Η κλασική ερώτηση που ακολουθεί όταν γνωρίζεις κάποιον είναι η εξής: «Δουλεύεις πουθενά;». Όταν γνωρίζεις μια μαμά, όμως, μετατρέπεται ως εξής: «Δουλεύεις ή είσαι νοικοκυρά;». Αν η απάντηση είναι θετική ως προς το δεύτερο σκέλος, ένα συγκαταβατικό κούνημα του κεφαλιού, συνοδευόμενο –έστω και ασυνείδητα- από ένα επικριτικό βλέμμα, είναι η σίγουρη αντίδραση του συνομιλητή. Η αντίληψη ότι οι μαμάδες που δεν δουλεύουν, δεν κουράζονται, εξάλλου, είναι συχνή και… παγκόσμια!
Αυτή την «αδικία» κατέγραψε με τον πιο περιγραφικό τρόπο μια μαμά σε προσωπική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο. Η Ryshell Castleberry καταφέρνει μόνο μέσω ενός διαλόγου να σκιαγραφήσει πώς είναι να είσαι μια μη εργαζόμενη μαμά και πώς σε αντιμετωπίζει η κοινωνία.
Διαβάστε το κείμενό της, που είναι αφιερωμένο σε κάθε μαμά που δεν δουλεύει και μένει σπίτι για να φροντίσει τα παιδιά της:
«Όταν ο σύζυγος επισκέπτεται τον ψυχολόγο:
Γιατρός: Δουλεύετε κ. Rogers;
Σύζυγος: Ναι, είμαι λογιστής σε μια τράπεζα.
Γιατρός: Η γυναίκα σας;
Σύζυγος: Δεν δουλεύει. Είναι νοικοκυρά.
Γιατρός: Ποιος σας ετοιμάζει πρωινό κάθε μέρα;
Σύζυγος: Η γυναίκα μου, αφού δεν δουλεύει.
Γιατρός: Τι ώρα ξυπνάει;
Σύζυγος: Ξυπνάει νωρίς γιατί έχει να ετοιμάσει το κολατσιό των παιδιών, να τα ντύσει, να τους φτιάξει πρωινό, να βεβαιωθεί ότι βούρτσισαν τα δόντια τους και ότι πήραν όλα τους τα βιβλία για το σχολείο. Ξυπνάει όποτε ξυπνάει και το μωρό και του αλλάζει πάνα και ρούχα. Το θηλάζει και φτιάχνει γλυκά για όλους μας.
Γιατρός: Ποιος πηγαίνει τα παιδιά στο σχολείο;
Σύζυγος: Η γυναίκα μου, αφού δεν δουλεύει.
Γιατρός: Και μετά τι κάνει;
Σύζυγος: Σκέφτεται τι άλλες δουλειές έχει να κάνει εκτός σπιτιού για να μην χρειαστεί να βγάλει και να ξαναβάλει το καθισματάκι του μωρού. Μπορεί να πάει στο σούπερ-μάρκετ ή να πληρώσει τους λογαριασμούς. Αν ξεχάσει κάτι, θα πρέπει να κάνει την προετοιμασία του μωρού ξανά απ’ την αρχή. Όταν γυρίσει σπίτι, πρέπει να το θηλάσει, να του αλλάξει την πάνα και να το βάλει για ύπνο. Μετά συμμαζεύει την κουζίνα και βάζει πλυντήριο ρούχων. Αφού δεν δουλεύει!
Γιατρός: Όταν επιστρέφετε σπίτι το απόγευμα τι κάνετε;
Σύζυγος: Ξεκουράζομαι φυσικά! Είμαι “πτώμα” μετά τη δουλειά.
Γιατρός: Η γυναίκα σας τι κάνει εκείνη την ώρα;
Σύζυγος: Μαγειρεύει το βραδινό, σερβίρει τα παιδιά και μένα, πλένει τα πιάτα, ελέγχει το σπίτι και κοιτάει αν έχει περισσέψει καθόλου φαγητό. Αφού βοηθήσει τα παιδιά με τα μαθήματά τους, τα ετοιμάζει για ύπνο: τα ντύνει με πιτζάμες, βάζει καθαρή πάνα στο μωρό, τους δίνει να πιουν ζεστό γάλα και «ελέγχει» αν έχουν βουρτσίσει τα δόντια τους. Ξυπνάει συχνά μέσα στο βράδυ γιατί θηλάζει ακόμα και μπορεί να χρειαστεί ν’ αλλάξει πάλι την πάνα του μωρού. Έτσι κι αλλιώς, δεν χρειάζεται να σηκωθεί νωρίς για να πάει στη δουλειά!
Αυτή είναι η καθημερινότητα πολλών γυναικών σε όλο τον κόσμο, που ξεκινά νωρίς το πρωί και τελειώνει πολύ αργά το βράδυ. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι δεν δουλεύουν;
Για να γίνεις νοικοκυρά, μπορεί να μην χρειάζεται κανένα πτυχίο, αλλά ο ρόλος σου στην οικογένεια είναι καταλυτικός. Αν, λοιπόν, σας ξαναρωτήσουν:
“Δουλεύετε ή είστε απλά νοικοκυρά;”
Εσείς απαντήστε:
Διευθύνω το σπίτι 24 ώρες την ημέρα, είμαι μητέρα, γυναίκα, κόρη, μαγείρισσα, είμαι η καθαρίστρια, η κοπέλα που κρατάει τα παιδιά, η νοσοκόμα, το προσωπικό ασφαλείας, ο μάστορας, είμαι αυτή που τους παρηγορεί όλους.
Επίσης, δεν παίρνω άδεια για διακοπές ούτε αναρρωτική άδεια αν αρρωστήσω ούτε ρεπό. Δουλεύω 24 ώρες την ημέρα, δεν πληρώνομαι και, παρόλα αυτά, συνεχίζουν να μου κάνουν την εξής ερώτηση: “Καλά, και τι κάνεις όλη μέρα σπίτι;”
Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που κάνουν τα πάντα για να φροντίσουν την οικογένειά τους…»
Πηγή: mama365.gr