Της Μανταλένας Μαρίας Διαμαντή
Δημήτρης Μητροπάνος… `Ενας σπουδαίος τραγουδιστής που ερμήνευσε εκπληκτικά τραγούδια σημαντικών στιχουργών και συνθετών.
Όλα ξεκίνησαν ύστερα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση να επισκεφτεί την «Κολούμπια». Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα. Μαζί του δίπλα θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον θυμάται ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Για εκείνον είχε πει: ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι .
Το 1966 ο Μητροπάνος συναντά τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει – στη θέση άλλου καλλιτέχνη που τότε ήταν άρρωστος -αποσπάσματα από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο.Ο συνθέτης Δήμος Μούτσης υπήρξε σημαντικός σταθμός στην καριέρα του. Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα.Ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, ανάμεσά τους: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης (“Εμείς οι δυο” κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος (“Πάρε Αποφάσεις” σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός (“Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό”).
Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τη συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι “Για να σ` εκδικηθώ”) και Νίκου Πορτοκάλογλου(“Κλείνω κι έρχομαι”), τις συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα, το Φίλιππο Γράψα, καθώς και με τον Θάνο Μικρούτσικο στον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, Μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα τραγούδια “Σ` αναζητώ στη Σαλονίκη”, “Πάντα γελαστοί”, “Ρόζα”, “Τα λαδάδικα”.
Κάποτε, οι δρόμοι του Μάριου Τόκα και ο Δημήτρη Μητροπάνου συναντήθηκαν.
«Με τα τραγούδια μου προσπαθώ να φτιάχνω παρέες. Σε μια εποχή μοναξιάς τα τραγούδια που γράφονται με συναίσθημα, αλήθεια και ψυχή μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους τον ένα κοντά στον άλλο». είπε κάποτε ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, Μάριος Τόκας. Και ο χρόνος έδειξε ότι τα λόγια του επαληθεύτηκαν…
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ νωρίς -από τα μαθητικά του χρόνια-γράφοντας τραγούδια για τις παραστάσεις στο σχολείο και τις παρέες του. Η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρίσκει φαντάρο: «Είναι μια περίοδος που μου άφησε τραυματικές εμπειρίες. Τα γεγονότα εκείνα και η γεμάτη πίκρα ζωή, είναι πηγές έμπνευσης για κάποια από τα έργα μου» Βαθύτατα πολιτικοποιημένος, γυρίζει από πόλη σε πόλη κάνοντας συναυλίες με σκοπό να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του και να μαζέψει χρήματα για να ανακουφίσει τους πρόσφυγες.
Αυτές οι δύο σημαντικές προσωπικότητες, λοιπόν, όταν συνεργάστηκαν για πρώτη φορά, είχαν ήδη μια λαμπρή πορεία πίσω τους. Η δική τους “ένωση” είχε τόσο μεγάλη και πλατιά αποδοχή που επαναλήφθηκε και τώρα πια, δικαιωματικά μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως μιαν ιστορική συνάντηση.
`Ενα από τα ωραιότερα τραγούδια του Μάριου Τόκα, σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου, που ερμήνευσε ιδανικά είναι το Δημήτρης Μητροπάνος, είναι το : “Θάλασσες”. Θεωρείται ένα τραγούδι χωρισμού, για όσα δεν έχουν ειπωθεί σε μια σχέση. Αλήθεια, πόσο μεγάλη τύχη πρέπει να έχει κάποιος για να βρει στη ζωή του έναν άνθρωπο που θα του λέει αυτά τα λόγια και θα τα εννοεί, χωρίς όμως να έχουν οδηγηθεί στο χωρισμό;
“Θα σ’ αγαπώ με τα καλοκαίρια με τρικυμίες και με βροχές με μαξιλάρι τα δυο μου χέρια θα ονειρεύεσαι ό,τι θες…”
Θάλασσες
Θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες: Θα σ’ αγαπώ με τα καλοκαίρια με τρικυμίες και με βροχές με μαξιλάρι τα δυο μου χέρια θα ονειρεύεσαι ό,τι θες
Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω, απόψε να μεθύσω Τα καλοκαίρια πες μου πώς μπορώ μονάχος μου να ζήσω Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω απόψε να μεθύσω σε μονοπάτι αδιάβατο θα βγω, θα βγω να σε ζητήσω
Θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες: Θα σ’ αγαπώ, μη μου συννεφιάζεις σαν αμαρτία και σαν γιορτή Μάθε στα μάτια μου να διαβάζεις όσα με λόγια δε σου `χω πει
Πριν τον Δημήτρη Μητροπάνο, το συγκεκριμένο τραγούδι το είχε ερμηνεύσει η Κωνσταντίνα.
Πηγή : klik.gr