Σήμερα γα, σήμερα γάμος γίνεται…
Στο χτεσινό Σάββατο των Ελλήνων υπήρχε μόνο μία είδηση να κυριαρχεί στα media. Ο γάμος του πρίγκηπά μας. Τι πάει να πει δεν ήταν πρίγκηπάς μας; Η βασιλική οικογένεια είναι πιο πολύ δική μας οικογένεια παρά των αγγλοσαξόνων. Πιο πολύ κλάψαμε εμείς όταν χάσαμε την Νταϊάνα παρά οι γιοι της. Αν κοιτάξετε τις φλέβες σας φίλοι συνέλληνες τι χρώμα βλέπετε; Γαλάζιο, όπως το αίμα της γιαγιάς Ελίζαμπεθ, όπως ο ουρανός της Ελλάδας, όπως οι μισές ρίγες της σημαίας μας.
Το παλικάρι μας παντρεύτηκε χτες, ο μικρός μας Χάρυ. Από τόσο δα παιδάκι το ακολουθούμε στις παπαρατσικές του φωτογραφίες. Απ’ όταν ακόμα γινόταν λιάρδα στα πάρτι, απ’ όταν ντυνόταν Χίτλερ και καυλάντιζε στας εκδηλώσεις που βρισκόταν για να βγάλει λίγο από το καθημερινό άγχος του να τα ξύνεις και να σε παρακολουθού με δέος γιατί αυτά που ξύνεις είναι βασιλικά. Όχι αυτά της Ευβοίας.
Ο Χάρυ μας έγινε άντρας, μεγάλωσε, ερωτεύτηκε, αγάπησε μία μηγάδα και αποφάσισε να παντρευτεί. Όπως θα έκανε κάθε τίμιο Ελληνόπουλο που θέλει να αποταστήσει την τιμή της καλής του, για να μην τη συζητάνε στη γειτονιά ως η «αστεφάνωτη», η «παστρικιά», η «θεατρίνα». Όχι ότι μετά τον γάμο δε θα ακούει τα κλασικά «ξέρουν αυτές οι καπάτσες και τα τυλίγουν τα κελεπούρια».
Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας. Όχι εσύ Χάρυ, εσύ και η λέξη εργασία δε θα συναντηθείτε ποτέ. Ας υποθέσουμε ότι ο γάμος του γινόταν στην Ελλάδα. Τότε πριγκηπικός γάμος του Χάρυ θα είχε άλλη χάρη. (μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις εδώ αν ψάχνεις το χειρότερο λογοπαίγνιο). Όλα θα ήταν διαφορετικά και πιο ελληνικά σε σχέση με αυτό το άκαμπτο, πρωτοκολλικό καχέκτυπο γάμου που παρακολουθήσαμε χτες.
Πρώτα απ’ όλα δε θα υπήρχε αυτός ο καταιγισμός καπέλων που μόνο στους λιλιπούτειους καρναβαλιστές συναντάμε στην Ελλάδα, στην Πάτρα, στο Μοσχάτο, στην Ξάνθη, στο Ρέθυμνο. Οι καλεσμένες του ελληνικού γάμου του Χάρυ δε θα φορούσαν ποτέ καπέλο γιατί κάπως πρέπει να φανεί το κομμωτήριο και οι τρέσες που είχαν περάσει λίγες ώρες πριν. Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα. Είναι μέρος του μυστηρίου του γάμου.
Ο γάμος σαν γάμος θα ήταν κλασικός ελληνικός που θα γινόταν καλοκαίρι, κατά τις 8 που θα ήταν ακόμα μέρα και θα είχε πέσει η δροσούλα. Όχι μεσημεριάτικα στο λιοπύρι. Καλεσμένοι εννοείται χιλιάδες και μπροστά στα σκαλιά γεμάτο κάμερες από το Star, τον ΣΚΑΪ, το Epsilon, τα ελικόπτερα ντρόουν των «Αποκαλυπτικών» και τα μικρόφωνα από όλες τις πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές. Δεν αποκλείεται στις ζωντανές δηλώσεις που θα έπαιζαν στο βραδινό δελτίο να έσκαγε μύτη και καμιά Ελένη Λουκά ουρλιάζοντας.
Προφανώς και η νύφη θα έστηνε τον γαμπρό για αρκετή ώρα. Αυτά τα «είναι Άγγλος στο ραντεβού του» θα έκαναν φτερά με το που πατούσε σε βαλκανικό χώμα. Εννοείται πως η πομπή αυτοκινήτων που θα τη συνόδευε στον γάμο θα κόρναρε σε όλη την Κηφισίας μέχρι το κέντρο. Και όχι μόνο λόγω παράδοσης. Όλο και κάποιοι ποδηλάτες θα είχαν κόψει τον δρόμο, όλο και κάποια πορεία ή ημιμαραθώνιος ή έργα στην άκρη του δρόμου θα καθυστερούσαν την κίνηση των οχημάτων και θα είχαν δημιοπυργήσει ένταση με κόρνες στην ουρά των αυτοκινήτων.
Οι καλεσμένες κατά τη διάρκεια της τελετής θα χαζογελούσαν προσπαθώντας να δουν αν η Μέγκαν θα του πατήσει το πόδι στο «Ἡ δέ γυνή ἵνα φοβῆται τόν ἄνδρα» παρότι η Δούκισσα του Σάσσεξ δεν καταλαβαίνει λέξη ελληνικά. Η γιαγιά Ελισσάβετ με τα παρανυφάκια θα μοίραζαν στο τέλος τις παραδοσιακές μπμπονιέρες, αλλά επειδή είναι και λίγο τσίπιδες σαν οικογένεια, η μισή μπομπονιέρα θα είχε τυλιγμένα σε τούλι κουφέτα από σοκολάτα, τα φτηνά, όχι τα άλλα με το αμύγδαλο. Γιούφτοι.
Χαρακτηριστικά θα είναι και τα σχόλια των άσχετων γιαγιάδων που αράζουν στην πλατεία, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο ναός που τελείται ο γάμος. Οι γιαγιάδες αυτές δεν αποκλείεται να έβλεπαν τον Χάρυ και να έκαναν το σταυρό τους. «Καλέ τι έχει το παλικαράκι και είναι έτσι κόκκινο; Ανεμοβλογιά; Τι τον πείραξε;», σχολιάζοντας τα μαλλιά του και τις φακίδες του.
Τα καλύτερα βέβαια θα ερχόντουσαν την ώρα του γλεντιού, το οποίο και θα γινόταν προφανώς σε κάποια χασαποταβέρνα της Χασιάς ή της Βάρης με εκλεκτούς κρεατομεζέδες και άφθονο κόκκινο βαρελίσιο κρασί από τη Νεμέα. Ο Χάρι και η Μέγκαν θα έσερναν τον χορό και τα κλαρίνα θα έδιναν και θα έπαιρναν με την Καμίλα να ξεκινάει πρώτη να χτυπάει το πιρούνι στα σερβίτσια για να την ακολουθήσει όλη η αίθουσα γκλιν γκλιν γκλιν γκλιν περιμένοντας το ζευγάρι να φιληθεί.
Ο Κάρολος θα κολλούσε 2οευρα στο κεφάλι του Γιώργου Μάγκα την ώρα που ο δεύτερος θα σόλαρε στο κλαρίνο του, ενώ ο αδερφός του Χάρι, ο καράφλας πλέον μπάρμπα Γουίλλιαμ θα πλησίαζε το τραπέζι που κάθονται τα μικρά παιδιά και θα έλεγε «I shall sit down with the youth».
Η ώρα θα περνούσε, οι μεθυσμένοι καλεσμένοι θα ζητούσαν από τον ξάδερφο της Μέγκαν, που είχε αναλάβει με ένα μικρό χαρτζιλίκι να κάνει τον ντι τζέι, να παίξει και κάτι πιο βαρύ ενώ η κουζίνα θα σέρβιρε το παραδοσιακό γαμοπίλαφο και οι Κρητικοί καλεσμένοι, οι οποίοι για κάποιο λόγο είχαν δηλώσει στην είσοδο ότι είναι σόι της νύφης (ε μοιάζει λίγο για Χανιώτισσα) θα έριχναν μπαλωθιές. Ο Χάρι δε θα τρόμαζε από τα μπαμ μπουμ γιατί είναι βετεράνος στρατιωτικός και έχει πολεμήσει στο ΑφγανιστάΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.
Για το τι θα γινόταν μετά τον γάμο δε θα σχολιάσουμε καν. Πιθανότατα το ζεύγος θα έφευγε για ένα τριήμερο στην Κουρούτα ή το Λουτράκι ή κανένα κοντινό νησάκι. Εκεί θα επιδίδονταν στα γούστα που βγάζουν κάποιοι συμπατριώτες τους όταν έρχονται Ελλάδα για παρόμοιους λόγους. Καλά να ‘ναι τα παιδιά και ας μην κάνουν ολόκληρο μήνα διακοπές. Θα είχαν και οι δύο εξάλλου να τους περιμένουν τόσες πολλές επαγγελματικές υποχρεώσΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ.
Πηγη: menshouse.gr