Για πού το βαλες καρδιά μου μ’ ανοιχτά πανιά
για ποια πέλαγα ουράνια άστρα μαγικά
για πού το βαλες καρδιά μου μ’ ανοιχτά πανιά..
Ένα υπέροχο τραγούδι του Ορφέα Περίδη που όλοι νομίζουν ότι γράφτηκε για διαφορετικό λόγο.
Ο Ορφέας Περίδης ένας από τους πιο σηµαντικούς τραγουδοποιούς της γενιάς του. Πριν γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα σε διάφορα λαϊκά μαγαζιά. Το 1990 ήταν η χρονιά που μας χάρισε τα πρώτα διαμάντια του όταν συμμετέχοντας στο δίσκο του Νίκου Παπάζογλου “Σύνεργα” έγραψε τρία τραγούδια (Μάτια μου, Φεύγω, Θάνατο θέλω τραγικό).
Δύο χρόνια μετά, στους Αγώνες τραγουδιού της Καλαμάτας, πήρε το τέταρτο βραβείο με το τραγούδι “Ο Ρομπέν των καμένων δασών”. Το 1993 κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο Αχ ψυχή μου φαντασμένη, που περιλαμβάνει τα πολύ γνωστά Φωτοβολίδα, Ζηλεύει η νύχτα κ.ά. Το 1996 κυκλοφόρησε ο δεύτερος του δίσκος, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος, με τίτλο Καλή σου μέρα αν ξυπνάς, από τον οποίο ξεχωρίζει το “Αχ να σε δω” και το “Κάτι μου κρύβεις”.
Ακολουθεί ο τρίτος δίσκος “Για πού το ‘βαλες καρδιά μου”, το 1999, που περιλαμβάνει το γνωστό Υλαγιαλή και το ομώνυμο του δίσκου.
Το τραγούδι “Για πού το ‘βαλες καρδιά μου” αν και οι περισσότεροι νομίζουν ότι αναφέρεται στο θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου, γράφτηκε για άλλο λόγο…
Ο ίδιος εξήγησε στην Ελευθεροτυπία:
«Το “Για πού το ’βαλες καρδιά μου” ήταν ένα κομμάτι που “συνόδευσε” τα ρεπορτάζ για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Προφανώς, επειδή μιλά για “πέλαγα ουράνια κι άστρα μαγικά”. Αυτή η χρήση του δεν με συγκινεί περισσότερο από το ίδιο το γεγονός. Εχω ξαναζήσει κάτι παρόμοιο με τη Μαλβίνα Κάραλη. Οσοι ήξεραν ότι αγαπούσε πολύ αυτό το τραγούδι το χρησιμοποίησαν για να ντύσουν μουσικά ρεπορτάζ που την αφορούσαν. Εγώ, πάντως, όταν το έγραφα δεν πενθούσα, αλλά τελικά ο κόσμος δεν λαθεύει. Η πραγματική ιστορία πίσω από αυτό το κομμάτι είναι πως τους στίχους τους έγραψα παρέα με μια φίλη που ήθελε να το αφιερώσει στον άντρα της που ήταν ναυτικός και της έλειπε.»