Σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης: Τι να κάνετε όταν η κούραση επιμένει

Θα μας πείτε, είναι λογικό να είμαστε κουρασμένοι. Λίγο η δουλειά, λίγο οι δουλειές του σπιτιού, λίγο οι υποχρεώσεις, συμβάλλουν στην καθημερινή εξάντλησή μας. Όμως, όταν η κούραση επιμένει, ακόμα και τις (ελάχιστες έστω) φορές που δεν κάνετε τίποτα, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να σας χτυπάει την πόρτα.

Τι είναι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πού οφείλεται

Είναι μία περίπλοκη και… μυστηριώδης διαταραχή, σύμφωνα με το Mayoclinic.org, γιατί η εξάντληση που νιώθει ο ασθενής δεν μπορεί απαραίτητα να συσχετιστεί με κάποιον ιατρικό λόγο. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι, ότι ο ασθενής αισθάνεται πάντα κουρασμένος, ακόμα και αν κοιμάται καλά ή περνάει αρκετό χρόνο χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα.

Όπως διαβάζουμε στο iatronet.gr, το περίεργο μ’ αυτή τη διαταραχή είναι ότι η αιτία της ουσιαστικά παραμένει άγνωστη. Είναι, ωστόσο, πιθανό να σχετίζεται με κάποια μόλυνση ή με διαταραχές στη λειτουργία του νευρολογικού, του ανοσοποιητικού ή του ενδοκρινολογικού συστήματος, δηλαδή και με διαταραχές του θυρεοειδούς. Όμως, οι λόγοι μπορεί να είναι και ψυχολογικοί, όταν το στρες είναι συνεχές και αντανακλά και στον οργανισμό μας.

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε ΣΧΚ;

Όπως μαρτυρά και τ’ όνομά της, για να είναι χρόνια κόπωση, τα συμπτώματά της πρέπει να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες, έτσι ώστε να αποκλειστεί οποιοσδήποτε άλλος λόγος ή κάποιο προσωρινό γεγονός, όπως ο αυξημένος φόρτος εργασίας για συγκεκριμένο διάστημα.

Τα σημάδια που θα σας δείξουν, λοιπόν, ότι ο οργανισμός σας ξεσπά από την κούραση είναι τα εξής:

–  Η αδυναμία συγκέντρωσης σε μια εργασία.

–  Οι διαταραχές στον ύπνο.

–  Ο εκνευρισμός.

–  Ο πονοκέφαλος.

–   Ο πονόλαιμος.

–  Οι πόνοι στα άκρα (χέρια και πόδια) και τις αρθρώσεις.

–  Ο πόνος στους μύες.

–   Οι ευαίσθητοι λεμφαδένες που μπορεί ακόμα και να πρήζονται.

–  Η αδικαιολόγητη αδυναμία του οργανισμού μετά την παραμικρή έστω, μορφή άσκησης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι συνήθως οι ασθενείς με χρόνια κόπωση παρουσιάζουν τουλάχιστον τέσσερα από αυτά τα συμπτώματα, εφόσον στο μεταξύ έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες ιατρικής φύσης. Συνήθως, οι νευρολόγοι είναι η ειδικότητα στην οποία απευθύνονται οι περισσότεροι αλλά όλα εξαρτώνται και από τη σύνθεση των συμπτωμάτων.

Ποια η διαφορά του ΣΧΚ με την υπερκόπωση;

Η υπερκόπωση είναι τα… προεόρτια της χρόνιας κόπωσης και εκδηλώνεται με εξαιρετικά έντονα συμπτώματα, όπως η υπνηλία, η εξάντληση, ο δυνατός πόνος στους μύες και η μη αντοχή στο στρες. Αυτό που τη διαχωρίζει από την χρόνια κόπωση είναι η διάρκειά της. Συνήθως, παρατηρείται σε συγκεκριμένες περιόδους έντονης κούρασης και δεν έχει παρατεταμένη διάρκεια.

Στην περίπτωση, όμως, που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η υπερκόπωση μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια κόπωση, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να την αντιμετωπίσετε όσο είναι ακόμα αρχή! Σε παλαιότερο άρθρο μας, θα δείτε ποια είναι τα συμπτώματα της υπερκόπωσης, αλλά και τι μπορείτε να κάνετε.

Υπάρχει θεραπεία για το ΣΧΚ;

Με δεδομένο, ότι τα αίτια του ΣΧΚ δεν είναι 100% γνωστά, η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική- στοχεύει δηλαδή στο να ανακουφίσει τα συμπτώματα για να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα του ασθενούς. Έτσι, για παράδειγμα, τα αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη μπορεί να χορηγηθούν για την αντιμετώπιση των πόνων στο σώμα ενώ τα αντικαταθλιπτικά συνιστώνται για την αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου.

Ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς, κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ΣΧΚ, εφόσον όμως ταυτόχρονα ακολουθείται η αντίστοιχη αγωγή για να μετριαστούν τα υπόλοιπα συμπτώματα. Κάποιες φορές, μάλιστα, το ΣΧΚ επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό την καθημερινότητα και την ψυχολογία του ασθενούς που είναι πιθανό να εκδηλώσει και κατάθλιψη.

Να θυμάστε, ότι δεν πρέπει να αγνοήσετε τα σημάδια που σας στέλνει ο οργανισμός σας όταν καταρρέει. Το ΣΧΚ είναι μια ύπουλη διαταραχή, η οποία, αν συνεχιστεί, μπορεί να επηρεάσει όλη την καθημερινότητά σας, συμπεριλαμβανομένων των διαπροσωπικών σας σχέσεων, της επαγγελματικής αλλά και της κοινωνικής σας ζωής. Μάλιστα, τα κρούσματα του ΣΧΚ αυξάνονται σημαντικά χρόνο με τον χρόνο, κάτι που θα πρέπει να σας υποψιάσει.

Εσείς φροντίστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά και να ασκείστε με… μέτρο για να μην επιβαρύνετε άλλο τον οργανισμό σας. Η αερόβια άσκηση, όπως το περπάτημα και το ελαφρύ τρέξιμο (δείτε εδώ πώς μπορείτε να χάσετε κιλά περπατώντας),  και το κολύμπι, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, θα σας χαλαρώσουν χωρίς να σας κουράσουν, πάντα όμως με τις συμβουλές και τη συγκατάθεση του γιατρού σας!

Πηγή:  mama365.gr

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα