Η συγκλονιστική ιστορία της Ηρώ Κωνστατοπούλου που εκτελέστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 σε ηλικία 17 χρονών και έμεινε στην ιστορία ως αγωνίστρια της εθνικής αντίστασης.
Η 17χρονη που εκτελέστηκε με 17 σφαίρες ανάμεσα σε 50 Έλληνες, δίνοντας τη ζωή της για τη πατρίδα, μέχρι την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε με περιφρόνηση τις κάννες του αποσπάσματος.
Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Λίγα λόγια για την 17χρονη
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου του 1927, από ευκατάστατους γονείς καταγόμενους από τη Σπάρτη.
Μαθήτρια ακόμη του Αρσακείου, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Ήταν άριστη στο σχολείο και μιλούσε τέσσερις γλώσσες.
Πολύ γρήγορα αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο αγωνιστικά στελέχη της οργάνωσης. Έκρυβε όπλα και προκηρύξεις κάτω από τη σχολική ποδιά της, έγραφε συνθήματα στους τοίχους και κολλούσε αφίσες, προκαλώντας τους Γερμανούς.
Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η σύλληψη από τους Γερμανούς
Στις 16 Ιουλίου του 1944, την ημέρα των γενεθλίων της, μια ομάδα των Ταγμάτων Ασφαλείας εισέβαλε στο σπίτι της οικογένειάς της στην οδό Βεΐκου 57 στο Κουκάκι και την συνέλαβε. Τη μετέφεραν στο αρχηγείο, όπου βασανίστηκε αλύπητα από τον «Αγήνορα», διαβόητο συνεργάτη των Γερμανών.
Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η απελευθέρωση
Μετά από λίγες μέρες οι βασανιστές της δεν κατάφεραν να της αποσπάσουν καμιά πληροφορία. Οι γονείς της χρησιμοποίησαν τις γνωριμίες τους και κατόρθωσαν να την απελευθερώσουν.
Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Η δεύτερη σύλληψη
Η Ηρώ συνέχισε τη δράση της ως τις 31 Ιουλίου, οπότε συνελήφθη και πάλι από άνδρες των Ες-Ες, ύστερα από ένα σαμποτάζ σε τρένο που μετέφερε πυρομαχικά. Την μετέφεραν στα κρατητήρια της «Κομαντατούρ» στην οδό Μέρλιν, όπου με κτηνώδη βασανιστήρια προσπαθούσαν ματαίως επί τρεις εβδομάδες να της αποσπάσουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες των αντιστασιακών οργανώσεων. Ωστόσο εκείνη δεν λύγισε.
Οι προσπάθειες των δικών της να τη σώσουν, αυτήν τη φορά απέτυχαν. Οι Γερμανοί τη μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, στο θάλαμο των μελλοθάνατων.
Ακόμα κι εκεί, στην απομόνωση του στρατοπέδου, στο περιβόητο Μπλοκ 15, συνέχιζε τον αγώνα της. Κάποιες γυναίκες θα επιλέγονταν για τα στρατόπεδα της Γερμανίας και μερικές το είδαν ως λυτρωμό στο μαρτύριο τους. Η Ηρώ τότε φώναξε: «Ντροπή σας. Δεν είστε Ελληνίδες!… Μα δεν ντρέπεστε; Καμιά δεν πρέπει να πάει στη Γερμανία!… Μα τι φοβάστε; Μη σας τουφεκίσουνε; Καλύτερα να μας τουφεκίσουν παρά να υποστούμε εξευτελισμούς»!
Εκεί η Ηρώ γνώρισε τη Λέλα Καραγιάννη (φωτ. δεξιά), που έγινε δεύτερη μάνα της. Κοιμόταν κάθε βράδυ στην αγκαλιά της. Βλέποντας κάποιες περίεργες κινήσεις μέσα στο στρατόπεδο, η Λέλα Καραγιάννη κατάλαβε τι θα επακολουθούσε. Ρώτησε έναν Ουγγρογερμανό φύλακα, τον Βαλεντίνο, και εκείνος με σπασμένα ελληνικά της είπε: «Ηρώ αύριο πρωί-πρωί…», και με το χέρι του έκανε την κίνηση του δείκτη που τραβάει τη σκανδάλη.
Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Ο θάνατος
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 η Ηρώ οδηγήθηκε μαζί με άλλους 49 κρατουμένους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκεί οι χιτλερικοί έστησαν στον τοίχο την έφηβη που δεν είχε καν δικαστεί, και τη «γάζωσαν».
Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Ο ηρωισμός της ακόμη και τη τελευταία στιγμή
Λίγο πριν οι εκτελεστές της ανοίξουν πυρ, εκείνη έσκισε το φόρεμά της και φώναξε: «Χτυπάτε! Κτήνη». Όταν ρώτησαν έναν Γερμανό στρατηγό «γιατί τη σκοτώσατε; Ήταν μόλις 17 χρονών», εκείνος απάντησε: «Γιατί τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για εμάς».
Η Ηρώ έπεσε για τη λευτεριά τής πατρίδας 37 μέρες προτού απελευθερωθεί η Ελλάδα.
Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Τιμήθηκε για τη θυσία της για τη πατρίδα
Στις 29 Δεκεμβρίου του 1977 η Ακαδημία Αθηνών με εισήγηση του καθηγητή της Φιλοσοφίας Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου τίμησε την ηρωίδα με μεταθανάτιο βραβείο για την υπέρτατη θυσία της, αναγνωρίζοντας έτσι και τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον απελευθερωτικό αγώνα.