Απόψε το σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι – Τρία φαινόμενα σε ένα μετά από 152 χρόνια

Το σπάνιο ουράνιο φαινόμενο έχει να κάνει την εμφάνισή του περισσότερα από 150 χρόνια- Δείτε από πού θα είναι ορατό.

Ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που ο πλανήτης μας δεν έχει δει τα τελευταία 152 χρόνια, θα κάνει την εμφάνισή του την Τετάρτη στον ουρανό.

Το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι», θα είναι ορατό στις 31 Ιανουαρίου με την Βόρειο Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Αυστραλία, να απολαμβάνουν την καλύτερη θέα του φαινομένου.

Το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι» είναι αποτέλεσμα του «μπλε φεγγαριού», της δεύτερης δηλαδή πανσελήνου σε έναν μήνα όταν αυτό λαμβάνει χώρα κατά την εκδήλωση του «super moon», του φαινομένου, δηλαδή, κατά το οποίο το φεγγάρι βρίσκεται στο περίγειο και είναι κατά 14% φωτεινότερο από συνήθως σε συνδυασμό με το «ματωμένο φεγγάρι», όταν δηλαδή, κατά τη διάρκεια έκλειψης, η σελήνη πέρνει μία κόκκινη χροιά.

Ενώ οι κάτοικοι του ανατολικού ημισφαιρίου είδαν την τελευταία ολική έκλειψη Μπλε Φεγγαριού το 1982, στο δυτικό ημισφαίριο θα είναι η πρώτη από το 1866.

Η ευθυγράμμιση ήλιου, σελήνης kai γης θα διαρκέσει μία ώρα και 16 λεπτά και θα είναι ορατή πριν την αυγή της 31ης Ιανουαρίου σε Β. Αμερική, Αλάσκα, Χαβάη και Καναδά.

Το «σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι» θα είναι ορατό κατά την διάρκεια της ανατολής της ίδιας ημέρας σε Μέση Ανατολή, Ασία, ανατολική Ρωσία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Τα φαινόμενα που συνδυάζονται:

-Μπλε Φεγγάρι: Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος, που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή, ή μια επιπλέον πανσέληνος εντός του έτους. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους. Τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Αυτές αθροίζονται και ως αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρία χρόνια έχουμε ένα επιπλέον φεγγάρι.

-Υπερπανσέληνος: Η Υπερπανσέληνος/Σούπερ Πανσέληνος είναι η πανσέληνος όταν η σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της. Τότε, φαίνεται πιο μεγάλη και πιο λαμπρή. Η πανσέληνος δηλαδή θα βρίσκεται στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό του πλανήτη, που είναι περίπου 357.000 χιλιόμετρα.

Έκλειψη σελήνης (Ματωμένο Φεγγάρι): Έκλειψη Σελήνης είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από την Γη στην σκιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με την Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μονάχα σε νύχτα με πανσέληνο. Η διάρκεια και το είδος μιας έκλειψης εξαρτώνται από την θέση της Σελήνης σε σχέση με τα σημεία που η τροχιά της τέμνεται με την εκλειπτική.

Εν αντιθέσει με την έκλειψη Ηλίου, που είναι ορατή από μικρές σχετικά περιοχές της Γης, μια έκλειψη Σελήνης είναι ορατή από οποιοδήποτε σημείο στην πλευρά της Γης που είναι νύχτα. Το φαινόμενο έχει διάρκεια μερικών ωρών, ενώ μια ολική έκλειψη Ηλίου διαρκεί μονάχα μερικά λεπτά, διότι η Σελήνη έχει μικρότερη σε μέγεθος σκιά.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν από δύο ως πέντε εκλείψεις, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν είναι όμως ολικές.

Πηγή tilestwra.com

Related posts

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα

Με φόρα έρχεται η κακοκαιρία ATENA: Οι περιοχές που θα βρεθούν στο έλεος των φαινομένων που φέρνει στο πέρασμά της