Ολη η μαύρη αλήθεια για τα Extensions

Πέρυσι, η Riqua Hailes —  ιδιοκτήτης ενός κομμωτηρίου που ειδικεύεται σε extensions — έκανε μια ανακάλυψη. Μία πελάτης που είχε μόλις βάλει τα αστραφτερά extensions στο μαγαζί του, γύρισε μετά από ένα μήνα και του έδειξε πόσο χάλια είχαν γίνει. Η Hailes είχε αγοράσει extensions αξίας χιλιάδων δολλαρίων από ένα προμηθευτή από την Κίνα. Άμα γίνονται έτσι μέσα σε ένα μήνα, το προιόν είναι ισάξιο με ληγμένο γιαούρτι.

“Δεν πρόκειται να πληρώσω $10,000 για $200 αξίας extensions,” είπε η Hailes στο γραφείο του στο κομμωτήριό του και πήρε τηλέφωνο τον προμηθευτή του και του είπε ότι πήγαινε στην Κίνα να τον βρει μαζί με την κοπέλα.

Έτσι ξεκίνησε το ντοκυμαντέρ που έκανε η Hailes με το 6 εβδομάδων ταξίδι της σε διάφορες χώρες όπως Κίνα, Καμπότζη, Ινδία, Βραζιλία και Περού προσπαθώντας να καταλάβει πως φτιάχνονται και επεξεργάζονται τα extensions. Στο ντοκυμαντέρ αυτό βλέπουμε πως δημιουργούνται και γιατί κάποια κοστίζουν περισσότερο από άλλα.

Δεν υπάρχουν όρια στο υλικό από το οποίο μπορούν να φτιαχτούν ή στο πώς να ονομαστούν. Σε ένα κινέζικο εργοστάσιο, η Hailes κοιτάει με έκλπηξη καθώς εργάτες μαζεύουν τρίχες που έχουν πέσει σε κουβάδες και τις βουτάνε σε αντιβακτηριδιακό οξύ. Στη συνέχεια ανακατεύονται με συνθετικές τρίχες για να δημιουργήσουν αυτό που ονομάζεται βραζιλιάνικό ή ινδίκό μαλλί. Στη Βραζιλία ανακαλύπτει πως πουλάνε για extensions τρίχες αλόγου. “Νιώθω αηδιασμένη”, λέει χαρακτηριστικά.

Η Hailes γνωρίζει επίσης ανθρώπους που  οικειοθελώς αποχωρίζονται τα μαλλιά τους που πολλοί στην Αμερική θα ζήλευαν. Στην Ινδία , συναντά σε ένα ναό άνδρες και γυναίκες που ξυρίζουν τα κεφάλια τους λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Τα μαλλιά τους μαζεύονται σε τσάντες και πωλούνται σε εργοστάσια παραγωγής extension στη Κίνα.

“Εχουν τόση πίστη ότι θα ευλογηθούν άμα κόψουν τα μαλλιά τους – χωρίς να έχουν ιδέα τι γίνεται με όλα αυτά τα μαλλιά.”

Αλλά είναι και αυτοί και παλεύουν για την επιβίωση. Μία γυναίκα από την Καμπότζη λέει ότι νιώθει πολύ αλλιώς όταν κοιτάει τον εαυτό της στον καθρέφτη και φαίνεται να μην αρέσει τόσο στους άνδρες πια. Πήρε $7.50 για τα μαλλιά της που έφταναν μέχρι τη μέση.

“Δεν έχουν τα περιοδικά που έχουμε, αλλά όλοι έχουν την ίδια εικόνα για το πως είναι η ομορφιά”, λέει η Hailes.

Παρόλο που στην Κίνα φτιάχνουν μερικώς τεχνητά extensions που μοιάζουν σαν πραγματικές τρίχες, σύμφωνα με την Hailes αντέχουν δύο με τρεις μήνες, σε σύγκριση με τα ποιοτικά που κρατάνε 8-12 μήνες.  Ακόμα και αν 100% συνθετικά extensions ήταν όσο καλά όσο τα αληθινά μαλλιά, αυτό θα απειλούσε την μικρο-οικονιμία σε χώρες όπως η Καμπότζη, όπου οι γυναίκες πουλάνε τα μαλλιά τους για να μπορέσουν να τραφούν.

ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ.

RIQUA HAILES
“Θέλω να ξέρουν από πού έρχονται αυτά τα μαλλιά, για να μπορούν να δουν την πραγματική τους αξία,” τονίζει. Δεν λέω να μην αγοράζεις μαλλιά που έχουν πέσει. Ωστόσο δεν θέλω να πληρώσω $500 για αυτό, ούτε εσύ θέλω να πληρώσεις $500 για αυτό. Πλέον όλοι έχουν extensions. Για αυτό και έκανα αυτό που έκανα, για να ξέρουν ακριβώς τι παίρνουν.”

Η τουλάχιστον ελπίζει να μάθουν περισσότερα για μία αγορά που βρίσκεται εντελώς στο σκοτάδι.

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα