9 Λάθη που κάνετε και αναγκάζετε το Παιδί σας να σας λέει Ψέμματα. Δείτε ΠΩΣ θα του διδάξετε να είναι Ειλικρινής!

Όλοι έχουν πει ψέματα κάποια στιγμή στην ζωή τους. Συναντάμε ψεύτες κάθε μέρα, αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε όταν πρόκειται για τα παιδιά μας.

Σας παρουσιάζουμε 9 λόγους για τους οποίους τα παιδιά λένε ψέματα και πώς μπορείτε να το σταματήσετε.

9. Γνωρίζουν τις συνέπειες

Ψέματα – Τιμωρία

Συχνά τα παιδιά λένε ψέματα, επειδή ξέρουν ότι η αλήθεια σημαίνει τιμωρία. Προσπαθήστε να τα ενθαρρύνετε να λένε την αλήθεια, κάνοντας ίσως την τιμωρία λιγότερο σκληρή για να μην φοβούνται.

8. Δεν θέλουν να σας αναστατώσουν

Αλήθεια =  Απογοήτευση

Τα παιδιά σας αγαπάνε και δεν θέλουν να αναστατώνεστε. Αν η αντίδραση σας στην αλήθεια δείχνει λιγότερη απογοήτευση, τότε θα φοβούνται λιγότερο να σας πουν την αλήθεια.

7. Δεν λένε ψέματα, αλλά χρησιμοποιούν την φαντασία τους

Ψέματα =  Φαντασία

Μερικές φορές τα παιδιά μπερδεύουν τις ευχές τους με την πραγματικότητα: λένε σε όλους για τις απίθανες περιπέτειες τους ή ότι έχουν αδέρφια. Να είστε επιεικείς με αυτά τα ψέματα, γιατί εξαφανίζονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

6. Τα παιδιά λένε ψέματα επειδή δεν θυμούνται την αλήθεια

Ψέματα = Αλήθεια

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παιδιά λένε ψέματα και τα πιστεύουν και τα ίδια. Αυτό αφορά κυρίως παιδιά που ξεχνάνε τις αταξίες.

Μην φοβάστε αυτά τα ψέματα. Έχετε υπομονή καθώς εξηγείτε την αντίδραση σας στις πράξεις του παιδιού.

5. Νομίζουν ότι τα ψέματα είναι ευγενικά

Η αλήθεια μπορεί να είναι προσβλητική

Μερικές φορές τα παιδιά νομίζουν ότι το ψέμα είναι σωστό: χαίρονται που ακούνε για τις πλεκτές κάλτσες της γιαγιάς, αν και μέσα τους απογοητεύονται με το δώρο.

Εξαρτάται από εσάς αν θέλετε το παιδί σας να φέρεται με διαφορετικό τρόπο. Στην τελική, όλοι το κάνουμε.

4. Εμείς οι ίδιοι προγραμματίζουμε την σωστή απάντηση

Περιμένουν συγκεκριμένη απάντηση.

Συχνά κάνουμε στα παιδιά μια ερώτηση περιμένοντας μια συγκεκριμένη απάντηση. Για παράδειγμα, ρωτάμε, «Είναι νόστιμο;», όταν στην πραγματικότητα δεν θέλουν να φάνε αυτό που έχουν στο πιάτο τους.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν δεν θέλετε να πει το παιδί σας ψέματα, είναι καλύτερο να λύσετε το πρόβλημα αμέσως ρωτώντας για παράδειγμα, «Τι θα προτιμούσες να φας τώρα, αγάπη μου;».

3. Τα παιδιά φοβούνται την αλλαγή ρόλων

Λέω ψέματα για να μείνω καλό παιδί.

Τα παιδιά φοβούνται να πουν την αλήθεια για κάποια κακά πράγματα, γιατί είναι σίγουροι ότι μόνοι οι κακοί στις ταινίες και τα παραμύθια φέρονται έτσι. Αν πουν την αλήθεια, γίνονται κακοί.

Εξηγήστε τους ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να κάνουν λάθος μερικές φορές. Αυτό που τους ξεχωρίζει από τους «κακούς» είναι η ικανότητα να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.

2. Λέμε ψέματα κι εμείς οι ίδιοι.

Ψέματα = Φυσιολογικό

Τα παιδιά αντιγράφουν τους γονείς τους σε όλα. Ζώντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο ψέματα, θα σταματήσουν να λένε και τα ίδια την αλήθεια.

Η λύση είναι και δύσκολη και εύκολη: πρέπει να είστε πιο ειλικρινείς κι εσείς οι ίδιοι.

1. Νομίζουν ότι είναι πολύ χαζά.

Αν φέρεστε στα παιδιά σας σαν να είναι χαζά, τους φωνάζετε και τα κατηγορείτε, τότε δεν θα θέλουν να μάθουν τι είναι καλό και σωστό. Αυτό περιλαμβάνει και την αλήθεια.

Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με τα παιδιά σας σαν να ήταν στην ηλικία σας, εξηγώντας τους τι είναι λάθος και χωρίς να τα κάνετε να αισθάνονται ενοχές. Έτσι, τα παιδιά θα θέλουν να μεγαλώσουν και θα συνειδητοποιήσουν την σημασία του να λένε την αλήθεια.

Credit: brightside.me

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα