Μίνα Αποστολίδη | Η Ελληνίδα Σοκολατοποιός στη κορυφή του Βελγίου, τα γυναικεία όνοματα στις σοκολάτες και τα βραβεία

Ποια είναι η Μίνα Αποστολίδη που όλοι μιλούν το τελευταίο διάστημα. Η ιστορία της Θεσσαλονικιάς σοκολατοποιού και το πώς έφτασε να κατακτήσει με τις συνταγές της το Βέλγιο.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η σοκολάτα ήταν από τα παιδικά της χρόνια η μεγάλη της αγάπη. Της άρεσε να μπερδεύει τα υλικά, να δίνει ονόματα στις συνταγές της και όπως εξηγεί η αφορμή που την έκανε να γίνει σοκολατοποιός ήταν μια «σπρωξιά» που της έδωσε ένας Ιταλός φίλος της.

Η Μίνα Αποστολίδη η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της ζωής της από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο Βέλγιο. Εκεί έχει το δικό της κατάστημα με σοκολάτες και «συστήνει» στους Βέλγους αλλά και σε όσους άλλους το επισκέπτονται προϊόντα που δεν έχουν γευτεί ποτέ ξανά.

«Μίνα αυτό είναι θείο δώρο» της είπε ένας Ιταλός φίλος με τη χαρακτηριστική ιταλική προφορά του όταν δοκίμασε μια σοκολάτα της. «Σοκολατοποιός πήρα τη μεγάλη απόφαση να γίνω μετά από αυτή την ”σπρωξιά”» εξηγεί η Μίνα Αποστολίδη μιλώντας στο Newsbeast. «Ήταν η παρότρυνση που χρειαζόμουν για να το κάνω επάγγελμα. Έφτιαχνα σοκολάτες, παρακολουθούσα σεμινάρια αλλά δεν είχα σκεφτεί να ασχοληθώ μόνο με αυτό» συμπληρώνει.

Τα πρώτα της βήματα

Στα πρώτα της βήματα η Μίνα Αποστολίδη δεν πίστευε με τίποτα πως μέσα σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να δει το όνομά της να φιγουράρει δίπλα στα ονόματα των μετρ της υψηλής σοκολατοποιίας. Δεν φανταζόταν ειδικότερα πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο Βέλγιο, στη χώρα που κατοικεί τα τελευταία εννέα χρόνια και θεωρείται από όλους η «Μέκκα» της σοκολάτας.

«Το Βέλγιο έχει πολλές σοκολάτες, πάρα πολλές» αναφέρει η Μίνα Αποστολίδη και σημειώνει πως «κατά πολύ είναι ίδιες. Έχουν διάφορες ποιότητες αλλά κατά βάση η φιλοσοφία τους είναι ίδια».

Η έμπνευση για τις σοκολάτες έρχεται από Ελλάδα, Μέση Ανατολή και τα ταξίδια

«Εγώ προτείνω κάτι διαφορετικό και από πλευράς πρώτων υλών και συνταγών αλλά και από πλευράς τεχνοτροπίας. Πάντα χρησιμοποιώντας το βελγικό ”know how” στην παραγωγή εξελίσσοντάς το όμως με έναν δικό μου τρόπο. Οι συνταγές είναι εμπνευσμένες κατά πάρα πολύ από την Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και από όλα τα ταξίδια μου, όπως από την επίσκεψή μου στην Ιαπωνία» λέει στο Newsbeast.

Την ρωτάμε εάν έχει αγαπημένη σοκολάτα και αρχίζει και σκέφτεται μέχρι που την πιάνουν τα γέλια. «Δεν έχω αγαπημένη σοκολάτα» αναφέρει μετά από λίγη σκέψη η Μίνα και δηλώνει περήφανη για κάποιες ενώ εξηγεί πως τις αγαπάει όλες.

«Φτιάχνω μια σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα από το Οφρύνιο Καβάλας, η Σεχραζάτ μου είναι μαύρη σοκολάτα με ταχίνι και καραμελωμένα – αλατισμένα αμύγδαλα. Μία από τις τρούφες μου η Αμέλια είναι με μαύρο ρούμι και πορτοκάλι. Η Λέιλα, η οποία πήρε χρυσό διεθνές βραβείο πριν δύο χρόνια, είναι εμπνευσμένη από τα χρόνια μου στο Ντουμπάι και είναι με τριαντάφυλλο» υπογραμμίζει η σοκολατοποιός.

Ποιες σοκολάτες προτιμά ο κόσμος

«Οι καταναλωτές προτιμούν κυρίως τις πιο εύκολές μου σοκολάτες τις οποίες και έχω συσκευασμένες οπότε μπαίνουν και τις παίρνουν αμέσως. Έχω μια σειρά με λαζούρες. Λαζούρες είναι μία συλλογή από πολύ λεπτά φύλλα σοκολάτας επεξεργασμένα, είτε διαφορετικές μαύρες, είτε γάλακτος με ξηρούς καρπούς, πορτοκάλι ή λεμόνι. Λατρεύουν και τις τζαντούγιες μου που είναι λιγότερο κρεμώδεις από αυτό το οποίο έχουμε στο μυαλό μας σαν τζαντούγιες και λιγότερο γλυκές.

Γενικά δεν βάζω ζάχαρη επιπλέον στις σοκολάτες μου, μόνο ότι έχουν ως πρώτη ύλη. Μπορεί σε κάποιες να βάλω ελληνικό μέλι. Από τις αλοιφές μου ξεχωρίζουν περισσότερο την τσοκορόλα που είναι με φουντούκι, μαύρη σοκολάτα και μέλι» σημειώνει.

Το κόλπο για  να καταλαβαίνουμε την καλή σοκολάτα

Το να αν μια σοκολάτα είναι καλή το ανακαλύπτει ο ουρανίσκος μας, σημειώνει η σοκολατοποιός που έχει κατακτήσει το Βέλγιο με τις διαφορετικές συνταγές της.

«Η γεύση που αφήνει η σοκολάτα στον ουρανίσκο μας αποκαλύπτει την ποιότητά της. Όταν δεν είναι καλή σου αφήνει είτε κάτι χημικό, είτε κάτι λιπαρό. Όταν είναι καλή αφήνει καθαρά αρώματα, καθαρές γεύσεις. Είναι επίσης γυαλιστερή και ο θόρυβος που θα κάνει όταν τη δαγκώσεις είναι κριτσανιστός, δεν είναι μαλακός» αναφέρει η Μίνα Αποστολίδη.

Τα γυναικεία ονόματα στις σοκολάτες

Εκτός από τους συνδυασμούς πρώτων υλών οι σοκολάτες της Μίνας είναι ακόμη πιο ξεχωριστές χάρη στα ονόματά τους που είναι γυναικεία και έχει το καθένα τη δική του ιστορία.

«Αποφάσισα να δώσω γυναικεία ονόματα στις σοκολάτες το 2001 όταν έφτιαξα μια τρούφα. Ήμουν σπίτι μου και ήθελα να βάλω αλκοόλ, ήθελα κάτι εκείνη τη στιγμή… διαφορετικό. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα σπιτικό βύσσινο λικέρ. Την έκανα, μου άρεσε και σκέφτηκα να της βγάλω και ένα όνομα να την κάνω λίγο πιο προσωποιημένη. Την ονόμασα Παυλίνα που είναι το όνομα της μαμάς μου γιατί είναι εκείνη η οποία είχε κάνει το βύσσινο λικέρ» τονίζει.

