Μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιαπωνίας πριν από 20 χρόνια αγωνιζόταν να τραβήξει τουρισμό στα μέρη της. Έπειτα, ένας χωρικός, ο Koichi Hanada, σκέφτηκε μια πρωτοποριακή ιδέα.
Περπατούσε στο χωριό μια μέρα και πήρε την έμπνευσή του από κάποια παιδιά που παίζανε στα χωράφια με ρύζι. Ως μέρος μιας σχολικής εργασίας, φύτευαν διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού: μία με μοβ μίσχους και μία με ανοιχτό πράσινο.
Η πρώτη απόπειρα, ένα απλό δίχρωμο σχέδιο που αναπαριστούσε ένα βουνό, δημιουργήθηκε από τον Hanada και 20 εθελοντές του χωριού. Τώρα, πάνω από χίλια άτομα συγκεντρώνονται για να φυτέψουν τα περίπλοκα σχέδια.
Πλέον, το μέρος έχει γίνει ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ιαπωνίας χάρη στα περίτεχνα σχέδια, και μόνο για το 2009 οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 170.000!
Με πιο περίπλοκα σχέδια, απαιτούνται και πιο περίπλοκες μέθοδοι. Μετά από μια καταστροφική απόπειρα να αναπαριστήσουν την Μόνα Λίζα, οι χωρικοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν χαρτογράφηση μέσω υπολογιστή για να ξέρουν που ακριβώς να φυτέψουν τους σπόρους για να πετύχουν το τέλειο αποτέλεσμα.
Αν και είναι περήφανοι για το επίτευγμα της πόλης τους, οι χωρικοί νιώθουν πίεση να δημιουργήσουν κάθε χρόνο ένα σχέδιο που ξεπερνάει το προηγούμενό του. Ο δήμαρχος Koyu Suzuki αποδίδει στο γεγονός ότι οι επισκέπτες ξανάρχονται κάθε χρόνο, στο σχέδιο έκπληξη κάθε χρονιάς.
“Δεν έχουμε βουνό ούτε θάλασσα, αλλά έχουμε άφθονες φυτείες ρυζιού. Έπρεπε να δημιουργήσουμε τη δική μας βιομηχανία τουρισμού, χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα μας,” εξηγεί ο δήμαρχος.
Τα σχέδια επιλέγονται από διαφορετικές εμπνεύσεις. Συχνά περιλαμβάνουν κάποια φράση και οι εικόνες έχουν κάτι το παραδοσιακό, και άλλες φορές όχι και τόσο.
Οι χωρικοί δεν χρεώνουν την επίσκεψη των τουριστών.
Αλλά ζητάνε δωρεές, που το 2009 τους επέφερε έσοδα 70.000 δολαρίων.
Το κόστος της ενοικίασης των χωραφιών, του φυτέματος και της συντήρησης των έργων δεν ξεπερνάει τις 35.000 δολάρια, και έτσι έχουν και κέρδος, αλλά οι χωρικοί αναφέρουν ότι οι τουρίστες δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα ούτε περνάνε πολύ χρόνο στην μικρή πόλη, μετά την επίσκεψή τους στα χωράφια.
Μοιραστείτε αυτό το ενδιαφέρον άρθρο με τους φίλους σας!
Credit: wimp.com