Χρέωνει τον γύρο 10 ευρώ: Θεσσαλονικιός άνοιξε γυράδικο στη Νορβηγία και οι ξένοι κάνουν ουρές

Έβαλε στο μενού των Νορβηγών τον ελληνικό γύρο αυτός ο Θεσσαλονικιός και έκανε πάταγο!

Η ιστορία του

Η παραγγελία για τρία σάντουιτς -δύο πίτα γύρο χοιρινό κι ένα πίτα γύρο κοτόπουλο- είναι έτοιμη προς παράδοση. Μόνο που το πακέτο δεν το ετοίμασε κάποιο ψητοπωλείο εντός ελληνικών συνόρων αλλά ένα γυράδικο που άνοιξε εδώ και λίγους μήνες στο Μπέργκεν της Νορβηγίας και ο πελάτης δεν είναι Έλληνας αλλά ένας Σκανδιναβός που δοκίμασε γύρο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών στη χώρα μας και πλέον δηλώνει φανατικός «οπαδός» του!

Ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή, Σπάρτακος Σταμπουλίδης, από τον περασμένο Νοέμβριο και εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, άνοιξε μαζί με συνέταιρο ένα ελληνικό γυράδικο στην «καρδιά» της πόλης του Μπέργκεν, το «Gyros House Sentrum». Από τότε, σερβίρει στους Νορβηγούς αλλά και σε όλους τους ξένους που ζουν εκεί, γύρο χοιρινό και κοτόπουλο «τυλιγμένο» σε ελληνική πίτα με τζατζίκι.

«Ο γύρος είναι ακριβώς όπως και ο ελληνικός. Αρκετοί Νορβηγοί έχουν έρθει στην Ελλάδα και τον γνωρίζουν. Μας λένε ότι τρώγοντας, τους έρχονται αναμνήσεις από τις διακοπές τους και πως παίρνουν μια “γεύση” από Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Το σίγουρο είναι ότι αρέσει σε όλους. Έτσι μας λένε τουλάχιστον…», είπε ο κ. Σταμπουλίδης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Το μαγαζί άνοιξε λίγο πριν από το τέλος του 2020 και τα υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν στη Νορβηγία για την πανδημία επέτρεψαν στους νέους επιχειρηματίες να λειτουργούν ως take- away. «Ήμασταν ανοιχτά και δεν κλείσαμε ποτέ. Ο κόσμος ήταν στο σπίτι εξαιτίας των μέτρων και έκανε τις παραγγελίες του», πρόσθεσε ο κ. Σταμπουλίδης και παραδέχτηκε πως μπορεί η γεύση ν” αρέσει ιδιαίτερα ωστόσο αυτό που τους μπερδεύει, κάπως, είναι ο τρόπος που σερβίρεται. «Αρέσει πολύ ο γύρος. Στο μόνο που δυσκολεύονται είναι ότι δεν έχουν μάθει να το τρώνε τυλιχτό. Εκτός από Νορβηγούς, έχουμε παραγγελίες και από Έλληνες που ζουν στην περιοχή αλλά και από πολλούς ακόμη ξένους που έρχονται και τρώνε σ’ εμάς».

Οι πίτες για το τύλιγμα του γύρου ταξιδεύουν από την Ελλάδα, ενώ τα κρέατα είναι ντόπια. «Ο γύρος που φτιάχνουμε εμείς είναι ο κλασικός, όπως γίνεται στην Αθήνα. Αν κι εγώ είμαι από Θεσσαλονίκη, δεν το κάναμε με μουστάρδα και κέτσαπ γιατί δεν το ξέρουν οι περισσότεροι. Οι Σκανδιναβοί επισκέπτονται κυρίως Κρήτη και Ρόδο στις διακοπές τους και θέλαμε το φαγητό να τους είναι πιο οικείο. Τους εξηγούμε όσο μπορούμε για τα υλικά που μπορούν να προσθέσουν, όμως μένουν στο τζατζίκι και το κρεμμύδι. Για κάποιο περίεργο λόγο, στους Νορβηγούς δεν αρέσει η ντομάτα στον γύρο, αν και τρελαίνονται για χωριάτικη σαλάτα», συμπληρώνει ο κ. Σταμπουλίδης επισημαίνοντας πως οι περισσότερες παραγγελίες έρχονται από νεότερους σε ηλικία πελάτες.

Ένας γύρος κοστίζει περίπου 10 ευρώ, καθώς η Νορβηγία είναι μια σχετικά ακριβή χώρα, όπως λέει, ενώ τη μεγαλύτερη παραγγελία έως τώρα στο κατάστημα την έκανε Έλληνας, ο οποίος μάζεψε φίλους στο σπίτι και όλοι μαζί είπαν να φάνε τα γνωστά πιτόγυρα…

Related posts

Στην δημοσιότητα 1η φορά: Αuτό ήταν το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς Χριστός, διέρρευσαν φώτο από καλόγριες

Το “σώσε” στην Πάτρα: Πατέρας μπούκαρε σε εκκλησία & τα έκανε λαμπόγυαλο γιατί το μικρόφωνο του παπά… ξύπνησε το μωρό

Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ πάνω του και τα μοίραζε σε συμμαθητές του