Ένα εντυπωσιακό και συνάμα επικίνδυνο ψάρι έπεσε στο …ψαροντούφεκο ερασιτέχνη ψαρά την Κυριακή, στον Πλακιά.
Πρόκειται για ένα λεοντόψαρο, πραγματικά εντυπωσιακό στην όψη, με όμορφους χρωματισμούς, αλλά και μεγάλα αγκάθια. Ο ψαράς ευτυχώς δεν το κατανάλωσε, καθώς, όπως δημοσιεύει η Κρητική Επιθεώρηση ενημερώθηκε εγκαίρως πως όταν το ψάρι είναι εκτός του «φυσικού» του τόπου καταγωγής δεν πρέπει να φαγωθεί.
Πέρυσι τον Αύγουστο, το επικίνδυνο ψάρι είχε εμφανιστεί σε παραλία στα Σφακιά ενώ και αναφορές για εμφάνιση λεοντάψαρου υπήρχαν και στην Ανατολική Κρήτη.
Το λεοντόψαρο τρέφεται αποκλειστικά με γόνο ενώ το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν έχει κανένα φυσικό εχθρό εκτός από τον άνθρωπο. Μάλιστα στις ακτές της Αμερικής που έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια, το κράτος επιδοτεί με το κομμάτι κάθε λεοντόψαρο που αλιεύεται ενώ υπάρχουν οργανώσεις που ψαρεύουν το λεοντόψαρο και ταΐζουν καρχαρίες. Ο λόγος είναι για να μπορέσουν με κάποιο τρόπο να προσθέσουν αυτό το είδος στην τροφική συνήθεια του καρχαρία καταπολεμώντας έτσι την αλόγιστη αναπαραγωγή του.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει λεοντόψαρο
Το λεοντόψαρο ανήκει στις σκορπίνες και η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois Miles. Έχει μήκος μέχρι 35 εκ. και προτιμά να τριγυρνά στις θάλασσες τη νύχτα.
Εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και πρόσφατα (το 2015) εμφανίστηκε στο Αιγαίο Πέλαγος
Είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι με έντονους κόκκινους, κίτρινους, λευκούς και μαύρους χρωματισμούς. Είναι όμως και πολύ επικίνδυνο. Όλο του το σώμα καλύπτεται με μυτερά δηλητηριώδη αγκάθια, τα οποία το βοηθούν να αιχμαλωτίζει το θήραμά του.
Η επαφή του με τον άνθρωπο μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε περιπτώσεις που το θύμα υποφέρει από αλλεργίες, έχει επιβαρυμένη υγεία ή είναι παιδί ή ηλικιωμένος.
Ακόμα κι αν δεν επιφέρει το θάνατο, το τσίμπημα του λεοντόψαρου μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ναυτία, πυρετό, μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, ακόμα και προσωρινή παράλυση. Μάλιστα, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.
Εάν κάποιος δεχτεί τσίμπημα από λεοντόψαρο πρέπει να βυθίσει άμεσα το τραύμα σε ζεστό νερό, μειώνοντας έτσι τον πόνο και την τοξική δράση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτεί το γρηγορότερο ένα ιατρικό κέντρο ή νοσοκομείο.
Πηγή: flashnews.gr