25 Άκρως ανατριχιαστικές Φωτογραφίες από το Στοιχειωμένο Νοσοκομείο των Ναζί που νοσηλεύτηκε ο Χίτλερ. - Fanpage

25 Άκρως ανατριχιαστικές Φωτογραφίες από το Στοιχειωμένο Νοσοκομείο των Ναζί που νοσηλεύτηκε ο Χίτλερ.

Έναν αιώνα πριν, πριν ακόμα αποκτήσει παγκοσμίως άσχημη φήμη, ο Αδόλφος Χίτλερ βρέθηκε εδώ πληγωμένος από μία μάχη. Τραυματίστηκε στο πόδι στην μάχη του Somme και το νοσοκομείο του Beelitz-Heilstätten, νότια του Βερολίνου, παρείχε άσυλο στον μελλοντικό δικτάτορα για να αναρρώσει και να συνεχίσει την πορεία του προς την ιστορία και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά σήμερα, οι τοίχοι του εγκαταλελειμμένου αυτού νοσοκομείου έχουν μια διαφορετική ατμόσφαιρα: σκουριασμένα νοσοκομειακά κρεβάτια και καρέκλες αποτελούν την τελευταία ένδειξη της παλιά χρήσης του κτιρίου ανάμεσα στα γκράφιτι, τα σπασμένα πλακάκια και τα κτίρια καλυμμένα με φυτά.

Όπως δείχνουν οι παρακάτω εικόνες, τα άδεια δωμάτια του Beelitz-Heilstätten είναι ανατριχιαστικά και αποκαλύπτουν την αιματοβαμμένη στρατιωτική και παγκόσμια ιστορία που έζησε κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, πριν εγκαταλειφθεί το 1990.

3

4

5

6

Γκράφιτι καλύπτουν κάποιους από τους τοίχους – ανάμεσα τους το μήνυμα: “Κανείς δεν φεύγει πια ζωντανός από εδώ!!!” Το μπλογκ Abandoned Berlin μιλάει για την επίσκεψη του εκεί το 2012: “Ένα σμήνος μύγες σηκώθηκαν για να με καλωσορίσουν, βούιζαν με μανία γύρω μου λες και φυλούσαν τα μυστικά του παρελθόντος.

Μπήκα στον διάδρομο, μακρύ και καλά φωτισμένο από την λιακάδα με τα παράθυρα να στέκουν καλά ακόμα. Το γυαλί συνήθως δεν παραμένει άθικτο σε τέτοια μέρη.”

7

8

9

“Η μυρωδιά του απολυμαντικού κυκλοφορεί ακόμη στα χειρουργεία, στους διαδρόμους, μια καυστική μυρωδιά που έρχεται σε αντίθεση με τα απαλά χρώματα των τοίχων που ξεφλουδίζουν και τα φανταστικά παράθυρα.”

“Οι μύγες ήταν παντού, στο πρόσωπο, τα μάτια, το στόμα μου. Προσπάθησα να τις διώξω αλλά ήταν πάρα πολλές, ίσως τρέφονταν ακόμα από την σάρκα κάποιου παρατημένου ασθενούς και θύμωσαν με την σπάνια αυτή ενόχληση.”

“Προσπαθούσα να αποκρούσω το νευριασμένο σύννεφο και τότε το κατάλαβα: Δεν ήταν συνηθισμένες μύγες. Ήταν οι οπαδοί του Χίτλερ που φυλούσαν την είσοδο του χώρου όπου κάποτε βρέθηκε σε μια από τις πιο ευαίσθητες φάσεις του, διατηρώντας την ηρεμία και την γαλήνη για εκείνον και διώχνοντας τους επισκέπτες που ανακάτευαν το παρελθόν εκεί που εκείνο δεν ήθελε να το ενοχλήσουν.”

10

11

12

Χτίστηκε το 1898 προκειμένου να αποκατασταθούν τα αυξανόμενα κρούσματα φυματίωσης στην πόλη του Βερολίνου. Αλλά από την αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το Beelitz-Heilstätten μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο που κούραρε στρατιώτες. Ανάμεσα τους και τον Χίτλερ τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 1916 μετά τον τραυματισμό του στην μάχη του Somme.

13

14

15

16

17

18

19

20

Το κατέλαβαν οι Ρώσοι το 1945 και έγινε σοβιετικό στρατιωτικό νοσοκομείο για το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου χρόνου που παρέμεινε ανοιχτό, μέχρι την εγκατάλειψη του την δεκαετία του ’90. Αλλά η ανατριχιαστική αύρα του έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία πολλών από τότε – έχει χρησιμοποιηθεί σαν σκηνικό για ταινίες όπως το “The Pianist” το 2002 και το “Valkyrie” με τον Tom Cruise το 2008.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης και αποκατάστασης των κτιρίων αλλά χωρίς επιτυχία. Αντί γι’αυτό, έχει γίνει πόλος έλξης για τουρίστες και φωτογράφους που θέλουν να καταγράψουν την ανατριχιαστική ιστορία του.

21

22

23

24

25

26

27

Πώς σας φάνηκε η ιστορία του;

Credit: dailymail.co.uk

Αφήστε το σχόλιο σας: