Επιτρέψτε μου να μπω κατευθείαν στο ψητό: ναι, υπάρχει κατσαρίδα που γεννάει ζωντανά μικρά και -ναι- παράγει «γάλα» που οι επιστήμονες θέλουν να το πίνουν οι άνθρωποι.
Εντάξει, βαθιές αναπνοές. Όπως προκύπτει, η κατσαρίδα-σκαθάρι του Ειρηνικού (Diploptera punctata), ένα μικρό είδος που μοιάζει με κόκκο καφέ, είναι στην πραγματικότητα ζωοτόκος, που σημαίνει ότι φέρνει στον κόσμο απογόνους οι οποίοι είναι πλήρως σχηματισμένοι και ζωντανοί, αντί να επωάζονται μέσα σε αυγά. Στη διάρκεια της ανάπτυξής τους, οι μικροσκοπικές προνύμφες κατσαρίδας τρέφονται με ένα θρεπτικό έκκριμα που παράγεται μέσα στον γεννητικό θύλακα της μητέρας τους. Σχεδόν όλα τα θηλαστικά παρουσιάζουν ζωοτοκία, αλλά μόνο σε μερικά έντομα συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.
Γνωρίζοντας αυτό το ευχάριστο γεγονός, ομάδα βιολόγων στο Ινστιτούτο Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής αποφάσισε να ερευνήσει εάν οι κρύσταλλοι γαλακτικής πρωτεΐνης που βρέθηκαν στο έντερο της κατσαρίδας είχαν κάποια αναλογία με οτιδήποτε υπάρχει στο ανθρώπινο ή το αγελαδινό γάλα. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μια ουσία εκπληκτικά πλούσια σε πρωτεΐνες, που περιείχε πάνω από τρεις φορές τη θερμιδική ενέργεια του βουβαλίσιου γάλακτος.
Εκτός της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, το υγρό ήταν επίσης απίστευτα σταθερό και είχε ένα μηχανισμό για ελεγχόμενη απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών. Λόγω αυτού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν με επιτυχία να παρασκευάσουν στο εργαστήριο γάλα κατσαρίδας που θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη υπερτροφή του μέλλοντος.
«Οι κρύσταλλοι είναι σαν πλήρης τροφή – έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά και σάκχαρα. Εάν κοιτάξετε τις αλληλουχίες πρωτεϊνών, έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα», δήλωσε στους Times of India ο Sanchari Banerjee, ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε προσφάτως στο International Union of Crystallography.
Ο Banerjee και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να βρουν την αλληλουχία του γάλακτος της κατσαρίδας-σκαθάρι του Ειρηνικού, που παίρνει τη θρεπτική του ισχύ από ειδικές πρωτεΐνες που δεσμεύουν λιπίδια και ονομάζονται κρύσταλλοι Lili-Mip. Αλλά για να γίνει αυτό, η ομάδα έπρεπε πρώτα να βγάλει απαλά το υγρό από το μέσο έντερο των αναπτυσσόμενων εμβρύων. Όλη αυτή η διαδικασία διήρκεσε περίπου 54 μέρες στο εργαστήριο και απέδωσε τόσο γάλα όσο θα περίμενε κανείς να συλλέξει από την κοιλιά μικροσκοπικών κατσαρίδων.
Προφανώς, το να προσπαθήσει κανείς να μαζέψει μεγάλες ποσότητες αυτού του προϊόντος δεν είναι πραγματικά εφικτό. Αλλά έχοντας τη γονιδιακή αλληλουχία της πρωτεΐνης στο χέρι, οι ερευνητές ελπίζουν να συνθέσουν μεγαλύτερες ποσότητες από το γάλα της κατσαρίδας. Αυτή η γαλακτοκομική εναλλακτική λύση όχι μόνο θα μπορούσε να είναι χρήσιμη πηγή λιπαρών οξέων και θερμίδων για υποσιτισμένους ανθρώπους, αλλά ίσως επίσης να είναι καλύτερη και για το περιβάλλον.
Από την αγελάδα στο ψυγείο σας, το παραδοσιακό γάλα αφήνει ένα μη αμελητέο αποτύπωμα άνθρακα. Σύμφωνα με μελέτη που παραγγέλθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας για τα Γαλακτοκομικά των ΗΠΑ (Innovation Center for US Dairy) το 2010, η λευκή ουσία αντιπροσωπεύει το δύο τοις εκατό του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – περίπου 2,11 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά λίτρο. Παγκοσμίως, η βιομηχανία γαλακτοκομικών ευθύνεται για το 4% των εκπομπών αερίων άνθρακα.
Από τη χορτοφαγική πλευρά των πραγμάτων, οι φυτικής προέλευσης εναλλακτικές λύσεις δεν είναι πολύ καλύτερες. Το γάλα αμυγδάλου, που είναι ουσιαστικά νερωμένο υπόλειμμα του ξηρού καρπού, προσφάτως επικρίθηκε έντονα όταν οι καταναλωτές συνειδητοποίησαν πόσο πολύ νερό χρειάζεται για να παρασκευαστεί. Και το Soylent, που παρουσιάζεται ως η τροφή του μέλλοντος, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μερικά σοβαρά εμπόδια, όπως το ότι στους περισσότερους ανθρώπους στην πραγματικότητα αρέσει να τρώνε.
Οπότε, το γάλα κατσαρίδας θα γίνει πανάκεια για την πείνα και τη βιωσιμότητα; Μόνο εάν οι άνθρωποι ξεπεράσουν την αποστροφή τους να πίνουν χυμό ζωυφίων. Ωστόσο, οι εποχές απόγνωσης απαιτούν μέτρα απόγνωσης. Ακόμα κι αν οι επιστήμονες αναπαράγουν μόνο τους κρυστάλλους που βρέθηκαν στο γάλα κατσαρίδας, είναι αλήθεια το ίδιο πράγμα;
«Είναι πολύ σταθεροί. Μπορούν να γίνουν ένα φανταστικό συμπλήρωμα πρωτεΐνης», είπε ο Subramanian Ramaswamy, ένας άλλος από τους συντάκτες της μελέτης. «Είναι φαγητό που απελευθερώνεται με την ώρα. Εάν χρειάζεσαι τροφή που είναι υψηλής θερμιδικής αξίας, η συγκεκριμένη απελευθερώνεται με τον χρόνο και είναι πλήρης. Αυτό είναι».
Χμμμ, θα το σκεφτούμε.
Πηγή: vice.com