«Ξεκίνησε σαν παιχνίδι αλλά πλέον όλες μου οι τρούφες έχουν ονόματα. Για παράδειγμα η Αθηνά είναι αυτή που την είχε εμπνευστεί κάποια φορά λέγοντας ”οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν κόκκινο κρασί τρώγοντας ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, ας δοκιμάσω να κάνω μία σοκολάτα με μαυροδάφνη και σύκο”. Μία άλλη που έχει ελαιόλαδο και πορτοκάλι την ονόμασα Σοφία. Τη Σεχραζάτ τη θεωρώ πριγκίπισσα και έχει ταχίνι που αν και είναι ελληνικό είναι και αραβικό. Η Αμαντίν είναι μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλο βούτυρο, φιστίκι Αιγίνης, κόκκους κακάο και σύκο. Την ονόμασα Αμαντίν γιατί μία από τις καλύτερες μου πελάτισσες η οποία εξελίχθηκε και σε φίλη μου ήταν μπροστά όταν δοκίμαζα τους συνδυασμούς μαζί με κάποιους γευσιγνώστες. Καταλήξαμε λοιπόν στη συγκεκριμένη σοκολάτα και σκεφτήκαμε”πώς θα την πούμε”; Εκείνη τη λένε Αμαντίν που αμάντ είναι το αμύγδαλο, είναι λοιπόν η σοκολάτα της.

Μία άλλη τύπου τζαντούγια άρεσε πολύ σε κάποιους πελάτες. Ιταλός εκείνος εστιάτορας, Βελγίδα εκείνη τη δοκίσαν και ενθουσιάστηκαν. Τους είπα σκεφτείτε ένα όνομα που να ταιριάζει με το τζαντούγια και την έβγαλαν ”Τζόγια” που σημαίνει ευτυχία, χαρά» μας λέει η Μίνα Αποστολίδη.

Το «μπέρδεμα» των υλικών και οι περίεργοι συνδυασμοί 

«Δεν υπάρχουν μπορώ να μπορώ να πω περίεργα υλικά. Σημασία έχει ο τρόπος που τα συνδυάζουμε. Χρησιμοποιώ για παράδειγμα διαφορετικά ελαιόλαδα στα προϊόντα μου. Έχω μια αλοιφή που είναι μαύρη σοκολάτα με ελαιόλαδο, αφρό αλατιού και μέλι και ταιριάζει εξαιρετικά και με κατσικίσιο τυρί. Μια άλλη σοκολάτα με ελαιόλαδο που φτιάχνω έχει κανέλα και πορτοκάλι. Την εμπνεύστηκα γιατί στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο σε ένα κέικ πολλές φορές και το συνδυάζουμε με πορτοκάλι και κανέλα. Χρησιμοποιώ πολύ σύκα από την Κύμη και συκόμελο. Ένα άλλο υλικό που εμένα μου αρέσει πολύ και σίγουρα δεν το βρίσκεις εύκολα είναι το πετιμέζι.

Φτιάχνω επίσης μια σοκολάτα γάλακτος η οποία έχει ανανά, φλούδες καρύδας, φυστίκι Αιγίνης καβουρδισμένο και ιπποφαές. Ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι το ιπποφαές. Κάθε φορά λοιπόν φορά κάθομαι και εξηγώ στους πελάτες τι έλεγαν οι στρατηγοί για το ιπποφαές, για τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τους φέρνω να το δοκιμάσουν» επισημαίνει η σοκολατοποιός από τη Θεσσαλονίκη.

Το σοκολατοπωλείο παίζει πάντα μουσική

Το πρώτο κατάστημα της Ελληνίδας σοκολατοποιού Μίνας Αποστολίδη στο Βέλγιο ονομάζεται «MINA Handmade Chocolates» και μοιάζει περισσότερο σύμφωνα με την ίδια με ένα φιλόξενο σαλόνι παρά με μαγαζί.

«Εκτός από το τι προτείνουμε ως προϊόντα που είναι το βασικότερο, το κατάστημά μας ξεχωρίζει για τη φιλοξενία καθώς είναι σαν σαλόνι. Όταν έρχεται κόσμος του εξηγούμε την ιστορία πίσω από τις σοκολάτες, πίσω δηλαδή από τα υλικά. Δίνουμε στους πελάτες να δοκιμάσουν ώστε να αποκτήσουν εικόνα. Θα τους δώσουμε επίσης να γευτούν από τα υλικά και θα τους προσφέρουμε και αλκοόλ που θα το συνδυάσουμε με κάποια σοκολάτα.

Ακούμε πάντα μουσική από τις χώρες που παράγουν κακάο, τζαζ αλλά και ελληνική. Γενικά είναι διαφορετικά από ένα κλασικό μαγαζί που μπαίνεις παίρνεις και φεύγεις.

Προσφέρουμε μία διαφορετική εμπειρία στους πελάτες και είναι κάτι που μας αρέσει και τους αρέσει πολύ» αναφέρει η ίδια.

«Μέσα στον μήνα καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανοίξω το δεύτερο μαγαζί το οποίο θα είναι μικρότερο αλλά κεντρικότερο σημείο με την ίδια όμως φιλοσοφία όσον αφορά στα προϊόντα και τη φιλοξενία και με στόχο να είναι πιο προσβάσιμο σε περισσότερο κόσμο που έρχεται και για λίγες ημέρες και βρίσκεται στο κέντρο» προσθέτει.

Τα βραβεία και οι σκέψεις για την Ελλάδα

«Το 2017 μόλις είχα ξεκινήσει στο Βέλγιο αλλά είχαν ήδη μάθει για εμένα (δεν ξέρω πως) με κάλεσαν στο σαλόνι σοκολάτας τον Βρυξελλών να συμμετάσχω ως ένα από τα τέσσερα νέα ταλέντα. Μέσα από αυτή τη συμμετοχή που ήταν κάτω από την αιγίδα του δήμου των Βρυξελλών με γνώρισαν Ιάπωνες και έτσι την επόμενη χρονιά βρέθηκα στην Ιαπωνία ως τιμώμενη σοκολατοποιός της αλυσίδας λουξ πολυκαταστημάτων Takashimaya. Εκεί πήγα με τρεις σοκολάτες μου την Παυλίνα, τη Σοφία και την Αθηνά. Ξεκάθαρα ελληνικές και τις πιο δύσκολες στην παραγωγή γιατί εκτός από χειροποίητες είναι και ζωγραφισμένες στο χέρι» λέει η Μίνα Αποστολίδη.

H Eλληνίδα σοκολατοποιός από τη Θεσσαλονίκη όπως εξηγεί έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια που ασχολείται με τις σοκολάτες να κατακτήσει πολλά βραβεία. «Ένα χρυσό, δύο ασημένια, ένα χάλκινο και το βραβείο Κρίτων στη διοργάνωση International Taste Awards 2019 αλλά και ένα ακόμα για το καλύτερο προϊόν στον τομέα μου με την Λέιλα την τρούφα μου με τριαντάφυλλο. Στo Gourmet Exhibition 2021 τέλος κατέκτησα με τις σοκολάτες μου δύο ασημένια και δύο χάλκινα βραβεία».

«Υπάρχουν αρκετές προτάσεις από την Ελλάδα και της επεξεργάζομαι. Έχω εδώ και χρόνια σοκολάτες στο Olicatessen που είναι ντελικατέσσεν με κυρίως ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας στη Θεσσαλονίκη και φέτος τα Χριστούγεννα θα στείλω σοκολάτες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Υπάρχουν προτάσεις και για μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι θεωρώ πως η Αθήνα έχει μεγαλύτερο κοινό. Με ενδιαφέρει η Ελλάδα περισσότερο συναισθηματικά γιατί μου λείπει» αναφέρει κλείνοντας η Μίνα Αποστολίδη.

Related posts

Στην δημοσιότητα 1η φορά: Αuτό ήταν το σπίτι που μεγάλωσε ο Ιησούς Χριστός, διέρρευσαν φώτο από καλόγριες

Το “σώσε” στην Πάτρα: Πατέρας μπούκαρε σε εκκλησία & τα έκανε λαμπόγυαλο γιατί το μικρόφωνο του παπά… ξύπνησε το μωρό

Μαθητής πήγε στο σχολείο με 15.000 ευρώ πάνω του και τα μοίραζε σε συμμαθητές του