Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Όταν ο Σον Κόνερι απήγγειλε την Ιθάκη του Καβάφη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, δράττουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μια ξεχωριστή απαγγελία της «Ιθάκης» του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη από τον πασίγνωστο ηθοποιό Σον Κόνερι.

Ενώνοντας τις δυνάμεις του το 2004 με τον διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη μας Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τον οποίο είναι και πολύ καλοί φίλοι, ο καλύτερος -για πολλούς- Τζέιμς Μποντ έκανε μια συγκλονιστική, όπως έχει χαρακτηριστεί, απαγγελία της «Ιθάκης» «ντυμένη» από τη μουσική του συνθέτη.

«Είναι μια υπέροχη ιστορία, από τις ωραιότερες που έχω συναντήσει και κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω διαβάσει» έχει δηλώσει ο Σερ Σον Κόνερι για την Ιθάκη ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη αλλά και ολόκληρης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όσο για τον ίδιο τον ποιητή έχει τονίσει: «είναι σοφός, απλός και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να απευθύνεται κανείς στο κοινό».

Η απαγγελία του ηθοποιού περιέχεται στο cd με τίτλο «Ithaca» και συνόδευε το βιβλίο της συζύγου του Μισελίν Ροκμπρίν-Κόνερι «A journey in colour» το οποίο περιλαμβάνει ζωγραφικά της έργα. Η συλλογή αυτή κυκλοφόρησε μόνο στην Αθήνα -σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων- για καλό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα και τα δικαιώματα του ζεύγους Κόνερι και του Βαγγέλη Παπαθανασίου από τις πωλήσεις του βιβλίου και του cd διατέθηκαν για τους σκοπούς του φιλανθρωπικού συλλόγου «Οι φίλοι του παιδιού».

Εκτός από την ώριμη αυτή απαγγελία με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του Σον Κόνερι, την «Ιθάκη» έχουν απαγγείλει και μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες ηθοποιούς, όπως:

ΗΈλλη Λαμπέτη

Ο Γρηγόρης Βαλτινός

Ο Χρίστος Τσάγκας

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Εμπνευστής της ιδέας υπήρξε ο έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης και να ορίσουν συγκεκριμένη μέρα για αυτόν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Η επιστολή της εισήγησής του έφτασε στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου και προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, ημέρα και της εαρινής ισημερίας. Η Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της Πλατείας Κοτζιά, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, -πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO-, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Χώρες όπως η Γαλλία, Ιταλία, Τυνησία και άλλες υποστήριξαν την εισήγηση του Βασίλη Βασιλικού με αποτέλεσμα η ελληνική πρόταση να υπερψηφιστεί και να καθιερωθεί.

Πηγή:  reader.gr

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα