Ζευγάρι Κάνει «Μήνα Μέλιτος» Για 10 Χρόνια Με Λιγότερα Από 50 Ευρώ Την Ημέρα

Ζευγάρι Κάνει «Μήνα Μέλιτος» Για 10 Χρόνια Με Λιγότερα Από 50 Ευρώ Την Ημέρα

Ζευγάρι: Ο Μάικ και η Αν Χάουαρντ εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια πως κατάφεραν να πραγματοποιήσουν αυτή την εμπειρία. Δίνουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για όσους θέλουν να το…επιχειρήσουν και εκείνοι.

Πριν από 10 χρόνια ο Μάικ και η Αν Χάουαρντ παντρεύτηκαν και αποφάσισαν να κάνουν -όπως πολλά ζευγάρια- ένα ταξίδι του μέλιτος. Το ταξίδι αυτό συνεχίζεται ακόμα.

Πώς όμως έγινε αυτό; Αρχικά το ζευγάρι σκεφτόταν απλά να προσθέσει κάποιες εβδομάδες στις διακοπές του. «Είχαμε έναν χάρτη και πάνω του κολλούσαμε post-it σε διάφορους προορισμούς. Τελικά κατέληξε να είναι ένας κίτρινος τοίχος όπου έγραφε “3 εβδομάδες” σε διάφορα σημεία. Δεν μπορούσες να δεις τον χάρτη» λέει ο Μάικ στο αμερικανικό People σε μία συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή την επέτειο των δέκα χρόνων από τον γάμο τους και τη συνέχεια του ακόμα ανολοκλήρωτου μήνα του μέλιτός τους.

Πώς έγινε αυτός ο δεκαετής «μήνας του μέλιτος»

Μετά από πολλή σκέψη, οικονομικό προγραμματισμό και σχεδιασμό, ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου 2012 το ταξίδι του μέλιτος. Ο αρχικός σχεδιασμός έλεγε ότι θα διαρκούσε έναν χρόνο.

Η ζωή είχε άλλα σχέδια. Μέχρι σήμερα, έχουν ταξιδέψει σε 63 χώρες σε όλες τις ηπείρους, για περίπου 3.700 μέρες. Καταγράφουν το ταξίδι τους στο blog τους, το HoneyTrek.

Mε το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό τους έχουν ταξιδέψει και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν κάνει 11,5 φορές τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο δωρεάν αξιοποιώντας bonus αεροπορικά μίλια, έχουν κάνει glamping (σσ. glamorous camping, δηλαδή η εμπειρία της πολυτελούς διαμονής στη φύση) και έχουν διανυκτερεύσει σε πάνω από 200 πολυτελή ξενοδοχεία.

Στη συνέντευξή τους στο People μίλησαν για όσα έμαθαν ταξιδεύοντας, για τρικ εξοικονόμησης χρημάτων και τα μελλοντικά σχέδιά τους. «Ήμασταν συμπαίκτες στο βόλεϊ και μετά περάσαμε ένα υπέροχο καλοκαίρι μαζί. Ζήσαμε διάφορες περιπέτειες στο Βερμόντ, κάναμε road trip και ράφτινγκ. Οπότε λέω, εντάξει, είσαι πραγματικά καταπληκτικός και σ’ αγαπώ. Τελικά τα βρήκαμε και παντρευτήκαμε» ανέφερε μεταξύ άλλων η Αν.

Στο γάμο τους ζήτησαν από φίλους και συγγενείς αντί για παραδοσιακά δώρα γάμου να συνεισφέρουν στις ταξιδιωτικές περιπέτειές τους. «Ήταν υπέροχο γιατί ήταν πολύ υποστηρικτικοί. Είχαν τη γενναιοδωρία να μας στείλουν σε όλο τον κόσμο κα τους ευχαριστήσαμε με καρτ ποστάλ από τα ταξίδια μας. Θέλαμε να εκπληρώσουμε τα όνειρα των ανθρώπων που αγαπάμε και θεωρώ ότι κατά κάποιο τρόπο μοιραστήκαμε αυτές τις εμπειρίες έστω και αν δεν ήταν μαζί μας», λέει η Αν.

Η πρώτη τους στάση ήταν στη Βραζιλία, συγκεκριμένα στην πόλη του Μανάους στην καρδιά του δάσους του Αμαζονίου. «Φύγαμε από τη ζούγκλα του μπετόν και πήγαμε στη ζούγκλα του Αμαζονίου» αναφέρει αστειευόμενος ο Μάικ.

O Mάικ μίλησε και και την απόφαση τους να παρατείνουν επ’ αόριστον το ταξίδι τους. «Συνειδητοποιήσαμε πως ένα τέτοιο μεγάλο ταξίδι ίσως θα μπορούσαμε να το κάνουμε και στα 65 μας, αν, βέβαια, δεν έχουμε δύο εγγόνια και αρθριτικά προβλήματα, ένα τρίτο σπίτι και μια δουλειά που θα πρέπει να διατηρήσουμε γιατί πληρώνουμε ακόμα στεγαστικό δάνειο, όπως συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια στα 65.

Ή μπορεί να τύχει να χάσεις τον σύντροφο σου. Μπορεί να γίνουν ένα σωρό πράγματα που να εμποδίσουν την πραγματοποίηση του ταξιδιού όταν είσαι 65 χρονών. Αλλά ας υποθέσουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τι θα γινόταν αν μπορούσες να κάνεις τώρα το ίδιο ταξίδι που θα έκανες στα 65; Πότε θα ένιωθες πιο ολοκληρωμένος;».

Αυτές ήταν ακριβώς οι συζητήσεις που έκανε το ζευγάρι πριν ξεκινήσει το ταξίδι του. Τη δεκαετία που μεσολάβησε απέκτησαν πολλές νέες δεξιότητες και πήραν αμέτρητα μαθήματα κατά τη διάρκεια του «μήνα του μέλιτος». Από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα ήταν ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζεις, να είσαι ευτυχισμένος και να έχεις επιτυχίες», λέει η Αν. «Βγαίνεις έξω στον κόσμο και βλέπεις πάρα πολλά διαφορετικά μοντέλα ζωής που δεν είχες καν φανταστεί» προσθέτει.

«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Είναι δεδομένο ότι θα βρεις εμπόδια και πρέπει να ξέρεις πώς να τα μετατρέψεις σε περιπέτεια και να γελάσεις γιατί τελικά κάποια στιγμή όλα θα πάνε στραβά. Η νέα κανονικότητα για μας είναι ακριβώς το ότι δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί».

Πολλά από τα παθήματα που έγιναν μαθήματα και άλλα «κόλπα» που έμαθε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του περιλαμβάνονται στο best seller βιβλίο τους που εξέδωσε το National Geographic. «Ultimate Journeys For Two: Extraordinary Destinations on Every Continent». To βιβλίο είναι «ένας οδηγός για ζευγάρια που θέλουν να βγουν έξω και να ζήσουν πραγματικές εμπειρίες» λέει η Αν. «Όχι απλά ένα ταξίδι του μέλιτος, αλλά μία περιπετειώδη ζωή μαζί». Επιπρόσθετα, στο βιβλίο περιλαμβάνονται συζητήσεις του Μάικ και της Αν με άλλα δέκα ζευγάρια νομάδες. Εκεί υπάρχουν προτάσεις για τους καλύτερους προορισμούς, όπως και tips για ζευγάρια που ταξιδεύουν.

Ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας είναι φυσικά ο οικονομικός προγραμματισμός. «Πλέον δεν πρόκειται για διακοπές αλλά για έναν καινούργιο τρόπο ζωής», λέει η Αν. Παρόλο που το ζευγάρι έχει κάποιο εισόδημα από το blog, τα βιβλία και το πρόγραμμα Trip Coach που έχει ξεκινήσει, επιλέγει να ταξιδεύει με ένα αυστηρό budget, 50 δολάρια ανά ημέρα (δηλαδή περίπου 45 ευρώ). Οι εμπειρίες είναι αυτές που έχουν σημασία γι’αυτό και όχι τα υλικά αγαθά.

«Υπάρχουν πάρα πολλά υπέροχα πράγματα που είναι ούτως ή άλλως δωρεάν. Να περπατήσεις σε μια τοπική αγορά, να μιλήσεις με κάποιον σε ένα πάρκο και απλά να μαθαίνεις και να παρατηρείς. Η διασκέδαση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή», αναφέρει η Αν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε θεωρεί ιδιαίτερο. «Αν υπάρχει κάτι όντως συναρπαστικό, όπως για παράδειγμα ένα σημείο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, όπως είναι το κάνεις bungee jumping, μαζεύουμε χρήματα και το κάνουμε. Κρατάς λεφτά για όσα αξίζουν», λέει η Αν.

Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων που δίνει το ζευγάρι είναι το λεγόμενο «slow travel». «Όταν φτάσουμε σε μία ήπειρο, μένουμε εκεί για καιρό», λέει ο Μάικ. «Για την μετακίνησή μας, επιλέγουμε λεωφορεία, τρένα, ταξί και ταυτόχρονα μειώνουμε το ενεργειακό αποτύπωμά μας στο περιβάλλον».

Μία άλλη οικολογική μέθοδος που επιλέγει το ζευγάρι είναι να μην αγοράζει ποτέ εμφιαλωμένο νερό. «Πίνουμε από παγούρια και φιλτράρουμε το νερό από τις αρχές του 2012». Με αυτή την φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, καταφέρνουν να εξοικονομούν περίπου 1.000 δολάρια το χρόνο.

Το ζευγάρι έχει μεγάλα σχέδια ενόψει της επετείου του γάμου του. «Θέλουμε να το γιορτάσουμε κάνοντας 10 μήνες του μέλιτος», λέει η Αν. «Για να έχεις πολυτέλεια, δεν χρειάζεται σπατάλη», καταλήγει.

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα