάποιο βαρύ αντικείμενο για να σπάσετε το τζάμι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πυροσβεστήρα ή κάποιο εργαλείο.
Ένας απλός κανόνας ασφαλείας στις σκάλες, που οι περισσότεροι ξεχνούν
Ποτέ μην κρατάτε τα χέρια σας στις τσέπες σας, όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες. Αν ξαφνικά πέσετε, τα χέρια σας θα σας βοηθήσουν να κρατηθείτε από κάπου και να μη χτυπήσετε πολύ. Και αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την πτώση, προστατέψτε το κεφάλι σας.
Αν νομίζετε ότι κάτι δε πάει καλά, μην διστάσετε και μην φοβηθείτε να φανείτε αγενείς
Νιώστε ελεύθερα να αφήσετε την παρέα κάποιου, που σας φαίνεται παράξενος. Αν φοβάστε να μπείτε σε έναν ανελκυστήρα με κάποιον ύποπτο γείτονα, και έχετε προαίσθηση ότι κάτι κάτι δεν πάει καλά, μην πάτε κόντρα στο ένστικτό σας, για να μην σας παρεξηγήσει.
Αν δεν καταλαβαίνει τη λέξη «όχι», πείτε δυνατά και καθαρά: «Λυπάμαι, αλλά δεν πάμε στον ίδιο προορισμό!»
Credit: Adme