“Κράτα το καλά στη μασχάλη σου να δείξει τη θερμοκρασία!” φώναζε η μάνα μου. Μια φράση που έχει σημαδέψει την παιδική μου ηλικία και αποτέλεσμα της από την πίεση που μου ασκούσε στη μασχάλη ήταν να πονάει περισσότερο το κεφάλι μου. Βλέπετε τότε δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά θερμόμετρα, ούτε μπιπ, ούτε ειδοποίηση για να το βγάλεις.
Ο υδράργυρος και οι φωνές της μητέρας
Η δικιά μου σε αυτό το σημείο φώναζε “Βγάλτο τώρα αλλά με προσοχή, μη σπάσει ο υδράργυρος γιατί είναι δηλητήριο ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ” τελείωνε η ψύχραιμη αυτή θερμομέτρηση, βγαλμένη από τη δεκαετία του ’80.
Μια φορά θυμάμαι που είχε όντως σπάσει το θερμόμετρο και η μάνα μου κυνηγούσε τον υδράργυρο μέσα στο σπίτι, μια ασημένια μπίλια που κυλούσε στο πάτωμα, και μας φώναζε να μην πάμε κοντά λες και θα ανατιναχτεί. Η αλήθεια είναι ότι έχω πάρα πολλά χρόνια να δω θερμόμετρο υδραργύρου.
Ο λόγος που καταργήθηκαν τα θερμόμετρα υδραργύρου
Πρόσφατα έμαθα ότι τα θερμόμετρα υδραργύρου, καταργήθηκαν το 2011 επειδή λέει ο υδράργυρος είναι ένα επιβλαβές βαρύ μέταλλο, η κατάποση και η εισπνοή του οποίου μπορεί να προκαλέσουν από πονοκέφαλο και απώλεια συνείδησης μέχρι μόνιμες καρδιαγγειακές και νεφρικές βλάβες. Άρα κάπου η μάνα μου, που φώναζε “ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜ’ ΟΛΟΙ” κάθε που έβγαζα το θερμόμετρο από τη μασχάλη, δεν είχε και πολύ άδικο. Χαρακτηριστικός επίλογος, το τίναγμα του θερμόμετρου για να “μηδενίσει” και να πάρει τη σωστή θερμοκρασία την επόμενη φορά.
Τα θερμόμετρα νέας γενιάς
Πριν μου πεις ότι σήμερα -35 χρόνια και 3 γενιές μετά-υπάρχουν τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα, θα σου πω ότι είσαι λίγο πίσω διότι πλέον μπορείς να μετρήσεις τη θερμοκρασία του μωρού ή του παιδιού από απόσταση, μέσω κινητού. Ω ναι! Πλέον μπορείς να είσαι στο διπλανό δωμάτιο και να παρακολουθείς το παιδί όλη νύχτα χωρίς να σηκώνεσαι.
Μιλάω για το Fever Trap™ το θερμόμετρο νέας γενιάς που είναι ιδανικό για όλη την οικογένεια! Το βάζεις στο δέρμα του μωρού, του παιδιού ή του ηλικιωμένου και-χωρίς να το τινάζεις όπως οι μανάδες μας-το συνδέεις με την αντίστοιχη εφαρμογή που κατεβάζεις στο κινητό, για να σου πει πόσο πυρετό έχει, το άτομο που αγαπάς.
ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΣ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ
Κατεβάζεις την εφαρμογή Fever Trap™ στο κινητό σου
Κάνεις εγγραφή και ρυθμίζεις από ποια θερμοκρασία και πάνω θέλεις να ειδοποιείσαι οπτικά και ηχητικά, για τον πυρετό του παιδιού ή του ηλικιωμένου που φροντίζεις (εννοείται είναι ιδανικό και γι’ αυτές τις περιπτώσεις).
Τοποθετείς τις μπαταρίες που περιλαμβάνονται στη βάση φόρτισης, βγάζεις το αυτοκόλλητο (patch), το βάζεις στη βάση φόρτισης και αφού φορτίσει, ανοίγεις την εφαρμογή στο κινητό.
Αφού φορτίσει, βάζεις το αυτοκόλλητο (patch) στο τηλέφωνο και κάνεις τη σύνδεση μέσω bluetooth
Αφαιρείς την ταινία και την τοποθετείς στο μπράτσο του αρρώστου.
Εδώ πρέπει να σου πω το εξίσου σημαντικό, ότι το Fever Trap™ είναι επαναφορτιζόμενο για χρήση έως και 7 ημέρες με κάθε πλήρη φόρτιση και μετράει τη θερμοκρασία σε εμβέλεια μέχρι και 40 μέτρα.
ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ FEVER TRAP™ ΜΕ ΤΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΩΣ ΤΩΡΑ;
Τεράστια. Καταρχάς μπορείς να παρακολουθείς τον πυρετό του παιδιού ή του ατόμου που φροντίζεις, χωρίς να πρέπει να σηκώνεσαι κάθε τόσο μέσα στη νύχτα και ουσιαστικά να ξυπνάς συνεχώς το παιδί για να το μετρήσεις.
Μάλιστα αποφεύγεις τα δράματα και τα κλάμματα των πολύ μικρών παιδιών, που στη θέα του θερμόμετρου νομίζουν πως θα’ ρθει η συντέλεια του κόσμου, όπως δηλαδή νόμιζαν και οι μανάδες μας με τον υδράργυρο.
Εκτός φυσικά από τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, είναι ιδανικό και για γυναίκες που προσπαθούν για παιδί και θέλουν ακρίβεια στη θερμομέτρησή τους ώστε να καταλαβαίνουν πότε έχουν ωορρηξία.
Τέλος, είναι ιδανικό και για ειδικές ομάδες ασθενών (καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένους ασθενείς) που η θερμοκρασία τους, πρέπει να παρακολουθείται τακτικά.