Ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με πολύδυμες γεννήσεις

Από τις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2016 έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ο ισχυρισμός ότι γυναίκα στην Ινδία γέννησε 11 μωρά χωρίς καισαρική τομή. Ο ισχυρισμός βασίζεται σε μία φωτογραφία που δείχνει 11 μωρά σε ένα τραπέζι με ιατρικό προσωπικό από πίσω. Έκτοτε, ο ίδιος ισχυρισμός διαδίδεται και πάλι, συγκεκριμένα το 2017, 2018 και το 2019 σε ιστοσελίδες. Παρόμοιος ισχυρισμός κυκλοφόρησε και τον Ιανουάριο του 2023, δείχνοντας υποτίθεται μια γυναίκα, ονόματι Gosiame Thamara Sithole, που γέννησε δεκάδυμα στη Νότια Αφρική. Η ιστορία της Νοτιοαφρικανής διαδίδεται εδώ και δύο χρόνια στα social media και σε sites. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τι ισχύει.

Αναπαραγωγές του ισχυρισμού για τη γυναίκα που γέννησε 11 μωρά σε μέσα ενημέρωσης: eidhseis24-7.com (έχει κατέβει από το διαδίκτυο), dreamfm.gr, iokh.gr, epixirimatias.gr, clickmag.gr, sarotiko.gr diaforetiko.gr.

Αναπαραγωγές του ισχυρισμού για τη γυναίκα που γέννησε 10 μωρά σε μέσα ενημέρωσης: giortazo.gr, tilestwra.gr, lifo.gr, athensvoice, news.gr, hlektra.gr, themamagers.gr, moneyreview.gr, naftemporiki.gr, newsbeast.gr, diaforetiko.gr, enimerotiko.gr, newsbeast.gr, daddy-cool.gr,

Αναπαραγωγές του ισχυρισμού στα social media:

Τι ισχύει
Η περίπτωση της μητέρας «που γέννησε 11 μωρά»
Πρώτα από όλα, θα πρέπει να πούμε ότι οι ισχυρισμοί βασίζονται σε μία φωτογραφία και ένα βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζουν μια γυναίκα, με το όνομα Φερνάντα, να έχει γεννήσει 11 μωρά, όλα αγοράκια. Σε αυτά μπορείτε να δείτε δύο εικόνες που υποστηρίζουν τη διαδιδόμενη ιστορία, μία με τη μητέρα πριν τον τοκετό και μία που δείχνει τα 11 μωρά. Όπως διαβάζουμε στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα:

Η ιστορία που φέρνουμε στη δημοσιότητα σήμερα είναι πολύ σπάνια και σίγουρα δεν έχετε ξανά ακούσει κάτι παρόμοιο!

Οι γιατροί του παρακάτω Βίντεο είναι ακόμα σοκαρισμένοι καθώς δεν μπορούν να πιστέψουν πως μια γυναίκα κατάφερε και γέννησε 11 υγιέστατα αγοράκια!
H Φερνάντα και ο άντρας της προσπαθούσαν για χρόνια να κάνουν παιδιά χωρίς να τα καταφέρνουν.

Έτσι όπως πολλοί άνθρωποι αποφάσισαν να καταφύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Όμως δεν περίμεναν με τίποτα ότι η Φερνάντα θα γεννούσε 11 παιδιά και μάλιστα όλα αγοράκια!

Για να εντοπίσουμε την πηγή της εικόνας που δείχνει 11 μωρά σε ένα τραπέζι με ιατρικό προσωπικό πίσω τους και για να έχουμε πιο ακριβή αποτελέσματα, πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας και διαπιστώσαμε ότι η φωτογραφία αυτή (κάτω δεξιά), προέρχεται από το Νοέμβριο του 2011, συγκεκριμένα από ένα άρθρο των Times of India, που εξηγεί ότι 11 ζευγάρια σκόπιμα προγραμμάτισαν την ημέρα της καισαρικής τομής για να γεννηθούν τα παιδιά τους στις 11/11/11 στο Surat In vitro Fertilization Center, όπου τραβήχτηκε η εικόνα, σύμφωνα με το blog της κλινικής.


Επίσης, με αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, βρήκαμε ότι η φωτογραφία που υποτίθεται δείχνει τη μητέρα, πριν τον τοκετό, προέρχεται από το Μεξικό και δείχνει μια γυναίκα, τη Μερσέντες Ταλαμάντες, με έναν τεράστιο όγκο στη κοιλιά της. H ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση για τον όγκο αυτόν, ο οποίος είχε βάρος περίπου 60 κιλά.

Επομένως, τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, αντιπαραθέτουν δύο πραγματικές φωτογραφίες για να παρουσιάσουν μια ψευδή ιστορία: δε δείχνουν τη μητέρα 11 μωρών πριν τον τοκετό και τα νεογέννητα στη φωτογραφία έχουν διαφορετικούς γονείς.

