Ένα παιδί διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ένα παιδί που βίωσε το σκληρό πρόσωπο της ζωής από μωρό. Ένα παιδί που οι γονείς του επέλεξαν να το πουλήσουν για 200 ευρώ. Ένα παιδί που έγινε σύμβολο ενάντια στην παιδική εργασία. Αυτός ήταν ο Μασίχ. Και αυτό είναι ένα κείμενο προς τιμήν του.
Λίγα λόγια για τον Μασίχ
Ο Μασίχ αποτελεί το σύμβολο των αγώνων κατά της παιδικής εργασίας. Βοήθησε στην απελευθέρωση χιλιδων παιδιών. Γεννήθηκε το 1982 στη Λαχόρη του Πακιστάν από φτωχή οικογένεια
Η αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του αποφάσισε να παντρευτεί. Η μητέρα του πούλησε τον τετράχρονο Μασίχ σαν σκλάβο για περίπου 260 δολάρια.
Ο Μασίχ δούλευε σαν σκλάβος στη γραμμή παραγωγής χαλιών από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εργαζόταν περίπου 14 ώρες την ημέρα και έξι ημέρες την εβδομάδα.
Η τροφή του ήταν ελάχιστη, ενώ τον κλείδωναν και στο υπόγειο για τιμωρία.Το 1992 βγήκε νόμος που καθιστούσε ως παράνομη την παιδική εργασία. Όμως, τα αφεντικά του συνέχισαν να εκμεταλλεύονται, τα παιδιά. Αυτό του έδωσε θάρρος για να δραπετεύσει.
Έφυγε από το ταπητουργείο για να καταγγείλει τον εργοδότη του. Όμως, η εταιρεία δωροδόκησε τους αστυνομικούς κι αυτός επέστρεψε στη σκληρή καθημερινότητα.
Το μεγάλο του όνειρο
Μερικούς μήνες αργότερα, το έσκασε ξανά. Οι ακτιβιστές τον βοήθησαν να κερδίσει την ελευθερία του. Οι καθηγητές του μιλούσαν για ένα λαμπρό μυαλό, που διψούσε για μάθηση. Άρχισε επίσης να δίνει ομιλίες και περίπου 3.000 παιδιά απελευθερώθηκαν από τη σκλαβιά.
Στα 12 έτη του πήρε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok. Θέλησε να γίνει δικηγόρος για να εξαλείψει την παιδική εργασία στο Πακιστάν.
Η δημοτικότητά του αυξήθηκε και το ίδιο και οι απειλές προς το πρόσωπό του. Οι ακτιβιστές καλούσαν παράλληλα τον κόσμο να μην αγοράζει χαλιά από τη «μαφία των χαλιών». Αυτό, διότι εκμεταλλευόντουσαν τα παιδιά, δίνοντάς τα πενιχρούς μισθούς. Περίπου μία ρουπιά την ημέρα.
Πώς δολοφονήθηκε
Στις 16 Απριλίου 1995 ο 12 χρονος Μασίχ επέστρεψε από την Αμερική στο Πακιστάν. Σκοπός του ήταν να γιορτάσει το ορθόδοξο Πάσχα. Καθώς έκανε ποδήλατο, δολοφονήθηκε, δεχόμενος μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο θάνατος του συγκλόνισε όλο τον πλανήτη. Έτσι, ο Μασίχ έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της παιδικής εργασίας.