Η ιστορία του Σερ Νίκολας Γουίντον είναι μία από τις πιο όμορφες ιστορίες ανθρωπιάς που έχετε ακούσει ποτέ .
Ο Νίκολας Γουίντον ήταν ένας αφανής ήρωας μέχρι το 1988, όταν η γυναίκα του ανακάλυψε έγγραφα και λίστες με τα ονόματα 669 μικρών παιδιών, που δεν οδηγήθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης , αλλά έκαναν ένα ταξίδι σωτηρίας στην Αγγλία.
Τότε αποκαλύφθηκε ότι αυτός ο συνηθισμένος Βρετανός χρηματιστής, είχε οργανώσει μεθοδικά την διάσωση εκατοντάδων παιδιών απο την Τσεχία και την Σλοβακία λίγο πριν το ξέσπασμα του Β “Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Γουίντον μετέφερε τα παιδιά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου της Βρετανικής κυβέρνησης που είχε την κωδική ονομασία «Kindertransport».
Φρόντισε να συγκεντρωθούν χρήματα και βρήκε ανάδοχες οικογένειες ώστε τα παιδιά να είναι ασφαλή. Η πρώτη μεταφορά έγινε με αεροπλάνο από Πράγα για Λονδίνο στις 14 Μαρτίου του 1939, μία ημέρα πριν οι Γερμανοί καταλάβουν εδάφη της Τσεχίας.
Στη συνέχεια οργάνωσε άλλες επτά μεταφορές σιδηροδρομικώς για τις ακτές του Ατλαντικού και στη συνέχεια μετέφερε τα παιδιά στη Βρετανία με πλοίο δια της Μάγχης. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου τα περίμεναν οι θετοί γονείς.
Η τελευταία σιδηροδρομική αποστολή παιδιών από Πράγα έγινε στις 2 Αυγούστου του 1939. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία στις αρχές Σεπτεμβρίου 1939, σταμάτησε κάθε επιχείρηση διάσωσης.
Ως αποτέλεσμα των ηρωικών του προσπαθειών, σήμερα υπάρχουν πάνω από 6.000 απόγονοι από τα «παιδιά του Γουίντον» σε όλο τον κόσμο.
Ο Γουίντον δεν είπε σε κανέναν για αυτά τα γεγονότα, για περισσότερο από μισό αιώνα. Και φυσικά το κατόρθωμά του αυτό, θα είχε ξεχαστεί εάν η σύζυγός του, πενήντα χρόνια μετά, δεν είχε βρει εκείνον τον ξεχασμένο χαρτοφύλακα στη σοφίτα του σπιτιού, με λίστες ονομάτων και φωτογραφίες διασωθέντων παιδιών.
Όταν αποκαλύφθηκε η προσφορά του, ο βρετανικός τύπος τον ονόμασε «Βρετανό Σίντλερ». Το 2002, ο Γουίντον έλαβε τον τίτλο του ιππότη από την βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην ανθρωπότητα.
Η ιστορία του Winton ενέπνευσε και τον κινηματογράφο και η ιστορία του έγινε ταινία από τον Ματέι Μίνατς με τίτλο Nicky’s Family.
Το τηλεοπτικό δίκτυο BBC οργάνωσε μια βραδιά προς τιμήν του, ένα πάρτι γενεθλίων, όπου του επιφύλασσε μια αλησμόνητη έκπληξη!
Θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα συνηθισμένο πάρτι γενεθλίων με μουσική δώρα και τούρτα, αλλά τελικά ήταν μια πολύ πιο ξεχωριστή και συγκινητική συγκέντρωση. Η τούρτα είχε 105 κεριά και οι περισσότεροι από τους 100 καλεσμένους που γιόρταζαν με τον Σερ Νίκολας Γουίντον, του χρωστούσαν τη ζωή τους.
Το πάρτι γενεθλίων του Γουίντον έγινε στην τσεχική πρεσβεία στο Λονδίνο και οι καλεσμένοι ήταν απόγονοι των 669 παιδιών με εβραϊκή καταγωγή που χάρη στον αιωνόβιο εορταζόμενο γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο όταν το 1939 ξέσπασε ο πόλεμος. Οι οικογένειές αυτών των παιδιών δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και σήμερα τα παιδιά αυτά αποκαλούν τους εαυτούς τους « τα παιδιά του Nicky “.
Ο ίδιος όμως, δεν γνώριζε ποιοι θα βρίσκονταν στην αίθουσα και ποιοι θα κάθονταν δίπλα του.
Δείτε τι συνέβη όταν το κατάλαβε …