Φαίνεται πως το μπλε χρώμα που αντικρίζετε στον ουρανό είναι το αποτέλεσμα της αντανάκλασης των ηλιακών ακτίνων, και όχι η πραγματική του απόχρωση.
Ο ουρανός φαίνεται έτσι κάτω από τον ήλιο, επειδή η γήινη ατμόσφαιρα έχει την τάση να διαχέει περισσότερο το φως με μικρό μήκος κύματος, σε αντίθεση με αυτό που έχει μεγαλύτερο. Έτσι, τα διάφορα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός, δηλαδή τα χρώματα που το συνθέτουν, αντανακλώνται σε πολλαπλές κατευθύνσεις, πάνω στα μόρια των υλικών από τα οποία αποτελείται η ατμόσφαιρα.
Το μπλε φως διαθέτει το μικρότερο μήκος κύματος σε όλο το ορατό φάσμα, οπότε διαχέεται περισσότερο από όλα τα άλλα χρώματα που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται στην ατμόσφαιρα.
Αποτέλεσμα του παραπάνω γεγονότος είναι ότι ο άνθρωπος βλέπει το μπλε χρώμα σε κάθε μέρος του ουρανού.
Ουσιαστικά, λοιπόν, τα μόρια στον ατμοσφαιρικό αέρα λειτουργούν σαν καθρέφτες, αντανακλώντας τα διάφορα χρώματα του φωτός, και κατά κύριο λόγο το μπλε.
Αν βρισκόσασταν για λίγο στη Σελήνη ή σε κάποιο άλλο σημείο του Διαστήματος, ο ήλιος θα είχε λευκό χρώμα, ενώ ο ουρανός, δηλαδή το υπόλοιπο Διάστημα, θα φαινόταν σκοτεινός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί δεν υπάρχει η γήινη ατμόσφαιρα, άρα το φως δεν διαχέεται. Βέβαια, η Γη εξακολουθεί να φαίνεται μπλε και από το φεγγάρι.
[via]