Καλησπέρα σας.
Είμαι ανύπαντρη μητέρα και το παιδί μου το εχει αναγνωρίσει ο πατέρας της οικειοθελώς. Ωστόσο δεν έχει καμία επαφή με το παιδί παρόλες τις δικές μου προσπάθειες.
Θέλω να ξέρω αν πρέπει να έχω απόφαση δικαστηρίου για την αποκλειστικη επιμέλεια του παιδιού ή ορίζεται αυτόματα απο την νομοθεσία.
Αυτό το ρωτώ γιατί σε ταξίδι μου στο εξωτερικό μου ζητάνε δικαστική επιμέλεια απο την πρεσβεία της βρετανίας ή συγκατάθεση και των δυο μας.
Σας ευχαριστώ.
Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα
Σύμφωνα με το άρθ. 1515 ΑΚ, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4800/2021 « η γονική μέριμνα του ανηλίκου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του. Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, την οποία ασκεί από κοινού με τη μητέρα. Αν οι γονείς δεν ζουν μαζί εφαρμόζονται τα άρθρα 1513 και 1514..» Σύμφωνα δε, με το άρθ. 1514 ΑΚ: « …. 2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας εξαιτίας διαφωνίας των γονέων και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σε αυτήν ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς προσφεύγει σε διαμεσολάβηση, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, όπως ο νόμος ορίζει. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το δικαστήριο. 3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:Α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο…».
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφόσον ο πατέρας έχει αναγνωρίσει εκουσίως το τέκνο του, ασκεί εκ του νόμου από κοινού τη γονική μέριμνα μαζί με τη μητέρα, σε αντίθεση με το καθεστώς προ της ψήφισης και εφαρμογής του ν. 4800/2021.
Εφόσον στην περίπτωσή σας, ο πατέρας δεν έχει καμία σχέση και επαφή με το παιδί μετά την αναγνώριση, θα χρειαστεί να ζητήσετε δικαστικώς να ανατεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας αποκλειστικά σε σας. Εάν συμφωνεί και ο πατέρας, μπορείτε να το αποφασίσετε με συμφωνία στο πλαίσιο διαμεσολάβησης, κατά την οποία συντάσσεται πρακτικό διαμεσολάβησης, το οποίο έχει ισχύ δικαστικής απόφασης.