Πηγή: giortazo.gr. 23/1/23
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πρόσφατες δημοσιεύσεις για τη γέννηση 10 μωρών, αυτή τη φορά στη Νότια Αφρική, αναπαράγεται και πάλι ο ισχυρισμός ότι γυναίκα στην Ινδία γέννησε 11 μωρά, αυτή τη φορά με παράθεση ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του Youtube (παραπάνω στιγμιότυπο), πριν από ένα χρόνο. Μπορείτε να το δείτε εδώ, στο 9:40.

Η περίπτωση της μητέρας «που γέννησε 10 μωρά»
Αρχικά, ο ισχυρισμός ότι η Νοτιοαφρικανή Gosiame Thamara Sithole έφερε στον κόσμο 10 μωρά, σε μία μόνο κύηση, που αποτελεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ, δεν αληθεύει. Αφορμή για τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς στάθηκε μία συνέντευξη που έδωσαν οι γονείς, που έχουν ήδη δίδυμα ηλικίας έξι ετών, στο τοπικό μέσο, Pretotia News, στις 8 Ιουνίου 2021. Το Pretoria News δημοσίευσε την είδηση ότι η μητέρα γέννησε 10 μωρά, επικαλούμενο τους γονείς ως πηγή.

Σε φωτογραφίες της συνέντευξης, φαίνεται η κυρία Gosiame Thamara Sithole σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα, η γυναίκα είχε γεννήσει στις 7 Ιουνίου 2021 στην Πρετόρια, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάποιο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα των ελληνικών μέσων που αναπαράγουν την είδηση:

Μια γυναίκα από τη Νότια Αφρική γέννησε 10 μωρά σε μια μόνο κύηση, κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Ο σύζυγος της Gosiame Thamara Sithole , είπε ότι έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι περιμένουν δέκα μωρά καθώς στους προγεννητικούς ελέγχους είχαν φανεί μόνο τα οκτώ.

«Είναι επτά αγόρια και τρία κορίτσια. Είμαι χαρούμενος. Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος. Δεν μπορώ να μιλήσω πολύ», δήλωσε ο σύζυγός, Teboho Tsotetsi στο Pretoria News μετά τη γέννηση των μωρών το βράδυ της Δευτέρας. (πηγή Lifo)

Ωστόσο, η είδηση αυτή καταρρίφθηκε από άρθρα των BBC, New York Post, Guardian, Times Now News και in.gr, που αναφέρουν ότι η 37χρονη γυναίκα έλεγε ψέματα και δεν ήταν ποτέ έγκυος.

Επίσης, η επαρχιακή κυβέρνηση του Γκαουτένγκ, μετά την έρευνα που διεξήγαγε σε όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας για να διαπιστώσει την ακρίβεια ή μη των αναφορών, ανακοίνωσε στις 23 Ιουνίου 2021 ότι:

Κανένα από τα νοσοκομεία της επαρχίας, δημόσιο και ιδιωτικό, δεν είχε κανένα αρχείο τέτοιων γεννήσεων στις εγκαταστάσεις του.
Έχει πλέον διαπιστωθεί από τους ιατρούς ότι η κα Sithole δεν γέννησε κανένα μωρό τον τελευταίο καιρό. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι δεν ήταν έγκυος τον τελευταίο καιρό. Η επαρχιακή κυβέρνηση του Γκαουτένγκ θα συνεχίσει να παρέχει ιατρική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στην κα Sithole και να παρέχει οποιαδήποτε συμβουλευτική μπορεί να χρειαστεί.

Τέλος, το Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness με τα περισσότερα παιδιά που γεννήθηκαν σε μία γέννα και επέζησαν, κατέχει η Halima Cissé από το Μάλι που γέννησε εννέα μωρά, στις 4 Μαΐου 2021, σε μια κλινική στο Μαρόκο. Σήμερα, όλα τα μωρά, πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια είναι υγιή, σύμφωνα με το BBC.

Συμπέρασμα
Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και οι δύο ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Στην περίπτωση της Ινδής μητέρας παρατίθενται, στα άρθρα που διαδίδουν τον ισχυρισμό περί γέννησης εντεκάδυμων, δύο πραγματικές φωτογραφίες για να παρουσιάσουν μια ψευδή ιστορία. Δεν δείχνουν τη μητέρα 11 μωρών πριν τον τοκετό αλλά την 51χρονη Μερσέντες Ταλαμάντες από το Μεξικό, που υποβλήθηκε σε επέμβαση για ένα τεράστιο όγκο στην κοιλιά της, ενώ στη φωτογραφία των 11 νεογνών παρουσιάζονται απλώς 11 βρέφη που προέρχονται από διαφορετικούς τοκετούς που έλαβαν χώρα την ίδια ημέρα στην ίδια κλινική.

Στην περίπτωση της Νοτιοαφρικανής μητέρας, που ισχυρίστηκε ότι είχε ρεκόρ γέννας 10 μωρών, αποδείχθηκε ότι έλεγε ψέματα, με βάση επίσημες έρευνες και δημοσιεύματα.

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα