9 παράξενα πράγματα που κάνει το σώμα σου και δεν ήξερες πως είναι «μηχανισμοί άμυνας»

Το σώμα μας είναι πολύ σύνθετο και δύσκολα κατανοείται πλήρως. Μας προστατεύει 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες τηνεβδομάδα, από πολλά πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας βλάψουν.

Εδώ είναι εννέα συναρπαστικά πράγματα που κάνει το σώμα μας και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κατατάσσονται στους μηχανισμούς άμυνας.

Χασμουρητό

Ο κύριος σκοπός του χασμουρητού είναι να κρυώσει τον εγκέφαλο αφότου έχει υπερθερμανθεί ή υπερφορτωθεί.

Φτέρνισμα

Συνήθως φτερνιζόμαστε, όταν οι ρινικές διόδους μας γεμίζουν με πάρα πολλά αλλεργιογόνα, μικρόβια, σκόνη ή άλλες ερεθιστικές ουσίες. Το φτέρνισμα είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να απαλλαγεί από αυτά τα “σκουπίδια”.

Τέντωμα

Τεντωνόμαστε ενστικτωδώς ώστε να προετοιμάσουμε το σώμα μας για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το τέντωμα ενεργοποιεί τους μυς, αποκαθιστά τη ροή του αίματος και βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Λόξιγκας

Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, ή όταν τρώμε πολύ, το πνευμογαστρικό νεύρο μας μπορεί να ερεθιστεί. Αυτό συνδέεται στενά με το στομάχι και το διάφραγμα μας. Το αποτέλεσμα είναι ο λόξιγκας.

Μυοκλονικός σπασμός

Πρόκειται για εκείνο το παράξενο συναίσθημα που έχουμε όταν ξαπλώνουμε, και μόλις αρχίσουμε να κοιμόμαστε, το σώμα μας τραντάζεται για ένα δευτερόλεπτο σαν να υπέστη ηλεκτρικό σοκ. Εκείνη τη στιγμή, όλοι οι μύες συσπώνται τόσο έντονα που νιώθουμε ότι θα πέσουμε από το κρεβάτι και ξυπνάμε αμέσως.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή, όταν αρχίσουμε να κοιμόμαστε, η συχνότητα της αναπνοής μας πέφτει γρήγορα, ενώ ο σφυγμός μας επιβραδύνει και οι μυς μας είναι χαλαροί. Περιέργως, ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει αυτές τις ενέργειες ως προάγγελο θανάτου. Γι’ αυτό προσπαθεί να μας σώσει δίνοντάς μας ένα τράνταγμα.

Ρυτίδιασμα του δέρματος

Οι ρυτίδες που εμφανίζονται στο δέρμα των χεριών μας διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από το γεγονός ότι, όταν το σώμα μας αντιμετωπίζει μια αυξημένη ποσότητα υγρασίας, καταλαβαίνει ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι ολισθηρό. Έτσι, το δέρμα των χεριών μας αρχίζει αμέσως να αλλάζει για να μπορούμε εύκολα να πιάνουμε τις λείες επιφάνειες.

Απώλεια μνήμης

Η απώλεια της μνήμης συμβαίνει συχνά μετά από δυσάρεστες εμπειρίες. Ο εγκέφαλός μας διαγράφει κυριολεκτικά τις πιο άσχημες στιγμές από τις αναμνήσεις μας.

Ανατριχίλα

Το σώμα μας ανατριχιάζει για να μειώσει το ποσό της θερμότητας που χάνει μέσα από τους πόρους του δέρματος. Δηλαδή, όταν έχει κρύο η ανατριχίλα βοηθά στο να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό.

Δάκρυα

Εκτός του ότι προστατεύουν το μάτι όταν ξένα αντικείμενα έρχονται σε επαφή με αυτό, τα δάκρυα να χρησιμεύουν και ως μέσο “συναισθηματικής άμυνας.” Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε στρεσογόνες καταστάσεις ο οργανισμός δημιουργεί μια νέα, ισχυρή πηγή ερεθισμού, προκειμένου να αποσπάσει από ένα πρόσωπο τη στεναχώρια που αντιμετωπίζει.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες για το σώμα μας και για τα όσα κάνει καθημερινά για να μας προστατεύσει!

διαφορετικό

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα